Valloittavat vadelmat

Ne ovat taas täällä: vadelmat! Katso tästä vinkit, mihin vadelmia haluavan kannattaa suunnata, kuinka vadelmat pakastetaan sekä tietenkin herkulliset vadelmareseptit.

Vadelmat tuovat takuuvarmasti mieleen lämpimät kesäpäivät: mummolan piikikkäät vadelmapensaat tai torilta kesäretkelle mukaan napatut herkulliset marjat. Ja ne ihanat vadelmaherkut, mitä marjoista syntyi!

Sinne, missä vadelma kasvaa

Vadelmaa kasvaa yleisesti Etelä- ja Keski-Suomessa Oulu–Kajaani-korkeudelle saakka. Tätä pohjoisempana vadelma on harvinaisempi. Luonnonvaraisia vadelmia kannattaa etsiä valoisilta ja ravinteikkailta kasvupaikoilta, kuten hakkuuaukioilta, metsänlaidoista, sähkölinjojen alusmailta sekä purojen, jokien ja merien rannoilta. Jos vadelmia ei omasta pihasta tai lähiseuduilta löydy, käänny paikallisten marjatilojen, ruokakauppojen ja torien puoleen.

Vadelmat kypsyvät tavallisesti heinä-elokuussa. Vadelmanlehtiä voi kerätä alkukeväästä elokuulle saakka.

Vadelmakakut ja muut herkulliset leivonnaiset

Suklaa ja vadelmat ovat vastustamattoman hyvä kombo, joka toimii kerta toisensa jälkeen. Kokeile yhdistelmää esimerkiksi taivaallisen herkullisessa vadelma-suklaakakussa tai hempeissä suolakinuski-vadelma rocky roadeissa. Yllättävin makupari on punajuuri. Raikkaat vadelmat sopivat mainiosti myös juustokakkuihin ja muihin täyteläisiin leivonnaisiin. Nauti palanpainikkeena raikasta puolukka-vadelma mocktailia.

Vadelmajälkiruokia ja -välipaloja

Leivonnaisten lisäksi vadelmat hurmaavat myös jälkiruoissa: kerroskiisseleissä, erilaisissa hyytelöissä ja pehmeän moussen kaverina. Välipalaksi tai kevyemmäksi jälkiruoaksi sopii kaunis, syötävillä kukilla, marjoilla ja pähkinöillä viimeistelty smoothiekulho.

Katso kaikki vadelmareseptit

Säilö satoa talven varalle – näin pakastat vadelmat

  1. Pakasta vadelmat mahdollisimman pian poiminnan jälkeen.
  2. Pakasta vadelmat mieluummin pakastusrasioissa kuin pusseissa: rasiassa marjojen rakenne pysyy parempana.
  3. Valitse pakastettavaksi vain ensiluokkaiset vadelmat, sillä yksikin pilaantunut marja voi pilata koko rasian sisällön.
  4. Vadelmien maku säilyy parhaiten, kun sujautat mukaan hieman sokeria.
  5. Jos pakastimessa ei ole riittävästi tilaa, voit säilöä vadelmat myös keittämällä niistä hilloa tai mehua.

Tiesitkö tätä vadelmista?

  • Rakkaalla marjalla on monta nimeä: Karjalassa vadelmia kutsutaan vaapukaksi, Pohjois-Suomessa vaaraimeksi. Yleisiä nimiä ovat myös hallain ja vattu.
  • Vadelmat sopivat myös suolaiseen ruokaan. Kokeilun arvoinen resepti on esimerkiksi paahdettu ankanrinta vadelmaviinietikkakastikkeella, joka maistuu taatusti juhlavammissakin hetkissä.
  • Myös vadelmanlehdet sopivat syötäväksi. Kokeile hauduttaa lehdistä teetä tai käytä ensimmäisen vuoden versoja ruoanlaitossa pinaatin tavoin.

Vadelman makua helposti

Vadelmien maulla pääsee herkuttelemaan myös ilman tuoreita vadelmia. Nappaa ostoskoriin vaikkapa näitä tuotteita ja ihana vadelmahetki on taattu!

Katso kaikki vadelmanmakuiset tuotteet
Raaka-aine
Monipuolinen mustikka
Raaka-aine
Kesä maistuu mansikalta
Raaka-aine
Ihanat omenareseptit