Näin käytät chiliä ruoanlaitossa ja leivonnassa

Tuliset chilit tuovat lempeää lisäpotkua niin suolaisiin kuin makeisiin ruokiin. Nappaa tästä herkulliset chilireseptit ja lue, millä tasapainotat chilin poltetta.

Juuret johtavat Etelä-Amerikkaan

Alun perin chilit ovat kotoisin Etelä-Amerikasta, jossa chileillä on maustettu ruokia ja juomia jo tuhansien vuosien ajan. Etelä-Amerikasta paprikakasveihin kuuluvat chilit ovat levinneet maustamaan ruokia ympäri maailman, ja samalla myös erilaisten chililajikkeiden saatavuus on parantunut.

Enää chilejä ei välttämättä tarvitse lähteä ostamaan erikoisliikkeistä, sillä ihan tavallisen lähikaupan vihannesosastollakin voi olla jo varsin hyvä valikoima chililajikkeita: punaisia ja oransseja, keltaisia ja vihreitä, pieniä ja isoja, mietoja ja tulisia.

Kapsaisiini tekee chilistä tulisen

Chilin tulisuus johtuu sen sisältämästä kapsaisiinista. Kapsaisiinia on chileissä kauttaaltaan, mutta erityisen paljon siemenissä ja chilin valkoisissa osissa. Jos siis kaipaat ruokaasi vain pientä potkua, leikkaa chilin siemenet ja valkoiset osat pois.

Toinen hyvä keino taittaa ruoan tulisuutta on valita chilien kaveriksi jotain täyteläistä. Rasvaliukoinen kapsaisiini talttuu esimerkiksi täyteläisillä juustoilla sekä suklaalla, jolloin suuhun jää vain juuri sopivan miellyttävä chilin polte.

Lempeää potkua pääruokiin

Tunnetuin chiliruoka lienee varmasti chili con carne, mutta chili sopii loistavasti maustamaan myös kala-, kana- ja kasvisruokia sekä aasialaisia makuja. Miltä kuulostaisi esimerkiksi chilillä terästetty lihakeitto, texmex-makuja lainaava voileipäkakku tai vietnamilainen pho-keitto Mifulla?

Tulista naposteltavaa

Chili maustaa monet suosikkinaposteltavat: nachot, popparit, hampurilaisista mallia ottavat pienet lihapullaslidersit sekä hienompiinkin juhliin sopivat tahmeat viikuna-chilipalat. Chilin potkua löytyy myös avokado-salaattileivistä sekä parmankinkkupatongeista.

Chili tykkää suklaasta

Moni vannoo chilin ja suklaan liiton nimeen. Herkuttele täyteläisellä chili-suklaakakulla tai dippaa mansikka- ja banaaniviipaleita chili-suklaadippiin. Chili maistuu ihanalta myös kuumassa chili-kaakaojuomassa.

Pieni chilisanasto

Chilien maailma vilisee eksoottisia nimiä. Tässä opastus yleisimpiin lajikkeisiin, mausteseoksiin ja kastikkeisiin, ole hyvä!

Jalapeño

Pulleahko chililajike, jota käytetään niin raakana kuin kypsänäkin. Raaka vihreä jalapeño muuttuu kypsyessään punaiseksi. Chipotleksi kutsutaan kuivattua ja savustettua kypsää jalapeñoa.

Poblano

Suuri ja mieto chililajike, joka on yksi meksikolaisen keittiön peruschileistä. Kuivattuna poblanoa kutsutaan anchoksi.

Habanero

Pullea, erittäin tulinen chililajike. Habaneroja on oransseja, punaisia ja keltaisia.

Piri piri

Piri piri ei ole chililajike, vaan alun perin portugalilaisten antama nimi tuliselle Bird’s Eye -pikkuchilille. Piri piri voi tarkoittaa myös tulista portugalilaista maustekastiketta tai tulista mausteseosta.

Sriracha

Trendikäs aasialaistyylinen juokseva chilikastike, joka valmistetaan aurinkokuivatuista chileistä, valkosipulista, etikasta, sokerista ja suolasta.

Sambal Oelek

Indonesialainen paksuhko chilikastike, joka valmistetaan kokonaisista chileistä, suolasta ja viinietikasta.

Tabasco

Tunnettu amerikkalainen chilikastike, joka valmistetaan chileistä, etikasta ja suolasta tammitynnyreissä kypsyttämällä.

Muistilista: chili ruoanlaitossa

  • Käsittele tuoretta chiliä varoen ja pese kädet huolellisesti käsittelyn jälkeen. Silmien ja muiden herkkien limakalvojen koskemista kannattaa välttää vielä pari tuntia chilin käsittelyn jälkeen.
  • Chilin tulisuuteen tottuu vähitellen. Jos chili on sinulle uusi tuttavuus, aloita lisäämällä sitä ruokiin pieni määrä kerrallaan.
  • Chiliä voi käyttää tuoreena, kuivattuna ja jauheena. Valmiit kastikkeet ja muut chiliä sisältävät ruoanvalmistustuotteet ovat helppo tapa lisätä tulisuutta ruokaan. Kokeile esimerkiksi lusikoitavan notkeaa Valio Koskenlaskija® Ruoka chili sulatejuustoa tai Valio Koskenlaskija® Ruoka & Dippi chiliä.
  • Jos chiliä sisältävä ruoka maistuu suuhun liian tuliselta, poltetta kannattaa lievittää rasvaisilla maitotuotteilla, leivällä tai riisillä. Veden juominen usein vain pahentaa tilannetta, sillä se levittää kapsaisiinia laajemmalle suuhun.
Raaka-aine
Monipuolinen sipuli
Raaka-aine
Valkosipuli tuo makua ruoanlaittoon
Ruokavinkit
Etsitkö hyvää kastikereseptiä? Kurkkaa tästä kastikkeiden ja liemien valmistuksen abc