Siirry sisältöön
Ruokavinkit

Vaniljaa vai vanilliinia – näin tuot vaniljaista makua leivonnaisiin

Vaniljaa vai vanilliinia – näin tuot vaniljaista makua leivonnaisiin

Vanilja on olennainen osa lukemattomia leivonnaisia. Mutta mitä eroa on vaniljalla ja vanilliinilla, entä voiko vaniljatangon korvata vaniljajauheella?

Ripaus vaniljajauhetta tai vaniljatangon siemenet tuovat makeisiin herkkuihin ihanan maun. Mausteena käytettävää vaniljaa saadaan orkidean sukuisesta vanilja-köynnöskasvista, joka on lähtöisin Keski- ja Etelä-Amerikasta ja Karibianmeren saarilta.

Yleisimmin vaniljalajikkeista käytetään Vanilla planifoliaa, josta saadaan suosittua bourbon-vaniljaa. Kun puhutaan aidosta vaniljasta, tarkoitetaan nimenomaan vaniljakasvista saatua aromia, ei laboratoriossa luotua vastinetta, vanilliinia.

Koska vaniljamausteen tuottaminen on työlästä, aito vanilja on myös kallista: vaniljankukka elää vain yhden vuorokauden, jonka aikana jokainen kukka on pölytettävä käsin. Vaniljan raakoja siemenkotia, vaniljatankoja, pitää käsitellä useita kuukausia, kunnes niihin kehittyy leipojien rakastama vaniljan upea maku. Vanilja tunnetaankin maailman toiseksi kalleimpana mausteena sahramin jälkeen.

Leivo aidolla vaniljalla

Aidon vaniljan aromia saa esimerkiksi

  • Vaniljatangoista, joista käytetään sen sisällä olevat pienet siemenet. Halkaise tanko ja kaavi tahnamainen sisus taikinaan tai leivonnaisen täytteeseen. Kuoren voi hyödyntää liottamalla sitä esimerkiksi kastikkeessa, jolloin siitä irtoaa lisämakua.
  • Vaniljauutteesta. Se on usein veden ja alkoholin seos, jossa on liotettu vaniljatankoja. Uute voi sisältää myös esimerkiksi sokeria ja siirappia.
  • Vaniljatahnasta, joka voidaan valmistaa esimerkiksi vaniljauutteesta, -siemenistä, tärkkelyksestä ja aromeista.
  • Vaniljajauheesta, joka on jauhettu kokonaisista vaniljatangoista.
  • Vaniljasokerista. Se on sokerin ja hienoksi jauhettujen vaniljatankojen sekoitus, joka voi sisältää myös vaniljauutetta.

Vaniljatangon voi reseptissä korvata usein toisella vaniljatuotteella. Yksi vaniljatanko vastaa suunnilleen:

  • 2 tl vaniljauutetta
  • 1 tl vaniljatahnaa
  • 1 tl vaniljajauhetta

Vaniljatangon sijasta voi käyttää myös vanilja- tai vanilliinisokeria. Sopiva suhde löytyy parhaiten maistamalla ja kokeilemalla.

Vanilja vai vanilliini?

Kaupan hyllyllä myydään vaniljasokerin vierellä vanilliinisokeria. Vanilliinisokeri ei ole peräisin aidosta vaniljasta, sillä vanilliini on synteettisesti valmistettu aromi. Luontainen vanilliini on kuitenkin yksi aidon vaniljan aromaattisista yhdisteistä, joten maut ovat samankaltaisia. Vaniljasokerin tunnistaa siitä, että seassa on vaniljatangon mustia hippusia. Vaniljasokerin maku on makea ja pehmeä, vanilliinisokerin hieman terävämpi. Molempia voi käyttää leivontaan samassa suhteessa.

Ripauta vaniljaa taikinaan ja täytteeseen

Vaniljan hienostunut maku on olennainen osa monen kahvikakun ja marjapiirakan makua. Se korostaa pikkuleipien lempeää makeutta ja tuo pavlovaan herkän vivahteen. Vanilja maustaa myös perinteiset ja aina maistuvat makeat herkut, kuten vaniljajäätelön tai piirakan päälle kaadettavan vaniljakastikkeen. Kokeile myös suloisia lakritsi-vaniljafudgeja.


Search