pikkusuolaisia ja glögiä

Pikkujoulujen parhaat reseptit

Pikkujoulut virittelevät joulutunnelmaan. Ennen joulupyhien rauhoittumista on mukava kokoontua istumaan iltaa yhdessä ystävä- tai työporukan kesken. Pikkujoulutarjoiluissa maistuvat sesongin maut. Kata glögin kanssa tarjolle talvisia pikkusuolaisia ja jouluisia jälkiruokia.

Pikkujoulujen tarjottavat

Pikkujoulut saavat olla vapaamuotoinen juhla, eikä ennalta suunniteltua ohjelmaa yleensä tarvita. Juhlaan sopiva pikkupurtava, juotava ja yhdessäolo riittävät.

Pikkujoulumenun voi tarjota noutopöydästä tai cocktail-palojen muodossa. Isommatkin pikkujoulut syntyvät vaivattomasti, kun valmistelet tarjottavat hyvissä ajoin. Tällöin vieraiden saavuttua voit keskittyä seurustelemiseen, eikä kenenkään tarvitse viettää iltaa keittiössä.  

Helppoja, noutopöytään katettavia pikkujouluruokia ovat erilaiset salaatit sekä suolaiset piirakat. Voit valmistaa piirakat hyvin edellisenä päivänä ja halutessasi lämmittää niitä uunissa hieman ennen tarjoilua. Piirakoiden rinnalla maistuvat myös suolaiset joulutortut ja pasteijat.

Cocktail-palat ovat kätevä pikkujoulujen tarjottava, sillä ne eivät vaadi pieniä lautasia ja lautasliinoja kummempia tarjoiluastioita. Katso vinkit cocktail-henkisten pikkujoulujen järjestämiseen täältä.  

Mikäli juhlat venyvät pikkutunneille, juustolautanen sekä suolaiset piirakat uudelleenlämmitettyinä sopivat hyvin huikopalaksi. Myös hotdogit – ja kasvissyöjille tietenkin omat kasvishodarit – ovat sopivaa yöruokaa pikkujoulujen jatkoille.

Kaipaatko lisää pikkujouluideoita? Yksi vaihtoehto on järjestää pikkujoulut jollain teemalla. Voit inspiroitua esimerkiksi eri maiden keittiöistä. Katso täältä vinkit pikkujoulutarjoiluihin, joiden resepteissä maistuvat Aasia, Lähi-Itä, Meksiko, Italia tai Pohjoismaiden kotoisat maut modernilla tavalla.

   

 

Pikkujoulujen juustotarjotin

Runsas juustotarjotin on helppo ja näyttävä tapa järjestää pikkujoulujen tarjoilut. Valitse pöytään erilaisia juustoja ja niille sopivia lisukkeita: suolakeksejä, piparkakkuja, hedelmiä, pähkinöitä, leikkeleitä ja hilloja. Tai kokeile juustojen kanssa uusia makupareja, kuten lakritsia, mantelimassaa ja kinuskia. Pienemmän juustotarjottimen voi koota myös osaksi muita tarjoiluja.

Näin kokoat juustotarjottimen »

 

Makeita herkkuja pikkujouluihin

Pikkujoulujen jälkiruoissa maistuvat luumu, kaneli, glögi ja piparkakut. Leivo vieraille herkullinen glögijuustokakku, maukas luumuinen rahkakerroskakku tai suklaapalloilla koristeltu joulukakku. Varaa pöytään myös perinteisiä joulutorttuja ja piparkakkuja.

Katso lisää ideoita jouluisiin leivonnaisiin »

Katso jouluisten jälkiruokien reseptit »

 

Pikkujoulujen juomat

Pikkujoulut avaavat usein glögikauden. Aikuisten pikkujouluissa glögin voi terästää tujauksella rommia tai vodkaa ja koristella esimerkiksi kanelitangolla. Raikas glögibooli on myös hyvä joulujuoma. Jos tarjoat vieraille kahvia, voit maustaa sen juhlan kunniaksi kanelilla.

Katso ideat jouluisiin juomiin »

Vinkkejä onnistuneiden pikkujoulujen järjestämiseen

  • Suunnittele tarjottavat ajoissa. Valitse tarjolle ruokia, jotka voi valmistaa ennen vieraiden saapumista ja tarjota tarvittaessa kylminä.
  • Varaa tarpeeksi juotavaa. Glögiä voi tarvittaessa terästää esimerkiksi rommilla tai vodkalla.
  • Luo pikkujouluihin joulutunnelmaa hyödyntämällä joulukoristeita esimerkiksi ruokapöydän koristelussa tai omassa pukeutumisessasi.
  • Jos pikkujouluista on tarkoitus lähteä viettämään iltaa vielä toisaalle, huolehdi että jäljelle jääneet tarjottavat tulee laitettua kylmään.
  • Mikäli juhlinnan on tarkoitus venyä pikkutunneille, on isäntäväen hyvä varata vierailleen myös pientä yöpalaa.

Iloisia pikkujouluja kaikille!

Energiatarpeesi