Hiiva on leivonnan perusraaka-aineita, joka saa pullat ja leivät nousemaan. Mutta miten hiiva toimii? Voiko tuorehiivan aina korvata kuivahiivalla? Entä mitä tehdä, jos taikina ei nousekaan? Tässä vastaukset yleisimpiin hiivakysymyksiin.
Hiivaa käytetään leivonnassa taikinan kohottamiseen. Toimiakseen hiiva tarvitsee oikean lämpötilan, nestettä ja sokeria. Kun olosuhteet ovat kohdillaan, on lopputuloksena kuohkeita ja ilmavia pullia, leipiä ja sämpylöitä.
Hiivataikinoihin lisätään usein hieman sokeria, hunajaa tai siirappia, sillä se auttaa hiivan toimintaa. Suolaisten leivonnaisten taikinoihin sokeria ei välttämättä tarvita, sillä hiiva voi saada ravintonsa myös jauhojen tärkkelyksestä.
Ehdottomasti, sillä kuivahiiva on tavallista hiivaa, josta on puristettu vesi pois. Näin korvaat tuorehiivan kuivahiivalla leivonnassa:
Entä voiko tuorehiivaa ja kuivahiivaa sekoittaa? Ei kannata, sillä tuore- ja kuivahiiva vaativat eri lämpötilan toimiakseen. Tuorehiivan toiminta heikkenee yli 40 asteen lämpötilassa, kun taas kuivahiiva vaatii toimiakseen 41–42 asteen lämpötilan.
Pullien ja sämpylöiden perusreseptit tehdään yleensä viiteen desilitraan nestettä, jolloin taikinasta saadaan noin 30 pullaa tai 20 sämpylää.
5 dl sämpylä- tai pizzataikinaan tarvitaan 25 grammaa tuorehiivaa tai 1 pussi kuivahiivaa.
5 dl pullataikinaan tulee 50 grammaa tuorehiivaa tai 2 pussia kuivahiivaa. Pullataikinassa on enemmän rasvaa, joten se vaatii enemmän hiivaa toimiakseen.
Sämpylöitä voi leipoa myös yön yli -tekniikalla, jolloin taikinaan tulee vähemmän hiivaa ja se kohoaa ensin yön yli jääkaapissa ja aamulla vielä tunnin huoneenlämmössä. Taikinaa ei tarvitse vaivata tai pyöritellä ja lopputuloksena on rapeakuoriset, sisältä pehmeät sämpylät.
Hiivaa tarvitaan myös maukkaan pizzapohjan ja herkullisten leipien valmistamiseen. Kokeile näitä reseptejä ja nauti itse leivotun leivän ihanasta tuoksusta.
Tiesitkö, että leivinhiiva on elävä hyötymikrobi? Käytännössä hiivapala on kasa yhteenpuristettuja hiivasoluja, jotka alkavat toimimaan ja lisääntymään oikeissa olosuhteissa.
Kun lämpötila on sopiva ja hiivalla on käytössään ravintoa (eli jauhoja tai sokeria tai molempia), hiivasolut alkavat käyttäytymään leipurin toivomalla tavalla. Solut käyttävät ravinnokseen sokereita, kasvavat ja lisääntyvät. Käymistuotteena syntyy hiilidioksidia, joka jää loukkuun taikinaan ja saa sen kohoamaan.
Paistovaiheessa hiiva on tehnyt tehtävänsä. Uunin kuuma lämpötila lopettaa hiivan toiminnan, mutta sen muodostama ilmavuus säilyy.
Eikö hiivataikina kohoa? Aina leipominen ei mene ihan suunnitelmien mukaan, mutta ensi kerralla onnistut varmasti jo paremmin! Jos hiiva ei käynnisty, syy voi olla joku seuraavista.
Säilytä tuorehiiva jääkaapissa ja käytä se kuukauden sisällä pakkauspäivästä. Jos avaat paketin ja käytät vain osan, jäljelle jäänyt hiiva on käyttökelpoista vielä viikon verran. Muista sulkea paketti hyvin, ettei hiiva kuivu. Tuorehiivan voi myös pakastaa. Sulata pakastettu hiiva lautasella, sillä hiivan rakenne muuttuu pakastuksen seurauksena vellimäiseksi.
Avaamaton kuivahiiva säilyy huoneenlämmössä. Avattu pussi säilyy jääkaapissa viikon ja pakkasessa useamman kuukauden.