Siirry sisältöön
Ruokavaliot

Karppaajan reseptit vähähiili­hydraattiseen ruokavalioon

Karppaajan reseptit vähähiili­hydraattiseen ruokavalioon
Hanna Kautiainen
ETM, ravitsemusasiantuntija

Perhe-elämästä ja mökkeilystä innostuva ruokaharrastaja, joka nyhjää vaikka tyhjästä päivällisen pöytään.

Vähän hiilihydraatteja, runsaasti rasvoja ja kohtuudella proteiinia: siinä ovat vähähiilihydraattisen eli VHH-ruokavalion perusteet. Toisinaan puhutaan myös karppauksesta, kun vähennetään hiilihydraattien määrää ruokavaliosta. Vähähiilihydraattisissa resepteissä haetaan vaihtoehtoja hiilihydraattipitoiselle perunalle ja pastalle ja suositaan niiden tilalla kasviksia, lihaa, kananmunaa sekä maitotuotteita.

Mitä karppaus on?

Karppaus-termin takana on tietynlainen välttämisruokavalio. Perusideana on karsia hiilihydraatteja ruokavaliosta. Riippuen karppaustyylistä, osa jättää kaikki tärkkelys- ja sokeripitoiset ruoka-aineet pois, kun taas toinen keskittyy enemmän hiilihydraattien laadun painottamiseen. Hiilihydraattien karsiutuessa lisätään hyvälaatuisten rasvojen ja proteiinin määrää ruokavaliossa.

Tip icon

Maitotuotteet ja karppaus

Maitotuotteet sopivat karppaajan ruokavalioon mainiosti ravintoaineiden ja proteiinin lähteeksi. Monissa maitotuotteissa on runsaasti proteiinia: heraproteiinia  ja kaseiinia. Lisää proteiineista voit lukea Proteiinien laaduissa on eroa -artikkelista.


Search