Lettujen paistaminen

Lettu, lätty, räiskäle tai ohukainen – rakkaalla lapsella on monta nimeä, mutta maku on kaikille tuttu. Hyvä lettu on monipuolinen, helppo valmistaa ja maistuu lähes kaikille.

Peruslettutaikina on yksinkertainen ja helppo, mutta siitä voi tehdä myös erilaisia maustettuja versioita. Omat lettureseptit löytyvät tietenkin myös keliaakikoille ja vegaaneille. Taikinan lisäksi lettujen makuun vaikuttaa paistossa käytetty rasva ja tietenkin paistotapa. Näillä vinkeillä toivotamme maukkaita lettukestejä!

Lettujen resepti

Maistuva letturesepti on yksinkertainen: maitoa, kananmunia, jauhoja, sokeria, suolaa ja hiukan rasvaa pannuun. Letut perusmuodossaan maistuvat kermavaahdon ja hillon tai marjojen kera. Kesäisillä lettukesteillä päälle sopii tietenkin kylmä jäätelö tai juhlavammin vaikkapa Valio Vanilla™ vaniljakastike.

Vinkkejä letun paistamiseen

Paistoitpa letut pikkulettupannulla, paistinpannulla tai muurinpohjalla, samat perusvinkit toimivat aina. Suosittu Valio Oivariini® juokseva sopii erinomaisesti lettujen paistamiseen. Sen pehmeä, juokseva koostumus tekee paistamisesta mutkatonta. Laktoosittomana tuotteena se sopii hyvin suurempiinkin lettukesteihin, joissa herkuttelijoita on useita. Sillä saat mukavan ruskean pinnan pannulla paistuviin lettuihin.

Varaa nämä välineet lettujen paistamiseen:

  • Lettupannu (tai muurinpohjapannu)
  • Ohut, notkea lasta
  • Patalappu
  • Kannellinen astia valmiita lettuja varten

Viisi paistovinkkiä

  1. Valmista lettutaikina etukäteen niin, että jauhot ehtivät turvota. Sekoita jauhot maitoon vispilällä. Lisää jauhot pienissä erissä, ettei taikinaan tule paakkuja. Maidon voit korvata Valio maitojauheella, joka on erityisen kätevä kesällä esimerkiksi mökkiolosuhteissa, sillä se säilyy hyvin huoneenlämmössä.
  2. Varaa esille tarvittavat työvälineet.
  3. Lämmitä lettupannu jo ennen paistamisen aloittamista: kaada pannulle 2-3 dl vettä ja kuumenna vesi kiehuvaksi. Anna kiehua hetken aikaa, niin pannu kuumenee kunnolla ja tasaisesti. Näin letuista tulee rapeita ja pitsimäisiä.
  4. Kaada vesi pois ja anna pannun kuivahtaa levyllä. Laita kuumalle pannulle hiukan Valio Oivariini® juoksevaa tai Valio voita. Kallistele pannua tai levitä rasva lastalla niin, että se leviää koko pohjalle. Rasva saa ruskistua kevyesti ennen kuin kaadat taikinan.
  5. Kaada taikinaa keskelle pannua, kallistele että taikina leviää sopivasti eikä letusta tule liian paksu. Käännä lettu, kun taikina alkaa hyytyä myös letun pinnasta ja alapuoli näyttää pitsimäiseltä ja kauniin ruskealta.

Erilaiset lettutaikinat

Lettutaikinalle on erilaisia tarpeita yhtä paljon kuin on syöjiäkin. Peruslettutaikinaa on mukava maustaa välillä esim. pinaatilla tai kaurahiutaleilla. Kesällä räiskäleet paistetaan tietenkin ulkona muurikalla, jolloin lettutaikinakin on hieman erilainen.

Allergiat ja erityisruokavaliot on helppo ottaa huomioon valitsemalla nesteeksi joko Valio Eila® laktoosittoman maitojuoman tai Valio Oddlygood® kaurajuoman. Keliaakikolle soveltuvat letut syntyvät gluteenittomista jauhoista tai vaikkapa banaanista.

Makeat letut ja täytteet

Lettujen makua voi muunnella helposti lisäämällä taikinaan erilaisia mausteita. Raikkaissa sitruunaletuissa makua tuo raastettu sitruunan kuori, vaniljaletuissa puolestaan Valio vaahtoutuva vaniljakastike maustaa taikinaa. Myös erilaiset täytteet maistuvat lettujen rinnalla ja tuovat vaihtelua lettukesteille.

Herkulliset makeat lisukkeet letuille tekevät tavallisestakin arjesta juhlaa. Kermavaahto tai vaniljakastike ovat klassikoita, mutta kokeile myös Valio maustettuja rahkoja ja makeita tuorejuustoja tuoreiden marjojen kera. Kanadalaiset tarjoaisivat letut vaahterasiiparilla, mutta ruokosokerisiirappi on oivallinen valinta myös.

Makeat letut ja letuntäytteet:

Lettukakku on kesän lettukestien suosikki

Lettukakku häviää parempiin suihin alta aikayksikön. Mökillä lettutaikinan voi valmistaa kätevästi myös maitojauheesta.

Lettukakku, lättykakku, plättykakku, räiskälekakku, ohukaiskakku... Tälläkin herkulla on monta nimeä, joissa yhdistyy kaksi suosikkia: kesäiset letut ja kakkumuoto.

Poimi resepti

Pino paistettuja lettuja on kuin kakku jo sellaisenaan, mutta kunnon kakun siitä tekee, kun lettujen väliin täytteeksi laitetaan lettujen tutut lisukkeet eli hilloa ja kermavaahtoa. Kakkumuodon koossa pitämiseksi kerrosten väliin levitetään lisäksi mansikanmakuista maustettua rahkaa  ja kesän kunniaksi tietenkin tuoreita mansikoita. Miten uudessa muodossa letut maistuvatkin niin jännittävältä!

Lettukakun voi valmistaa myös korvaamaan perinteisemmän täytekakun ja se sopii loistavasti lastenkutsujen tarjottavaksi. Se on hyvä vaihtoehto etenkin silloin, jos kesämökillä ei ole uunia. Parhaalta lettukakku maistuu heti kokoamisen jälkeen, mutta toimii loistavasti, jos sen tekee hieman etukäteen.

Kakkulautaset valmiiksi näitä lettukestejä varten!

Suolaiset letut ja täytteet

Välillä on ihanaa herkutella myös suolaisilla letuilla ja monelle ne maistuvat jopa makeita lettuja paremmin. Välipalaletun väliin voi sujauttaa nopeasti esimerkiksi yrteillä maustettua rahkaa, tuorejuustoa tai juustoraastetta. Erilaiset suolaiset täytteet tuovat lettuihin lisää ruokaisuutta ja ne sopivat hyvin vaikkapa alkupalaksi - tai miksei pääruoaksikin! Tuhdit letut voi täyttää Valio MiFU® ruokarakeilla tai raejuustolla.

Suolaiset letut ja letuntäytteet:

Katso kaikki lettureseptit

Katso videolta, kuinka helposti letun heitto hoituu ja kokeile itse!

  • Vinkkivideo: Letun heittäminen

    Letun kääntäminen heittämällä ei ole vaikeaa, mutta silti näyttävää.