Näppärät hävikkivinkit ja -reseptit arkeen

Hävikkiruoka on nyt pinnalla niin ravintoloissa, kaupoissa kuin kodeissa. Se on fiksua, sillä ruokahävikin vähentäminen on hyväksi sekä ympäristölle että kukkarolle. Suunnittele ostokset etukäteen ja loihdi herkkuja tähteistä, niin olet jo pitkällä hävikin selättämisessä!

5 vinkkiä ruokahävikin vähentämiseen

Hävikkiä syntyy, kun ruokaa ostetaan liikaa tai tähteet päätyvät roskiin. Tehokkain keino välttää ruokahävikkiä onkin ostaa ruokaa vain sen verran, kuin syö. Jos tähteitä kuitenkin jää, kannattaa ne käyttää hyödyksi ruoanlaitossa.

  1. Käy keittiön kaapit läpi säännöllisesti. Tee perusteellisempi tarkistus kuukauden tai parin välein ja pikatarkistus aina ennen kauppaan lähtöä. Voi hyvin olla, että ateria syntyykin jo valmiiksi kotona olevista aineksista. Voit myös kokeilla pitää kerran viikossa hävikkiruokapäivän, jolloin kokkaat vain kotona jo valmiiksi olevista aineksista.
  2. Suunnittele viikon tai ainakin parin päivän ruokalista etukäteen ja mieti reseptit valmiiksi myös tähteille. Hyviä ideoita löydät tältä sivulta.
  3. Haasta itsesi käyttämään raaka-aineet loppuun asti. Moni heittää esimerkiksi parsa- ja kukkakaalin lehdet ja varret roskiin, mutta ne voi hyvin pilkkoa mukaan vaikka kasviswokkiin. Käytetyistä kahvinporoista ja tilkasta ruokaöljyä syntyy puolestaan kotitekoinen kuorintavoide.
  4. Älä mene kauppaan nälkäisenä tai ilman kauppalistaa – näin vältyt heräteostoksilta. Valion kauppalistatyökalu on näppärä apuri arjen ruokien suunnitteluun.
  5. Kun olet käynyt kaupassa, mieti hetki ostosten sijoittelua jääkaappiin ja pakkaseen. Pidä kaapin etuosassa helposti näkyvillä ruoat, joiden viimeinen käyttöpäivä on ensimmäisenä.

Parhaat hävikkireseptit

Parhaat hävikkireseptit ovat sellaisia, joissa saa soveltaa vapaalla kädellä. Pyttipannu ja minestrone ovat hävikkiruokien klassikoita, sillä niihin voi upottaa oikeastaan kaikkea, mitä kaapista löytyy. Myös kasvissosekeitto, munakas ja suolainen pannukakku ovat mainioita hävikkiruokia, koska raaka-aineilla ja niiden tarkalla määrällä ei ole niin väliä.

Ajan hermolla oleva kokki tekee rippeistä trendikkään kulhoruoan, jonka pohjana voi käyttää esimerkiksi edelliseltä aterialta yli jäänyttä riisiä tai ohraa. Myös täytteet voi koota jääkaapin rippeistä, kuten pienestä palasta broileria tai savukalaa.

Hävikkireseptit perunalle, pastalle ja riisille

Pilko ylijääneet perunat Mifu-suikaleiden kanssa pannulle tai kokoa niistä evässalaatti töihin. Muusin rippeistä leivot hetkessä perunarieskat.

Eilen keitetyn pastan voi käyttää uudelleen uunivuoan tai pastasalaatin pohjana. Nuudeleista saa hyvän täytteen munakkaaseen tai täytettyihin paprikoihin.

Riisin, ohran, kvinoan ja kuskusin voi käyttää pannuruokiin. Mehevöitä ylimääräisellä riisillä esimerkiksi AURA jauheliha-bataattipannu ja broileri-kasvisriisi.

Hävikkireseptit leivälle ja puuronpohjille

Jos leipää kuluu vain vähän kerrallaan, kannattaa se pakastaa viipaleina ja paahtaa ennen syömistä. Jos leipä pääsee kuitenkin kuivahtamaan, voi siitä tehdä korppujauhoa lihapulliin, krutonkeja keiton päälle tai kokonaisen leipä-makaronilaatikon. Kuivahtaneesta vaaleasta leivästä syntyvät parhaat köyhät ritarit ja kanelikorput.

Kaurapuuron rippeet toimivat sämpylätaikinan pohjana. Mannapuuro sujahtaa puolestaan Ahvenanmaan pannukakkuun. Riisipuurosta syntyy Valio Fanny™ vanukkaan avulla ihana jälkiruoka.

Hävikkireseptit hedelmille

Smoothie on helppo surauttaa sekalaisista hedelmistä. Vihersmoothieen voi käyttää myös nuupahtaneet yrtit ja salaatinlehdet. Jättämällä rakenteen hieman paksummaksi saat aamupalaksi trendikkään smoothiekulhon. Pehmenneistä hedelmistä syntyy myös kuuma hedelmäpaistos.

Mustuneet banaanit eivät maistu kaikille sellaisenaan, mutta ne ovat parhaita banaanilettuihin ja leivontaan, kuten banaanikakkuun. Älä siis turhaan heitä niitä pois!

Hävikkireseptit kasviksille

Kasvissosekeiton lisäksi kasvikset voi raastaa pihveksi tai rosteiksi. Kasvispannuun käytät myös smetana- tai creme fraiche -purkin pohjat.

Hävikkireseptit juustolle ja muille maitotuotteille

Päiväyksen ohittaneesta maitolitrasta ja juustonkannikasta syntyy vaikka mitä. Katso juuston pakastamisen ja muiden maitotuotteiden hävikkivinkit sivuiltamme.

Vinkki: Valio.fi -tilillesi kirjautuneena voit tallentaa omat suosikkireseptisi muistiin, jolloin löydät ne helposti, kun inspiraation puute iskee.

Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen.Lisätietoja ›