Näppärät hävikkivinkit ja -reseptit arkeen

Ruokahävikin vähentäminen on hyväksi sekä ympäristölle että kukkarolle. Suunnittele ostokset etukäteen ja loihdi herkkuja tähteistä – ja olet jo pitkällä hävikin selättämisessä!

Hävikkiä syntyy, kun ruokaa ostetaan liikaa tai syömäkelpoiset ruoantähteet päätyvät roskiin. Tehokkain keino välttää ruokahävikkiä onkin ostaa ruokaa vain sen verran, mitä varmasti syö. Jos tähteitä kuitenkin jää, kannattaa ne käyttää hyödyksi.

5 vinkkiä ruokahävikin vähentämiseen

  1. Käy keittiön kaapit läpi säännöllisesti. Tee perusteellisempi tarkistus kuukauden tai parin välein ja pikatarkistus aina ennen kauppaan lähtöä. Voi hyvin olla, että ateria syntyykin jo valmiiksi kotona olevista aineksista. Voit myös kokeilla pitää kerran viikossa hävikkiruokapäivän, jolloin kokkaat vain kotona jo valmiiksi olevista aineksista.
  2. Suunnittele viikon tai ainakin parin päivän ruokalista etukäteen ja mieti reseptit valmiiksi myös tähteille. Hyviä ideoita löydät tältä sivulta.
  3. Haasta itsesi käyttämään raaka-aineet loppuun asti. Moni heittää esimerkiksi parsa- ja kukkakaalin lehdet ja varret roskiin, mutta ne voi hyvin pilkkoa mukaan vaikka kasviswokkiin. Käytetyistä kahvinporoista ja tilkasta ruokaöljyä syntyy puolestaan kotitekoinen kuorintavoide.
  4. Älä mene kauppaan nälkäisenä tai ilman kauppalistaa – näin vältyt heräteostoksilta. Valion kauppalistatyökalu on näppärä apuri arjen ruokien suunnitteluun.
  5. Kun olet käynyt kaupassa, mieti hetki ostosten sijoittelua jääkaappiin ja pakkaseen. Pidä kaapin etuosassa helposti näkyvillä ruoat, joiden viimeinen käyttöpäivä on ensimmäisenä.

Parhaat hävikkireseptit

Parhaat hävikkireseptit ovat sellaisia, joissa saa soveltaa vapaalla kädellä. Pyttipannu ja minestrone ovat hävikkiruokien klassikoita, sillä niihin voi upottaa oikeastaan kaikkea, mitä kaapista löytyy. Myös kasvissosekeitto, munakas ja suolainen pannukakku ovat mainioita hävikkiruokia, sillä raaka-aineilla ja niiden tarkalla määrällä ei ole niin väliä.

Ajan hermolla oleva kokki tekee rippeistä trendikkään kulhoruoan, jonka pohjana voi käyttää esimerkiksi edelliseltä aterialta yli jäänyttä riisiä tai ohraa. Myös täytteet voi koota jääkaapin rippeistä, kuten pienestä palasta broileria tai savukalaa.

Hävikkireseptit perunalle, pastalle ja riisille

Pilko ylijääneet perunat Mifu-suikaleiden kanssa pannulle, kokoa niistä evässalaatti töihin tai lado perunat makkaran kanssa nikkarin vuokaan. Muusin rippeistä leivot hetkessä perunarieskat ja keitetyistä uusista perunoista syntyy herkullinen perunasalaatti.

Eilen keitetyn pastan voi käyttää uudelleen uunivuoan tai pastasalaatin pohjana. Nuudeleista saa hyvän täytteen munakkaaseen tai täytettyihin paprikoihin. Riisin, ohran, kvinoan ja kuskusin voi käyttää pannuruokiin. Mehevöitä ylimääräisellä riisillä esimerkiksi AURA jauheliha-bataattipannu ja broileri-kasvisriisi.

Hävikkireseptit leivälle, pullalle ja puuronpohjille

Jos leipää kuluu vain vähän kerrallaan, kannattaa se pakastaa viipaleina ja paahtaa ennen syömistä. Jos leipä pääsee kuitenkin kuivahtamaan, voi siitä tehdä korppujauhoa lihapulliin, krutonkeja keiton päälle tai kokonaisen leipä-makaronilaatikon. Kuivahtaneesta vaaleasta leivästä syntyvät parhaat köyhät ritarit, kanelikorput sekä suuruste tomaattikeittoon.Kaurapuuron rippeet toimivat sämpylätaikinan pohjana. Mannapuuro puolestaan sujahtaa Ahvenanmaan pannukakkuun.

Hävikkireseptit hedelmille

Smoothie on helppo surauttaa sekalaisista hedelmistä. Vihersmoothieen voi käyttää myös nuupahtaneet yrtit ja salaatinlehdet. Jättämällä rakenteen hieman paksummaksi saat aamupalaksi trendikkään smoothiekulhon.

Mustuneet banaanit eivät maistu kaikille sellaisenaan, mutta ne ovat parhaita banaanilettuihin ja leivontaan, kuten banaanikakkuun. Älä siis turhaan heitä niitä pois!

Hävikkireseptit kasviksille

Kasvissosekeiton lisäksi kasvikset voi raastaa pihveksi tai rosteiksi. Hieman nahistuneetkin kasvikset saavat uuden elämän, kun ne sujauttaa vegepellille tai brunssipellille uuniin. Kasvispannuun käytät myös smetana- tai creme fraiche -purkin pohjat.

Sesonki
Juuston säilytys ja hävikkivinkit
Ruokavinkit
Miten maitotuotteet kannattaa säilyttää kotona?
Sesonki
Juhlien järjestäjän hävikkivinkit