Siirry sisältöön
Ruokavinkit

Pieni sokeriopas – näin käytät sokereita leivonnassa ja ruoanlaitossa

Pieni sokeriopas – näin käytät sokereita leivonnassa ja ruoanlaitossa

Yleissokerina toimiva taloussokeri löytyy syystäkin lähes jokaisesta keittiöistä, mutta mihin tarvitaan muita sokereita? Kokosimme pienen sokerioppaan, josta löydät parhaat käyttötavat eri sokereille.

Sokeri tunnetaan erityisesti makeudestaan, mutta sillä on ruoanlaitossa ja leivonnassa monia rooleja: se viimeistelee leivonnaiset, kirittää hiivan kohottavaa vaikutusta, korostaa ruoan makuja sekä säilöö marjoja ja hedelmiä. Erilaisilla sokereilla on erilaisia ominaisuuksia, joten sokeri kannattaa valita käyttötarkoituksen mukaan.

Sokerin monet tehtävät

Leivonnassa sokeri on muutakin kuin makeutta tuova ainesosa. Kakkuihin sokeri tuo kuohkeutta ja jämäkkyyttä, kun taas kinuskeissa, kuorrutteissa ja kastikkeissa sokeri saa aikaan oikeanlaisen, sitkeän rakenteen. Marengeissa sokeri loihtii kananmunan valkuaisista ihanan kevyttä ja rapeaa marenkia, ja hiivaleivonnaisissa sokeri saa taikinan kohoamaan ruokkimalla hiivaa.

Myös leivonnaisten kullanruskea paistoväri on sokerin ansiota: väri syntyy, kun, kun sokeri reagoi paiston aikana proteiinien kanssa. Leivonnassa sokerin määrän kanssa kannattaa siis olla tarkka: sokerin määrän vähentäminen voi vaikuttaa myös leivonnaisen rakenteeseen ja kuohkeuteen.

Tip icon

Tiesitkö tätä?

Sokeria syntyy kaikissa vihreissä kasveissa. Fotosynteesinä eli yhteyttämisenä tunnettu ilmiö vaatii toimiakseen vettä, hiilidioksidia sekä auringonvaloa. Lämpimissä maissa sokeria valmistetaan sokeriruo’osta, viileämmissä, kuten Suomessa, sokerijuurikkaasta.


Search