Siirry sisältöön

Keittiössä nyt

Kiehtova Kreikka

Kreikkalainen ruoka on mahtavan monipuolista ja täynnä raikkaita makuja. Sen kivijalan muodostavat yksinkertaiset, laadukkaat ja tuoreet raaka-aineet. Kreikkalaista ruokavaliota myös pidetään yhtenä maailman tasapainoisimmista ja terveellisimmistä. 

Kreikkalaiset kastikkeet 

Ruokailu aloitetaan Kreikassa usein mezeillä eli pienillä alkupaloilla. Meze-lajitelmaan voi kuulua esimerkiksi viininlehtikääryleitä, monenlaisia tahnoja ja kreikkalaista salaattia. Yleensä meze-pöytään katetaan tsatsikia ja hummusta, joihin dipataan ohutta kreikkalaista leipää. Molemmat kastikkeet toimivat hyvin erilaisten ruokien lisukkeena ja niitä voi myös maustaa oman maun mukaan. Hummuksen joukkoon sopii AURA juusto, tsatsikin sekaan tuore tilli, hunaja, sitruuna tai oliiviöljy. 

Kreikkalaiset salaatit 

Vihannekset ja oliivit kypsyvät Välimeren lämmössä erityisen maukkaiksi. Horiatiki eli simppeli kreikkalainen salaatti on ylistys tuoreille kasviksille, ja se sisältää yleensä vain tomaattia, kurkkua, oliiveja, sipulia, vihreää paprikaa ja fetajuustoa. Perinteisen horiatikin maut saavat uuden ulottuvuuden, kun salaatin raaka-aineet paahtaa uunissa. Samantyyppistä makumaailmaa toistaa myös Välimeren orzo-pastasalaatti. Kirkas perunasalaatti saa kreikkalaisia makuja sitruunasta, oreganosta ja tillistä. Salaatit maistuvat esimerkiksi kreikkalaisen pinaatti-juustopiirakan tai ruokaisan lammaspiirakan parina.   

Mausteiset perunat 

Perunat ovat kreikkalaisessa keittiössä tärkeä raaka-aine, ja ne maustetaan usein valkosipulilla ja sitruunamehulla. Kreikkalaiseen tyyliin maustetut hölskyperunat maistuvat mainiolta ihan sellaisenaan ja sopivat lisukkeeksi vaikkapa pitkään haudutetulle lammaspadalle. Rapeat valkosipuliperunat valmistuvat vain muutamasta raaka-aineesta ja vievät kielen mennessään. Överipotut taas ovat kokonainen ateria jo itsessään: perunoiden päälle lastataan kreikkalaisesta salaatista tuttuja makuja ja päälle lisätään Nyhtökauraa.  

Vuoat ja padat 

Pitkään haudutetut mausteiset padat ja uunissa muhitellut vuokaruoat kuuluvat kreikkalaiseen keittiöön. Tunnetuin kreikkalainen uuniruoka lienee moussaka, jossa munakoiso- tai kesäkurpitsaviipaleiden väliin ladotaan tomaattia, jauhelihaa ja sipulia. Maailmalla viime vuosina trendikkääksi noussut stifado on lämmittävä pataruoka, joka sisältää reilusti täydelliseksi pehmenneitä pikkusipuleita ja mausteista tomaattista lientä. Perinteisessä stifadossa liemessä haudutellaan lammasta tai naudanlihaa, vegaanisessa versiossa makua ja suutuntumaa tuovat sienet ja maustettu Nyhtökaura. Jos haudutukseen ei ole aikaa, värikäs kreikkalainen arkivuoka valmistuu alle puolessa tunnissa. 

Käteen sopivat kreikkalaisherkut 

Erilaiset täytetyt leivät, hampurilaiset ja rullat ovat helppo tapa maistella kreikkalaisia makuja. Leipäherkku gyros on yksi tunnetuimmista ja suosituimmista kreikkalaisista katuruoista. Turkkilaista döner kebabia muistuttava gyros valmistetaan yleensä porsaan- tai kananlihasta, joka maustetaan yrteillä ja mausteilla. Gyros tarjoillaan perinteisesti erilaisten kastikkeiden kanssa pitaleivän sisällä, ja saatetaanpa leivän sisään sujauttaa myös kourallinen ranskalaisia perunoita.  


Search