Katuruoka – kadulta kotiin!

Katuruoka eli street food on konstailematonta, hyvää ruokaa maailman eri kolkista. Katuruoka onnistuu kotikeittiössäkin!

Katuruoka villitsee

Street food –villitys näkyy katuruokatapahtumien, ruokarekkojen, ruokafillareiden ja uusien katuruokaa tarjoilevien ravintoloiden kasvavana tarjontana. Katuruoalla tarkoitetaan kadulla myytävää, käsin syötävää ja helposti mukaan otettavaa ruokaa. Maailman katukeittiöiden inspiroimaa ruokaa on helppo valmistaa myös omassa kotikeittiössä. Kuumimmat ruokatrendit rantautuvat Eurooppaan kulttuurien sulatusuunista New Yorkista. Periamerikkalaiset hampurilaiset ja hotdogit pitävät edelleen pintansa. Ne ovatkin illanistujaisten ja rentojen juhlien suosikkitarjottavat.

Täydellisen hampurilaisen salaisuus

Täydellisen hampurilaisen salaisuus on laadukkaasta ja tarpeeksi rasvaisesta jauhelihasta valmistettu pihvi. Mikään ei voita itsetehtyjä hampurilaissämpylöitä itärannikon tyyliin, mutta sämpyläksi voi aivan hyvin paahtaa myös patonkia tai ciabatta-leipää. Hampurilaisen kolmas kulmakivi on maukas juusto, jonka annetaan sulaa hampurilaispihvin päälle. Amerikan hampurilaisten väliin sujautetaan Valio AURA® sinihomejuustoa, kun taas hampurilaiset grillissä ja juustohampurilaiset houkuttavat kokeilemaan Valio Oltermanni® Cheddar viipaleita. Miedosti savunmakuinen Valio Kippari® sulatejuusto ja Valio Emmental sinileima viipaleet ovat myös täydellisiä kumppaneita hampurilaispihville.

Hampurilaisen monet muodot

Runsaalla jauhelihakastikkeella täytetty amerikkalainen burgeri kantaa nimeä Sloppy Joe hampurilainen. Pienet, yhden tai kahden puraisun hampurilaiset eli slidersit sopivat pieneen nälkään ja juhlatarjottaviksi. Vaihtoehtoiset kala, kana -ja kasvistäytteet ovat nostaneet suosiota punaisen lihan rinnalla. Herkullisten lohihampurilaisten väliin paistetaan lohimedaljonkeja.

Cajunpaneroitu pakasteseiti maistuu maissi-tomaattisalsan kera kalahampurilaisen välissä. Muun muassa ruisleivästä, kanapihvistä ja chilikastikkeesta koottu kanahampurilainen on raikas arkilounas tai välipala. Kahta erilaista juustoa ja tulista, grillimaustettua kermaviiliä sisältävät mustapapuburgerit ovat loistava vaihtoehto kasvissyöjille. Muita helposti nautittavia amerikkalaisia katuruokia ovat chicken wings ja coleslaw eli kaalisalaatti. Hampurilaissämpylöiden tilalla voi käyttää portobellosieniä, jolloin hampurilaisesta saa gluteenittoman. Poista sienten kannat ja paista oliiviöjyllä sivellyt lakit uunissa 200 asteessa noin 10 minuuttia.

Katso lisää reseptejä
  • Grillijuusto-avokadohampurilaiset

    Rapeaksi paistettu grillijuusto on loistava hampurilaispihvi. Yhdessä avokadon ja raikkaan tomaattisalsan kanssa valmistat kesän herkullisimmat hampurilaiset.

Aitojen makujen mexmex

Texmex sai alkunsa Texasissa meksikolaisen keittiön sekoittuessa amerikkalaiseen keittiöön. Aito meksikolainen ruoka eli mexmex on nyt yksi kuumimmista katuruokatrendeistä. Meksikolainen ruoka on mausteista, tuoretta ja värikästä. Meksikolaiseen keittiöön tutustuminen on helpointa aloittaa valmistamalla arkiruoaksi quesadilloja eli täytettyjä tortilloja. Muutama yksinkertainen täyte riittää kunhan yksi täytteistä on juusto. Kokeile esimerkiksi savukinkku-mozzarellaa, kotijuustoa, tonnikala-raejuustoa ja herkkusieniä täytteenä. Meksikolaiseen teemailtaan sopivat nyhtökanatacot, jauheliha-nachos, lisukkeena meksikolainen tomaattisalsa eli pigo de gallo ja avokadosta valmistettu dippi eli guacamole.

Katso lisää reseptejä

Lähi-itä taskussa

Mausteiden taitava ja runsas käyttö kiehtoo lähi-idän katukeittiössä. Etnisistä ravintoloista tuttu kebab onnistuu kotonakin. Kebabliha tarjoillaan tulisen tomaattikastikkeen, turkkilaisen jogurtin ja riisin, salaatin tai pitaleivän kera. Kebablihan voi tehdä myös itse suomalaisella twistillä hirvenlihasta. Hirvikebabin kyytipoikana toimivat rouheat grahampitaleivät.

Kotitekoiset pitaleivät voi täyttää haluamillaan täytteillä kuten lihalla, kanalla, falafelilla tai kasviksilla. Kikherneistä valmistettu falafel on myös suosittu täyte lähi-idässä. Kreikkalaiseen paahtotaskuun sujautetaan karitsan jauhelihapihvit ja runsaasti kasviksia. Täytettyjen pitojen lisukkeina tarjoillaan hummus-tahnaa, baba ghanoush-tahnaa munakoisosta ja tzatzikia. Ranskalaisten tilalla voi tarjoilla lämpimiä ja rapeita kotijuustotikkuja ja harissa-dippiä.

Katso lisää reseptejä