Väriä lautaselle punajuuresta

Herkullisen punaiset ja monikäyttöiset punajuuret löytävät tiensä monen suomalaisen keittiöön rosollin ja punajuurilaatikon muodossa. Mutta mihin kaikkeen muuhun punajuuret sopivat? Tässä ideoita helpoista punajuuripihveistä hienostuneeseen punajuuririsottoon.

Punajuuri on harvinaisen monipuolinen juures: se tuo väriä arkiruokiin, mehevyyttä kakkuihin sekä makua juhlahetkiin. Löydä tästä uusi suosikkireseptisi tai rakenna kerralla vaikka koko menu punajuuren herkullisen makumaailman ympärille.

Alkuruokia ja keittoja punajuuresta

Suosituimpia punajuurialkuruokia ovat varmasti erilaiset punajuurikeitot, kuten punajuurisosekeitto ja happaman maukas borssikeitto. Jos etsit hieman juhlavampaa alkuruokaa, kokeile salaattijuustomurulla viimeisteltyä punajuuricarpacciota. Rento menu puolestaan käynnistyy rapeiden ruistikkujen ja punajuuridipin voimalla.

Katso lisää reseptejä

Pääruokia ja lisukkeita punajuuresta

Maukasta paistosta, jouluista laatikkoa, arkeen sopivia pihvejä, hienostunutta risottoa ja herkullista pastaa. Punajuuri ihastuttaa monessa muodossa, niin lisukkeena kuin aterian päätähtenä. Näillä resepteillä sopii herkutella vaikka ympäri vuoden!

Katso lisää reseptejä

Leivonnaisia punajuuresta

Punajuuret sopivat mainiosti mehevöittämään niin makeita kuin suolaisia leivonnaisia. Kokeile vaikkapa kylmäsavulohen kaveriksi käyvää punajuuri-saaristolaisleipää, juhlapöytien tähdeksi sopivaa suolaista punajuurikakkua, tuhtia punajuuri-suklaakakkua tai ihastu glögi-punajuurikakun mehevyyteen.

Katso lisää reseptejä

Punajuuri ja Valio AURA® juusto ovat kuin luotuja toisilleen

Makeiden punajuurten maku pääsee todellisesti valloilleen, kun kaveriksi ottaa jotain juuri sopivan suolaista. Nämä Valio AURA® juuston ja punajuuren yhdistävät reseptit tuovat veden kielelle kerta toisensa jälkeen.

Punajuurten keittäminen

  1. Pese punajuuret ja poista naatit. Halutessasi voit ryöpätä naatit ja käyttää ne pinaatin tavoin.
  2. Lisää punajuuret kattilaan ja kaada päälle vettä niin, että punajuuret peittyvät. Punajuuret kannattaa kuoria vasta keittämisen jälkeen, sillä kuori pitää punajuurten ravintoaineet ja värin tallessa.
  3. Keitä punajuuret kypsiksi. Keittoaika on noin 20-50 minuuttia, punajuurten koosta ja iästä riippuen. Punajuuria on helppo käsitellä, eli kuoria ja pilkkoa, kun ne jättää kypsyydeltään napakoiksi. Napakka rakenne myös sopii erityisen hyvin salaatteihin ja lisukkeisiin.
  4. Jäähdytä ja kuori punajuuret. Jos haluat varmistaa, ettei punajuurten väri pääse tarttumaan käsiin, käsittele punajuuria kertakäyttöhanskat kädessä. Leikkuulaudan voi suojata esimerkiksi leivinpaperilla.
Raaka-aine
Makoisa bataatti
Raaka-aine
Parhaat puolukkareseptit
Raaka-aine
Peruna on parasta