Monien makujen grillikasvikset

Varhaiskaali, parsa, maissi, sienet, munakoiso ja kesäkurpitsa. Siinä esimerkkejä kasviksista, joiden maku vain paranee grillin lämmössä. Katso tästä reseptit kasvisten ja hedelmien grillaukseen!

Grillissä kypsyy paljon muutakin hyvää kuin perinteistä pihviä, makkaraa ja maissia. Tässä ideoita grilliaterian päätähdiksi sekä muun grilliruoan lisukkeeksi.

Grillatut kasvikset

Kasvikset sopivat mainiosti grilliin. Tuttuja suosikkeja ovat grillatut herkkusienet, maissit sekä parsa, mutta valmistuu grillissä paljon muutakin hyvää. Takuuvarmoja herkkuja ovat esimerkiksi mehevä grillattu varhaiskaali, grillatut uudet perunat ja grillattu kesäkurpitsa. Vai maistuisiko sittenkin grillijuustovartaat, joissa kasvikset saavat kaverikseen Valio Eila® grillijuustoa?

Grillatut salaatit

Tarjoile ruokaisampaa salaattia, kuten grillattua nizzansalaattia aterian pääruokana tai valmista grillisalaatti muun grilliruoan raikkaaksi lisukkeeksi.

Ja tiesitkö, että myös jälkiruoan voi grillata? Grillatussa hedelmäsalaatissa nektariinit, banaanit ja ananas saavat ihanaa makua paitsi grillistä, myös tuoreesta rosmariinista. Kylkeen vielä raikas passionkastike ja grilliateria saa arvoisensa päätöksen.

Kasvisten marinointi

Grillikasvisten marinoinnin merkitystä ei pidä aliarvioida, sillä marinadi tekee kasviksista meheviä ja syventää niiden makua. Yksinkertaisimmillaan marinadi voi koostua öljystä, suolasta ja pippurista, mutta yrteillä ja mausteilla saat kasviksiin ja esimerkiksi miedon makuiseen tofuun reilusti lisämakua. Marinadiksi sopii vaikkapa sitrusglasyyri.

Anna kasvisten marinoitua pari tuntia tai jopa yön yli. Älä heitä marinadia pois, vaan valele sillä kasviksia kypsymisen aikana. Näin kasvikset eivät pääse kuivahtamaan. Jos kasvikset on tarkoitus tarjoilla kylmänä, ne voi marinoida jälkikäteen esimerkiksi yrttiöljyllä.

Näin grillaat kasvikset oikeassa järjestyksessä

Kasvikset grillataan kypsymisjärjestyksessä. Kovat ja paksut kasvikset ja juurekset, kuten peruna, bataatti sekä kokonaiset sipulit kypsyvät hitaammin. Valmistumista voi nopeuttaa esikypsentämällä tai pilkkomalla kasvikset siivuiksi. Pehmeät ja ohuet kasvikset, kuten tomaatti, paprika ja kesäkurpitsa valmistuvat grillissä nopeasti. Ota huomioon myös oikea lämpötila: esimerkiksi herkästi halkeileva ja purskahteleva tomaatti kypsyy parhaiten miedolla lämmöllä.

Grillauksen aikana kasvisten pintaan kannattaa sivellä öljyä ja käännellä niitä usein, jotta kypsyminen tapahtuu tasaisesti. Jos haluat lisätä grillattavien kasvisten päälle juustoa, se kannattaa tehdä vasta loppuvaiheessa, jotta juusto ei pääse sulamaan liikaa. Grillattujen kasviksen kaveriksi sopii myös AURA hummus.

Sesonki
Grillattu juusto ja muut juustonystävän grilliherkut
Sesonki
Grillinyytit – mikä ihana keksintö!
Sesonki
Kastikkeet ja marinadit grilliruoalle