Siirry sisältöön
Sienisalaattidippi

Raaka-aine

Kiehtova pippuri

Pippurit ovat vakiinnuttaneet paikkansa kotikeittiöiden maustekaapeissa ympäri maailman, eikä ihme: pippurien laajasta valikoimasta löytyy sopiva makupari ruokaan kuin ruokaan. 

Mustapippuri

Monesta reseptistä tuttu lausahdus “lisää päälle ripaus mustapippuria” tiivistää joka kodin perusmausteen syvimmän olemuksen: mustapippuri sopii monenlaisiin ruokiin ja vahvistaa niiden aromeja. Pippurilajikkeista tunnetuin valmistetaan pippurikasvin kuivatuista marjoista, jotka saavat tumman värinsä ja lisää makua kuivumisen aikana. Mustapippurin voimakas ja hieman karvas maku vaihtelee hedelmäisestä tuliseen ja toimii niin kasvis-, kala- kuin liharuoissakin. Pannulla paahtaminen tekee mustapippurin mausta hieman lempeämmän ja pehmeämmän.

Valkopippuri

Kipakan makuinen valkopippuri valmistetaan kuivattamalla kypsiä pippurimarjoja, joista on poistettu kuori. Ennen kuoren poistamista kypsä marja on – yllättävää kyllä – väriltään joulunpunainen. Valkopippuri on kotikeittiön pippureista voimakkaimman makuinen, hienostunut ja mausteinen, ja se sopii erityisen hyvin vaaleisiin kastikkeisiin, keittoihin ja kalaruokiin. 

Viherpippuri

Viherpippuri on peräisin samasta pippurikasvista kuin musta- ja valkopippuri, mutta se poimitaan raakana, jolloin pippurimarja on vielä vihreä ja pehmeä. Pippurimarjat pakastekuivataan tai säilötään etikkaiseen liemeen. Viherpippurin maku on voimakas ja raikas. Viherpippureita käytetään etenkin liha- ja kalaruokien maustamiseen, ja niitä voi lisätä myös kastikkeisiin, säilykkeisiin, marinadeihin ja patoihin antamaan ruoalle pirteää potkua ja aromaattista vivahdetta.

Tip icon

Ota kaikki irti pippurista

  • Etenkin musta-, valko ja rosépippuri ovat parhaimmillaan vastarouhittuna. Pippureista pitävän kannattaa siis ehdottomasti hankkia laadukas pippurimylly, jonka avulla pippuria saa rouhaistua ruokien päälle vikkelästi.
  • Pippurisekoitusten tekemiseen sopii mortteli, jossa voit jauhaa sopivan määrän mausteita keskenään. 

Rosépippuri

Rosépippuri eli ruusupippuri ei ole varsinaisesti pippuri, sillä rosépippuri on kuivattu ruusupippuripuun marja. Se erottuu muista pippureista vaaleanpunaisella värillään ja lempeällä, hieman makealla maullaan. Rosépippuria käytetään usein koristeena ruoanlaitossa ja se tuo ruokaan ruusunpunaisen värin lisäksi hienostuneen maun. Rosépippuri sopii erityisesti salaatteihin, kalaruokiin ja jälkiruokiin. 

Maustepippuri

Rosépippurin tapaan myöskään maustepippuri ei ole oikeastaan pippuri, vaan se valmistetaan karibialaisen maustepippuripuun puolikypsistä hedelmistä kuivaamalla. Maustepippurin aromaattinen maku sopii moneen, ja sitä kannattaakin lisätä reippaalla kädellä esimerkiksi kalakeittoon, sillipurkkeihin ja lihapulliin. Etenkin Lähi-Idässä ja Aasiassa suosittu maustepippuri sopii mainiosti myös makeaan leivontaan, kuten jouluisiin maustekakkuihin ja pipareihin.

Sitruunapippuri

Vaikka kyseessä ei ole pippuri tai kasvi ensinkään, tuntevat monet suomalaiset silti sitruunapippurin omaleimaisen aromin. Sitruunapippuri on etenkin kalaruokien kaveriksi sopiva maustesekoitus, joka sisältää tyypillisesti suolaa, mustapippuria sekä kuivattua ja jauhettua sitruunankuorta. Maustesekoitus on helppo ostaa valmiina tai tehdä itse, mutta helpoin tapa saada ruokaan sitruunapippurin raikasta aromia on lorauttaa joukkoon Valio sitruuna ja pippuri –ruokakermaa

Cayennepippuri

Myös cayennepippuri on “epäpippureiden” joukkoon kuuluva mauste, joka on erityisen tunnettu tulisuudestaan ja kipakasta väristään. Cayennepippuria saadaan kuivattamalla Capsicum annuum -sukuisen paprikan hedelmää, ja se on suosittu mauste etenkin tulisen ruoan ystävien keskuudessa. Cayennea voi lisätä kastikkeisiin, patoihin, mausteseoksiin ja marinadeihin. Pienikin määrä cayennepippuria antaa ruoalle potkua ja syvyyttä.


Search