Juhlitaan suomalaisen ruoan päivää

Tiesitkö, että historian neljättä suomalaisen ruoan päivää vietetään 4.9.2022? Poimi tästä vinkit kotimaisten makujen juhlaan ja lue, mistä tunnistat takuulla suomalaisen tuotteen.

Suomalaisen ruoan päivä 4.9.

Voitko kuvitella, että suomalaisella ruoalla ei ole ennen vuotta 2019 ollut omaa merkkipäivää? Mutta nyt onneksi on! Historian neljättä suomalaisen ruoan päivää nimittäin vietetään 4.9.2022.

Voit osallistua juhlintaan helposti: nappaa kaupasta mukaan Hyvää Suomesta -merkillä (sillä tutulla joutsenmerkillä) merkittyjä tuotteita, kurkkaa tältä sivulta reseptit ja valmista vaikka koko päivän ruoat suomalaisista raaka-aineista.

Suomalaisen ruoan päivän reseptit ja menu

Suomalaisen ruoan päivää voi juhlia koko päivän! Teimme avuksesi kotimaisia raaka-aineita juhlistavan menun aamiaisesta iltapalaan. Mitä näistä aiot testata?

Aamiainen

Suomalaisen ruoan päivän aamiaisella maistuvat kaura, kotimaiset marjat ja suomalaiset maitotuotteet. Kokeile pirteää marjasmoothieta tai keitä mustikoilla ja kardemummalla viimeistelty vispipuuro. Herkullinen kotirahka valmistuu vain viidessä minuutissa.

Lounas

Suomalaisen ruoan päivän lounaalla maistuvat kotimaiset ja tuoreet raaka-aineet. Kevyemmäksi lounaaksi sopii raikas maukas perunasosekeitto tai helposti uunipellillä paistettavat pinaattiletut. Hieman tuhdimmaksi nälän sammuttajaksi puolestaan käy 20 minuutissa valmis AURA lihapulla-sienipannu.

Illallinen

Illallisella nautitaan silakkapihvejä tai syksyistä possupataa. Pizzan suomiversiossa on rukiinen pohja ja makuparina toimivat punajuuri ja Valio AURA® juusto. Kalaisessa versiossa puolestaan maistuvat kylmäsavulohi, tilli ja sienet. Vai tekeekö mieli kunnon kalakeittoa? Kokeile herkullista lohikeittoa, joka saa tällä kertaa makua mistäpä muusta kuin AURA® juustosta.

Leivonnaiset ja jälkiruoat

Mitä olisi juhlapäivä ilman jälkiruokaa? Taio suomalaisen ruoan kunniaksi leivonnainen kotimaisista ainesosista tai pyöräytä nopea, kauden raaka-aineista suloisuuden saava jälkkäri. Maistuisiko vaikkapa mustikkajuustokakku, omenapaistospiirakka tai helppo herukkapiirakka?

Iltapalaa ja naposteltavaa

Illalla pöydän voi kattaa myös juhlavammilla suomalaisilla pikkusuolaisilla. Juurekset maistuvat herkullisilta pienissä piiraissa, kinkku pääsee esiin helpoissa hyrrissä ja suolainen kääretorttu vie nälkää astetta paremmissakin juhlissa.

Jokainen päivä voi olla suomalaisen ruoan päivä

Tuotteen nimi, pakkauksen suomalaiset maisemat tai tutut raaka-aineet eivät välttämättä kerro koko totuutta tuotteen alkuperästä. Hyvää Suomesta -merkki sen sijaan kertoo. Valion yli 350 Hyvää Suomesta -merkittyä tuotetta tekevät kotimaisen valinnan tekemisestä helppoa päivän jokaiseen hetkeen. Tuetaan yhdessä kotimaista ja valitaan hyvää Suomesta.

Mitä Hyvää Suomesta -merkki tarkoittaa?

Hyvää Suomesta -merkki on tae suomalaisista raaka-aineista ja työstä. Jos valitset Hyvää Suomesta -merkityn tuotteen, voit olla varma, että kaikki siinä käytetty maito, liha, kala ja muna ovat aina 100 % suomalaista. Sama edellytys koskee kaikkia yhden ainesosan tuotteita. Jos raaka-aineita on useita, on niiden yhteenlasketun suomalaisuusasteen oltava vähintään 75 %.

Kotimaisten raaka-aineiden lisäksi Hyvää Suomesta -merkki on lupaus suomalaisesta työstä. Kaikki Hyvää Suomesta -merkin tuotteet pakataan ja valmistetaan aina Suomessa.

Lisää Hyvää Suomesta -merkin kriteereistä voit lukea täältä.

Suomalaisen ruoan päivän on perustanut Hyvää Suomesta -merkki yhdessä niiden yli 300 kotimaisen ruoan valmistajan kanssa, joiden tuotteille kotimaisuuden takaava merkki on myönnetty. Juhlitaan yhdessä!

Valiojengi
Suomalaiskodeissa syödään nyt juustovoileipiä ja leivotaan − näin arki rullaa maitotiloilla ja meijereissä
Maitotilan elämää
Maitotiloilla arki jatkuu poikkeustilasta huolimatta
Vastuullisuus
Syödään suomalaista – ja pidetään työ Suomessa