Ne ovat taas täällä: vadelmat! Katso tästä vinkit, mihin vadelmia haluavan kannattaa suunnata, kuinka vadelmat pakastetaan sekä tietenkin herkulliset vadelmareseptit.
Vadelmat tuovat takuuvarmasti mieleen lämpimät kesäpäivät: mummolan piikikkäät vadelmapensaat tai torilta kesäretkelle mukaan napatut herkulliset marjat. Ja ne ihanat vadelmaherkut, mitä marjoista syntyi!
Vadelmaa kasvaa yleisesti Etelä- ja Keski-Suomessa Oulu–Kajaani-korkeudelle saakka. Tätä pohjoisempana vadelma on harvinaisempi. Luonnonvaraisia vadelmia kannattaa etsiä valoisilta ja ravinteikkailta kasvupaikoilta, kuten hakkuuaukioilta, metsänlaidoista, sähkölinjojen alusmailta sekä purojen, jokien ja merien rannoilta. Jos vadelmia ei omasta pihasta tai lähiseuduilta löydy, käänny paikallisten marjatilojen, ruokakauppojen ja torien puoleen.
Vadelmat kypsyvät tavallisesti heinä-elokuussa. Vadelmanlehtiä voi kerätä alkukeväästä elokuulle saakka.
Suklaa ja vadelmat ovat vastustamattoman hyvä kombo, joka toimii kerta toisensa jälkeen. Kokeile yhdistelmää esimerkiksi taivaallisen herkullisessa vadelma-suklaakakussa tai hempeissä suolakinuski-vadelma rocky roadeissa. Yllättävin makupari on punajuuri. Raikkaat vadelmat sopivat mainiosti myös juustokakkuihin ja muihin täyteläisiin leivonnaisiin. Nauti palanpainikkeena raikasta puolukka-vadelma mocktailia.
Leivonnaisten lisäksi vadelmat hurmaavat myös jälkiruoissa: kerroskiisseleissä, erilaisissa hyytelöissä ja pehmeän moussen kaverina. Välipalaksi tai kevyemmäksi jälkiruoaksi sopii kaunis, syötävillä kukilla, marjoilla ja pähkinöillä viimeistelty smoothiekulho.
Vadelmien maulla pääsee herkuttelemaan myös ilman tuoreita vadelmia. Nappaa ostoskoriin vaikkapa näitä tuotteita ja ihana vadelmahetki on taattu!