Siirry sisältöön
Keittiössä nyt

Ihana Italia – näin tuot Välimeren maut kotikeittiöön 

Gnocchi Puttanesca

Italialaisille ruoka ei ole vain ravintoa, vaan tapa viettää aikaa tärkeiden ihmisten kanssa. Ateriat ovat sosiaalisia tapahtumia, joissa nautitaan hyvästä seurasta ja ruoasta. Italialaisilla on tapana istua ruokapöydässä pitkään ja nauttia useista ruokalajeista, jotka tarjoavat erilaisia makuelämyksiä.

Italialainen ruokakulttuuri on kuuluisa etenkin laadukkaista raaka-aineistaan. Tuoreet vihannekset, oliiviöljy, vahvat juustot, pasta ja mehevät tuoreet tomaatit muodostavat monien italialaisten ruokien perustan. Italialainen ruoka tunnetaan myös yksinkertaisuudestaan: reseptit sisältävät usein vain muutamia raaka-aineita, jotta niiden maku pääsee loistamaan. Jokaisella Italian alueella on omat perinteensä ja ruokalajinsa. Pohjoisessa nautiskellaan risotosta ja pastasta, kun taas etelässä herkutellaan napolilaisella pizzalla ja oliiveilla. Näiden reseptien avulla italialaista ruokaa on ilahduttavan helppo tehdä myös kotikeittiössä.

Pastaa joka lähtöön

Italialaiset ovat mestareita pastan valmistuksessa. Erilaisia pastalajikkeita on satoja, ja ne vaihtelevat ohuesta spagetista tuhteihin tortellineihin. Pasta tarjoaa loputtomasti mahdollisuuksia erilaisiin kastikkeisiin ja makuyhdistelmiin. Parhaimmat italialaiset pastat, kuten pippurinen cacio e pepe, kermainen carbonara ja pitkään haudutettu ragu ovat tarjolla ravintoloiden ruokalistoilla ympäri maailman.

Pastan muut muodot: lasagne ja gnocchit 

Tuhti ja täyteläinen lasagne on syysruokaa parhaimmillaan. Kasaa pastalevyjen väliin makusi mukaan suosikkitäytteitäsi tai kokeile tehdä lasagne vaihteeksi pellillä. Parasta lasagne on isossa porukassa nautittuna. Sitä kannattaakin tehdä kerralla kunnon annos, sillä lasagne on erinomaista myös uudelleen lämmitettynä. Pehmeän silkkiset gnocchit ovat eräänlainen pastaruoka nekin: gnocchit valmistetaan yleensä perunasta, jauhoista ja suolasta, ja ne voivat olla muodoltaan pieniä palleroita tai litteitä. Gnoccheja syödään joka puolella Italiaa, ja niiden kanssa voi tarjota erilaisia kastikkeita tai paistaa ne voin ja yrttien kanssa pannulla rapeiksi.

Rakastettu risotto 

Risotto on täydellinen ruoka joka vuodenaikaan, sillä sen sekaan sopivat niin vihannekset, sienet kuin juureksetkin. Vastoin yleistä luuloa risottoa ei ole vaikea tehdä kotona, mutta sen valmistaminen vaatii läsnäoloa: risottoa tulee sekoitella koko ajan ja nestettä lisätä vähitellen. Sekoittaminen irrottaa riisin tärkkelyksen, mikä tekee risoton koostumuksesta sopivan samettisen.

Ah, pizzaa!

Kukapa ei rakastaisi pizzaa! Perinteinen italialainen pizza on ohut ja rapea, ja sen teko alkaa pohjataikinan leipomisella. Täytteeksi italialaiset valitsevat yksinkertaisia mutta laadukkaita raaka-aineita. Klassikkopizzojen kuningattaren Pizza Margheritan päälle riittävät laadukas tomaattikastike, maukas juusto sekä tuore basilika. Kokeile vaihteeksi myös valkoista pizzaa eli pizza biancoa, jossa crème fraîche korvaa tomaattikastikkeen.

Jotain pientä makeaa

Italialaisen aterian päättää makea herkku. Tunnettuja italialaisia jälkiruokia ovat esimerkiksi tiramisu, kermainen panna cotta, rapeat cannelonit ja gelatot eli pilvenpehmeät jäätelöt. Vastustamattoman suloiset pienet suupalat tarjoavat täydellisen päätöksen ihanalle ruokailuhetkelle. Keitä jälkkärin kaveriksi italialaiseen tyyliin kupillinen vahvaa espressoa – mamma mia, mikä ateria! 

Unelmoitko matkasta Italiaan?

Menolippu makumatkalle voi hyvinkin löytyä jääkaapistasi. Valio Italian style juustoraaste tuo tuulahduksen italialaisen keittiön makuja ja uutta twistiä kokkailuun. Tuunaa tomaateilla ja yrteillä maustetulla juustolla uutta makua uuniruokiin, lämpimiin leipiin tai pizzaan.

Search