Edulliset leivonnaiset

Leipominen ei vaadi paksua lompakkoa. Kurkkaa nämä reseptit, kun haluat leipoa pikkurahalla.

Kaipaatko edullista kakkua perheen kahvipöytään tai huokeaa tarjottavaa juhlavieraille? Leivonta onnistuu pikkurahalla, kun valitset reseptejä, joissa on vain muutamia ainesosia – hyvällä tuurilla moni raaka-aine löytyy valmiina kaapista.

Jauhopeukaloiden onneksi leipominen on usein melko edullista. Perusraaka-aineet, kuten jauhot, munat ja sokeri eivät maksa paljon. Myös voita, kermaa, rahkaa, hilloa, suklaata, hedelmiä ja pakastemarjoja saa kohtuulliseen hintaan.

Halvat herkut

Perinteiset keksit, pullat, tortut ja marjapiirakat syntyvät helposti ja yksinkertaisista raaka-aineista. Myös täytekakku on mahdollista tehdä kohtuulliseen hintaan, kun täytteeksi valitsee esimerkiksi hilloa, maustettua rahkaa tai sesongin marjoja.

Huokeaa suolaista

Edullinen suolainen piirakka syntyy lihapiirakoista tai simppelistä pohjasta ja parista hyvästä täytteestä, helpot suolapalat taas valmiista voitaikinasta. Itsetehty leipä on paitsi herkullista, usein edullisempaa kuin kaupasta ostettu: kokeile esimerkiksi rieskoja, sämpylöitä ja peltileipiä.

Vinkkejä edulliseen leivontaan

  • Tutki keittiön kaapit tarkkaan ja katsele reseptejä pohtien, mihin leivonnaiseen sinulla on aineksia valmiina kaapissa.
  • Valitse satokauden antimia: sesongin marjat ja hedelmät ovat edullisimpia koristeita ja täytteitä kakkuihin, piirakoihin ja torttuihin.
  • Muista pakasteet: pakastemarjat käyvät tuoreiden tapaan varsinkin sellaisiin leivonnaisiin, jossa marjat leivotaan taikinan sekaan tai paistetaan esimerkiksi piirakan täytteessä. Kaupan pakastealtaasta löytyy myös aineksia suolaisiin piiraisiin.
  • Pakasta osa leipomuksista. Kallein leivonnainen on se, joka jää syömättä – hävikin välttää helpommin, jos esimerkiksi pellillisestä piirakkaa siirtää heti osan pakastimeen.
  • Sovella rohkeasti: jätä koristepähkinät kakusta pois tai vaihda kallis raaka-aine toiseen. Todennäköisesti leipomuksestasi tulee joka tapauksessa herkullinen!