Porkkanakakkua, porkkanalaatikkoa, porkkanasosekeittoa vai porkkanasämpylöitä? Tässä parhaat porkkanareseptit ja vinkit porkkanoiden säilytykseen!
Porkkanat sopivat uskomattoman moneen: sellaisenaan syötäväksi, raasteeksi ja salaattiin, lisukkeiksi, laatikkoruokiin, keittoihin, kastikkeisiin, sämpylöihin ja leipiin, mehuihin, lettuihin, kakkuihin ja leivonnaisiin. Myös porkkanoiden naatit voi syödä esimerkiksi salaatissa tai pestossa.
Porkkanasta valmistuvat monet suomalaisten arki- ja juhlaruokien suosikit: porkkanalaatikko, porkkanaraaste ja porkkanasosekeitto. Lisäksi porkkana näyttelee merkittävää sivuosaa monissa tutuissa ruoissa jauhelihakeitosta uunijuureksiin ja coleslaw-salaattiin. Uudempia porkkanareseptejä puolestaan ovat kesärosolli sekä kasvishodarit, joissa nakki on korvattu voissa paistetuilla porkkanoilla. Mikä on sinun porkkanasuosikkisi?
Porkkanakakku lienee ehkä yksi tunnetuimmista porkkanaleivonnaisista, eikä syyttä. Onhan porkkanasta mehevyyttä saanut kakku ja tuorejuustokuorrutus vastustamattoman hyvä yhdistelmä.
Kakkujen lisäksi porkkanasta voi kuitenkin valmistaa paljon muutakin. Kokeile vaikkapa kakkua nopeammin kypsyviä porkkanamuffinsseja, appelsiinilla maustettua appelsiini-porkkanakakkua, suolaisiin sekä makeisiin täytteisiin sopivia porkkanalettuja tai aloittelevaltakin leipojalta onnistuvia porkkanarieskoja.
Porkkanat kestävät hyvin varastointia. Pitkä säilyvyys vaatii kuitenkin oikeaa säilytyslämpötilaa: porkkanat säilyvät parhaiten mahdollisimman lähellä nollaa lämpöastetta. Makeimmillaan porkkanat ovat heti sadonkorjuun jälkeen.