Monien makujen grillikasvikset

Rakastu kesäkauden tuoreisiin kasviksiin ja tuo niistä grillaukseen väriä ja makua. Melkein kaikkea voi grillata: munakoisoa, parsaa, tomaatteja, sieniä, paksulehtisiä salaatteja ja juureksia. Erilaiset juustot ovat mainio pari grillikasviksille. Sujauta juustoa folionyyttiin, viipaloi kasvisten päälle tai grillaa sellaisenaan.

Marinoi kasvikset grilliin

Grillikasvisten marinoinnin merkitystä ei pidä aliarvioida, sillä marinadi tekee kasviksista meheviä ja syventää niiden makua. Yksinkertaisimmillaan marinadi voi koostua öljystä, suolasta ja pippurista, mutta yrteillä ja mausteilla saat kasviksiin ja esimerkiksi miedon makuiseen tofuun reilusti lisämakua. Marinadiksi sopii esimerkiksi sitrusglasyyri.

Anna kasvisten marinoitua pari tuntia tai jopa yön yli. Älä heitä marinadia pois, vaan valele sillä kasviksia kypsymisen aikana. Näin kasvikset eivät pääse kuivahtamaan. Jos kasvikset on tarkoitus tarjoilla kylmänä, ne voi marinoida jälkikäteen vaikkapa yrttiöljyllä.

Kypsennä kasvikset grillissä oikeassa järjestyksessä

Kasvikset grillataan kypsymisjärjestyksessä. Kovat ja paksut kasvikset ja juurekset, kuten peruna, bataatti sekä kokonaiset sipulit kypsyvät hitaammin. Valmistumista voi nopeuttaa esikypsentämällä tai pilkkomalla kasvikset siivuiksi. Pehmeät ja ohuet kasvikset, kuten tomaatti, paprika ja kesäkurpitsa valmistuvat grillissä nopeasti. Ota huomioon myös oikea lämpötila: esimerkiksi herkästi halkeileva ja purskahteleva tomaatti kypsyy parhaiten miedolla lämmöllä.

Grillauksen aikana kasvisten pintaan kannattaa sivellä öljyä ja käännellä niitä usein, jotta kypsyminen tapahtuu tasaisesti. Jos haluat lisätä grillattavien kasvisten päälle juustoa, se kannattaa tehdä vasta loppuvaiheessa, jotta juusto ei pääse sulamaan liikaa.

Grillattu munakoiso ja kesäkurpitsa

Munakoiso on rakenteeltaan monen mielestä jopa lihaisa, ja sopii siksi erinomaisesti erilaisiin grilliruokiin. Juustolla kuorrutettu munakoisopihvi onkin ruokaisa kasvisvaihtoehto kesäpöytiin. Grillikasvisten nopea marinadi syntyy yksinkertaisimmillaan tuoreista yrteistä, öljystä ja happamasta elementistä, kuten viinietikasta tai sitruunasta. Grillatun kesäkurpitsan kastikkeessa maistuu tuoreiden yrttien rinnalla valkosipuli.

Täytetyt herkkusienet ja muut Valio AURA® grilliherkut

Tuorejuustolla tai Valio AURA® sinihomejuustolla täytetyt herkkusienet kuuluvat grilliruokien klassikkoihin. Grillattujen herkkusienien lisäksi grillattu parsa rakastaa sinihomejuustoa. Uutena ideana perinteisen hampurilaisen rinnalle voi tuoda papupihvillä ja Valio AURA® juustolla täytetyn herkun. Se maistuu taatusti kasvissyöjien lisäksi kenelle tahansa.

Grillatut salaatit ja muut grillikasvikset

Salaatin saa maistumaan uudella tavalla, kun senkin valmistaa grillin kautta. Vesimelonin voi sujauttaa salaatin lisäksi grilliruoan kylkeen sopivaan salsaan, ja hampurilaiseen paistaa pihvin vaikkapa trendikkäästi kukkakaalista. Grillinyyttiin puolestaan sujahtaa kasa kauden lempikasviksia ja suosikkijuustoa tai yrttejä ja hampurilainen syntyy helposti grillatusta juustosta ja avokadosta.

Moderni versio täytetyistä herkkusienistä ovat juustotäytteiset grillisipulit, jotka mehevöittää Valio Koskenlaskija® Ruoka & Dippi juustokastike. Ja yksinkertaisimmillaan kesäkokkaus on sitä, että grillattu maissi valellaan yrttivoisulalla ja ateria on siinä. Oivariini-seesamiparsat jatkavat yksinkertaisten raaka-aineiden juhlaa ja valmistuvat  kätevästi grillin parilatasolla. Kesän kasvisruokia yksinkertaisempaa ei ruoanlaitto voi olla.

Katso kaikki grillinyytit
  • Grillijuusto-avokadohampurilaiset

    Rapeaksi paistettu grillijuusto on loistava hampurilaispihvi. Yhdessä avokadon ja raikkaan tomaattisalsan kanssa valmistat kesän herkullisimmat hampurilaiset.

  • Grillattu salaatti

    Grillatut kasvikset, makea meloni ja Valio Eila® Laktoositon salaattijuusto ovat täydellinen makunautinto kesäpäivään.

Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen.Lisätietoja ›