Juhannuksen jälkiruoat

Juhannuksena herkutellaan raparperilla ja vuoden ensimmäisillä mansikoilla. Kokosimme yhteen kolme ideaa juhannuksen mansikkakakkuun, raparperijälkiruokiin ja helppoihin herkkuihin. Valtaosa resepteistä sopii myös mökkikeittiöön.

Juhannuksen mansikkakakku, marjapiiras ja marjaiset leivonnaiset

Kesän ensimmäiset kotimaiset mansikat syödään usein juhannuksen aikaan – ja kuinka hyviltä ne maistuvatkaan! Mansikkakakku onkin juhannuksen perinteinen jälkiruoka. Tässä maukkaita mansikkakakkuja ja piiras, jonka tekeminen onnistuu helposti.

Juhannuskakun resepti on tehty nimenomaan keskikesän juhlaan.

Helppo mansikkakakku syntyy alle tunnissa uuninpellillä paistettavasta pohjasta ja raikkaasta mansikka-kerma-rahkatäytteestä. Perinteisen reseptin mukaan tehty mansikkatäytekakku maistuu kaikille!

Hieman enemmän haastetta tarjoaa marenkinen mansikka-brita, joka sekin kuuluu kesän klassikkoleivonnaisiin. Löydät vinkit sen leivontaan alta.

Helppoa juhannusjälkiruokaa etsivälle suosittelemme rapeaa mansikkapiirakkaa, jonka täytteessä on kermaa kuin kakussa. Ja mansikoiden kanssahan se kelpaa!

Muita juhannuksen suosikkeja ovat vadelmajuustokakut - valkosuklaalla tai ilman.  Marjapiiras maistuu keskikesältä ja onnistuu myös glutenittomana.

Juhannushalko tuo juhannustunnelman jälkkäripöytään

Marengilla kuorrutettu juhannushalko on saanut innoituksensa luonnosta. Se yhdistää Suomen kesän parhaat elementit: makeat mansikat ja niiden kanssa maistuvan kermaisen rahkatäytteen. Marenkikuorrutus on lisäksi kesällä kätevä kuorrute, sillä se pärjää kermakuorrutetta paremmin lämpötilavaihteluiden tai ilmankosteuden kanssa.  Kaunista ja käytännöllistä – niin kuin suomalaiset keksinnöt yleensäkin – sekä hurmaavan herkullista!

Poimi resepti

Unelmissa marenkikakku? Lue vinkit marengin valmistamiseen

Brita-kakku, juhannushalko tai sitruspai: marengin tekeminen onnistuu varmasti, kun pidät mielessä muutaman perusasian. Katso vinkit marengin valmistukseen täältä.

Näin onnistut

Juhannuksen rapsakka mansikkapiirakka

Tässä mansikkaisessa juhannusherkussa on sitä jotain! Onko se rapean keksipohjan vai kenties vaniljan, sitruunan ja kotimaisten mansikoiden herkullisen yhdistelmän ansiota? Pohja valmistuu nopeasti vaikka mökkikeittiön uunissa ja piirakkavuokaakaan et välttämättä tarvitse.

Rapean mansikkapiirakan pohja on kuin maukasta keksiä! Sen valmistamiseen tarvittavat välineet eivät päätä huimaa:  tarvitset kulhon, mitat ja puuhaarukan. Jos mökillä ei ole piirakkavuokaa, taputtele pohja suoraan  uunipellille leivinpaperin päälle (n. 20 x 28 cm). Myös kotona etukäteen paistettu piirakkapohja kulkee helposti mukana.

Voitele pohja notkistetulla vaniljatuorejuustolla ja laita päälle kesän marjoja. Juhannuksena kotimaiset mansikat ovat parhaimmillaan, joten käytä niitä piirakkaan. Marjasadon edetessä voit vaihtaa mansikat  vadelmiksi tai mustikoiksi. Kokonaisuuden viimeistelee sitruunan makuinen kermavaahto, jota ei kannata unohtaa.

P.S. Resepti on saanut arvosteluissamme viisi tähteä, joten jotain tässä piirakassa täytyy olla.

"Kolmatta kesää must-listalla juhannuksena! Helppoa, nopeaa ja herkullista! Mikäli piirakan tekee aikaisemmin valmiiksi jääkaappiin, kannattaa se ottaa hiukan ennen tarjoilua jääkaapista, jotta voi kerkee hieman pehmetä ja piirakan leikkaaminen sujuu ongelmitta", vinkkaa nimetön kokki reseptin kommenteissa.

Löytääkö piirakka tiensä sinun kesäpöytääsi tänä vuonna?

Ota resepti talteen

Juhannuksen raparperijälkiruoka

Mansikoiden lisäksi juhannuksen leivonnaisissa maistuu toinen sesonkiherkku, ihanan kirpsakka raparperi. Kokeile yhdistelmää esimerkiksi mansikka-raparperikakussa, jossa on täytteenä raparperihilloketta ja tuoreita mansikoita. Kakun reunat jätetään trendikkäästi kuorruttamatta.

Raparperi-tuorejuustopiirakka yhdistää piirakan ja paistetun juustokakun parhaat puolet. Raparperin ja vaniljaisen tuurojuuston makuyhdistelmän kruunaa  piirakan päälle lusikoitava inkiväärinen kerma.  Raparperipiirakka vaniljakastikkeen kanssa on perinteinen, mutta aina yhtä herkullinen jälkiruoka. Munattomassa raparperipiirakassa on täytteenä myös raikasta appelsiinirahkaa.

Näyttävä jälkiruoka juhannukseen on hurmaavan vaaleanpunainen raparperijuustokakku. Kaunis koristelu syntyy ohuista raparperisuikaileista. Kauraisa pohja saa lisämakua paahteisesta fariinisokerista ja mehevä täyte syntyy tuorejuustosta, maitorahkasta ja kuohukermasta.

Kaikki raparperista

Juhannuksen helppo jälkiruoka

Juhannuksen helpot jälkiruoat valmistuvat ilman uunia. Helppo valkosuklaakakku on marjaisa ja makea ”no bake” -kakku, jonka pohja syntyy murokekseistä ja täyte vain kahdesta raaka-aineesta: tuorejuustosta ja valkosuklaasta. Koristele jääkaapissa hyytynyt kakku tuoreilla marjoilla. Kokeile myös paistinpannussa valmistuvaa mökkikakkua.

Mansikkainen lettukakku on näyttävä ja superhelppo jälkiruoka. Lettujen välistä löytyy mansikkarahkaa, mansikoita ja mansikkahilloa. Voit tehdä yhden ison lettukakun tai paistaa pikkulettuja ja koota niistä minikakut jokaiselle syöjälle. Mökillä letut syntyvät tietenkin maitojauheesta.

Helppo kiriskkaherkku on varsinainen "mökkijälkkäri", sillä sen valmistamiseen riittävät mökkikeittiöstä löytyvät välineet.  Kirsikat voi korvata keskikesän marjoilla, kuten mansikoilla.

Jäätelöpiirakka on hauska ja erilainen tapa tarjota jäätelöä. Rapea riisimurokarkkipohja jäähdytetään jääkaapissa ja päälle pyöritellään kasa palloja uusista Valio Jäätelöfabriikki -jäätelöistä.

Jos jälkkkärin on tarkoitus myös johdattaa keskikesän juhlintaan, sopii jälkiruoaksi kuohuva jäätelösooda.

Katso myös muut vinkit juhannuksen ruokatarjoiluihin:

Juhannusjuomat x 6
Juhannuksen kalapöytä ja uudet perunat
Juhannusmenu
Grillaus
Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen. Lisätietoja ›