Kesäkurpitsasta valmistuvat monipuoliset ja maistuvat ruoat

Kesäkurpitsa on monipuolinen vihannes, jota voi käyttää sekä ruoanlaitossa että leivonnassa. Katso vinkit ja maukkaat reseptit kesäkurpitsaruokiin.

Kesäkurpitsa on miedon makuinen vihannes, joka muistuttaa ulkomuodoltaan kurkkua, mutta sen malto on kiinteä ja mehevä. Suomessa sen satoa saadaan nauttia yleensä heinäkuusta alkaen. Kasvimaan runsassatoinen herkku on parhaimmillaan pienenä. Vasta poimitut pienet (alle puolikiloiset) kesäkurpitsat ovat ohutkuorisia ja maukkaita. Suuremmissa kesäkurpitsoissa kuori on paksumpi ja ne sopivat parhaiten kypsennettäviin ruokiin.

Tiesitkö tämän kesäkurpitsasta?

  • Vähäkalorinen kesäkurpitsa sisältää  foolihappoa ja C-vitamiinia
  • Tunnetuin kesäkurpitsalajike Euroopassa on Zucchini
  • Kesäkurpitsan satokausi on heinäkuusta syyskuuhun
  • Kesäkurpitsalajikkeet ovat parhaimmillaan pieninä
  • Kesäkurpitsan kauniin keltaisia kukkia voi syödä
  • Ohueksi suikaloitua kesäkurpitsaa voi käyttää pastan sijasta kastikkeiden kaverina
  • Kesäkurpitsa säilyy parhaiten viileässä +8 - +12 asteessa

Kesäkurpitsa ruoanlaitossa ja leivonnassa

Kesäkurpitsaa voi käyttää raakana kurkun tavoin, mutta se kestää hyvin myös kypsennyksen. Se sopii loistavasti erilaisiin salaatteihin, keittoihin, uuniruokiin, vokkeihin ja paistoksiin. Kesäkurpitsaa voi käyttää myös leivonnassa antamaan mehukkuutta erilaisiin leivonnaisiin, kuten kakkuihin ja leipiin. Sitä voi myös säilöä valmistamalla erilaisia pikkelssejä ja hilloja.

Kesäkurpitsan keltaiset kukat ovat syötäviä, joten niitä voi käyttää ruokien koristeluun. Niistä voi myös valmistaa maukkaita alkupaloja ja  lisäkkeitä friteeraamalla tai pannulla paistamalla.

Katso kaikki kesäkurpitsareseptit

Sesonkisipsejä kesäkurpitsasta, nam!

Juhlista kotimaisten kesäkurpitsojen parasta satokautta rapeilla juusto-kasvissipseillä. Ne hurmaavat napostelijan aidoilla mauilla ja yksinkertaisilla raaka-aineilla.

Vaihtelua perunalastuille – kesäkurpitsasipsit

Kaupan runsas kesäkurpitsatarjonta kannattaa hyödyntää satokautena täysillä, jolloin uudet reseptivinkitkin ovat varmasti tervetulleita. Olisitko keksinyt valmistaa kesäkurpitsasta sipsejä? Juustolla höystetyt kasvissipsit ovat herkullista ja uudenlaista pikkunaposteltavaa tai kehuja keräävää illanistujaisten tarjottavaa. Itsetehdyt kasvissipsit voi tarjoilla sellaisenaan, dipin kera tai vaikka sosekeiton seurana. Kokeile dippinä raikasta lime-korianterikastiketta, harissa-dippiä, täyteläistä avokadodippiä tai valmiita Valio dippi & kastike jogurtteja.

Vinkkejä rapeuden takaamiseksi

Jotta saat sipseistä mahdollisimman rapeita, on tärkeää, että kasviksista irtoaa ylimääräinen neste ennen paistamista. Tätä voi vauhdittaa suolaamalla raasteita kevyesti ja puristamalla nesteet pois esim. lävikössä. Paistoaika kannattaa muokata omaan uuniin sopivaksi +- 2 - 3 min. Itse jäähdytin sipsit uunipellin päällä huoneenlämmössä. Viileässä sipsejä ei kannata jäähdyttää, mutta uuniritilän päällä uunin jälkilämmössä rapeutuminen voi tehostua huoneenlämpöäkin paremmin.

Rapeat kasvis-juustosipsit katoavat parempiin suihin silmän räpäyksessä. Kokeile vaikka!

Lasagnea, piiraita vai tzatzikia kesäkurpitsasta?

Kesäkurpitsa inspiroi keittiössä kokeiluihin. Monesti maut vievät välimerelle, jossa kesäkurpitsaa käytetään paljon. Katso kaiki kesäkurpitsareseptit ja poimi parhaat ideat!

Kaikki reseptit

Kesäkurpitsapasta – jatkoon!

Spagetti tai tagliatelle tehdään nyt kesäkurpitsasta sen parhaalla sesongilla! Kyseessä ei siis ole tavallinen pasta, vaan suikaloitu kesäkurpitsa, joka toimii loistavasti pastan tapaan ja on myös oiva gluteeniton vaihtoehto. Kotimaista kesäkurpitsaa löytyy nyt runsain mitoin kaupoista ja ehkä omalta kasvimaaltakin. Tee ”pasta” luomummin käyttämällä luomuraaka-aineita. Vannoutunut pastanystävä sai tästä uuden suosikin!

Höyläten hyvää

Tagliatellemainen ohut nauhapasta syntyy helposti joka kodista löytyvällä juustohöylällä. Ala höyläämään kesäkurpitsaa pituussuunnassa. Kun lähestyt siemeniä, käännä kesäkurpitsa ja aloita höylääminen toiselta puolelta. Vältä siemenosaa, mutta ota se halutessasi talteen kastiketta varten. Kesäkurpitsa kannattaa käyttää kuorineen, koska kuoret ovat sitä ravintorikkainta osaa kesäkurpitsassa ja tuovat pastaan kivaa väriä. Leikkaa veitsellä höylätyistä viipaleista vielä ohuempia nauhoja. Jos omistat julienneraudan, saat kerralla täydellistä ohutta spagettia.

Voit kypsentää kesäkurpitsanauhat kiehuvassa suolavedessä muutaman sekunnin ajan, mutta omasta mielestä parasta tulee paistamalla ne kevyesti pannulla. Vältä kypsentämästä yli, sillä kesäkurpitsapasta on ehdottomasti parasta al dentena. Kun nauhat ovat saaneet vähän väriä pintaan, ovat ne valmiita.

Valmista pastalle täyteläinen kastike kermasta ja kylmäsavulohesta. Lisää annokseen uunipaahdettuja kirsikkatomaatteja ja pinjansiemeniä, raasta päälle Valio Luomu maasdam juustoa ja koristele rucolanversoilla. Tässäpä ihana lounas tai päivällinen vähemmillä hiilareilla ja gluteenittomasti!