Uusivuosi

Uusivuosi 2019

Uudenvuoden aattoon kuuluvat monenlaiset perinteet. Joku valaa uudenvuoden tinaa, toinen ampuu raketteja, mutta lähes kaikki syövät ja juovat hyvin. Uudenvuoden ruokana maistuvat cocktail-palat, fondue, blinit tai kokonainen uudenvuoden menu. Tutustu resepteihin ja kutsu ystävät uudenvuoden juhliin herkkujen äärelle.

Uudenvuoden herkut

Uudenvuoden ruokatarjoilut voi toteuttaa monella tapaa. Kokosimme viisi erilaista menuvaihtoehtoa uudenvuoden ruoaksi, juhlavasta illallisesta herkullisiin pikkusuolaisiin ja rentoon pizzailtaan. Katso ehdotukset alta.

Entä mitä juomaksi? Booli on hyvä tapa tarjota seurustelujuomaa läpi illan. Kun valmistat jääpalat boolissa käytettävästä mehusta, ei boolin maku laimene jäiden sulaessa. Jääpalat kannattaa tehdä isoihin, noin desilitran kokoisiin astioihin. Silloin ne sulavat hitaammin.

Herkullisen aterian jälkeen on mukava käydä katsomassa keskiyön ilotulitukset ja juhlistaa vuoden vaihtumista. Jos uutta vuotta juhlitaan läpi yön, on hiukopala jossain vaiheessa paikallaan. Yöpala syntyy helposti keitetyistä nakeista ja valmiiksi tehdystä perunasalaatista. Myös runsas ranskismättö ja rouskuva nachopelti katoavat taatusti parempiin suihin hetkessä!

1. Uudenvuoden juhlava menu

Yllätä ystäväsi juhlavalla, neljän ruokalajin illallisella. Kokin ei tarvitse piilotella koko iltaa keittiössä, kun valitset ruokia, joita pystyy valmistelemaan etukäteen.

Valmista alkuruoaksi maa-artisokkacappuccino etukäteen ja lämmitä se juuri ennen tarjoilua. Välijuustona maistuu Valio Keisarinna®, pitkään kypsytetty herkuttelujuusto, joka kannattaa ottaa huoneenlämpöön hyvissä ajoin. Tarjoile sen kanssa pinjansiemensiirappia, jonka voit keittää hyvin jo edellisenä päivänä.

Pääruokana maistuu pitkään haudutettu tuhti pata, kuten koskenkorva-lihapata. Laita se uuniin hautumaan päivällä ja lisää crème fraîche juuri ennen ruokailua. Valitse myös lisukkeet niin, että voit valmistella ne etukäteen. Esimerkiksi vihreät pavut maustevoin kera voi tehdä paistamista vaille valmiiksi ja rosmariiniperunat syntyvät kädenkäänteessä etukäteen lohkotuista perunoista. Säilytä leikatut perunat kylmässä vedessä, jotta ne eivät tummu.

Uudenvuoden jälkiruoka noudattelee samaa kaavaa: herkullista ja juhlavaa, mutta helppoa kokille. Calvadoksella maustetut omenat kanelikermavaahdon kera kruunaavat illallisen, eikä annos ole kuitenkaan liian tuhti kolmen ruokalajin päälle. Vatkaa ja mausta kermavaahto päivällä ja säilytä kylmässä. Myös omenat voi valmistaa hyvissä ajoin, jolloin illalliselle jää enää annosten kasaaminen.

2. Uudenvuoden fonduekestit

Fondue on herkullista ja hauskaa seurusteluruokaa uudenvuoden illalliselle. Tarjoa kastettavaksi leipä- tai patonkikuutioita sekä juuri ja juuri kypsäksi keitettyjä porkkana- ja kukkakaalipaloja, cocktail-kurkkuja ja oliiveja. Leipä saa olla mielellään muutaman päivän ikäistä ja jopa aavistuksen kuivahtanutta. Herkkujen dippailuun yhdistetään yleensä seuraleikki: leipäpalansa pataan pudottanut joutuu suorittamaan muiden määräämän leikkimielisen rangaistuksen, joka voi olla esimerkiksi vierustoverin suukottaminen.

Juustolla herkuttelun jälkeen jälkiruokana maistuu raikas jäädyke, jonka voi tehdä valmiiksi pakkaseen juhlia edeltävänä päivänä. Muista ottaa jäädyke sulamaan jääkaappiin noin tunti ennen tarjoilua. Halutessasi voit tarjota vieraille alkuun myös raikkaan, mustikkamehusta ja kuohuviinistä sekoitetun juoman.

3. Uudenvuoden blini-ilta

Rapeat ja mehevät blinit ovat loistavaa juhlaruokaa talveen. Jos tarjoat blini-illallisen isommalle seurueelle, kannattaa blinit paistaa valmiiksi etukäteen ja lämmittää uunissa ennen tarjoilua. Myös lisukkeet voi valmistella pitkälti etukäteen. Toinen vaihtoehto on pyytää jokaista vierasta tuomaan yhden lisukkeen mukanaan. Blinien kanssa maistuvat esimerkiksi mäti, smetana, hienonnettu punasipuli, kylmäsavulohi ja sienisalaatti.

Illallisen alkuun sopii upean värinen punajuurisosekeitto. Yllättävän säväyksen keittoon tuo pinnalle lusikoitu, wasabilla maustettu crème fraîche. Jälkiruokana maistuu AURA juuston ja kinuskin yhdistävä, herkullinen juustokakku.

4. Uudenvuoden pizzabileet

Jos haluat uudenvuoden illalliselle rentoa tarjottavaa, on pizza hyvä vaihtoehto. Valmista vieraille pari kolme erilaista pizzaa. Perinteisen tomaattikastikepohjaisen pizzan rinnalla maistuu valkoinen pizza eli pizza bianca, jonka pohjalle levitetään tomaattikastikkeen sijaan juustoinen kastike. Muista myös erityisruokavaliot ja tee tarjolle ainakin pari gluteenitonta pizzaa. Lisää reseptejä ja ideoita pizzoihin löydät sivuiltamme.

Jälkiruoka jatkaa illallisen rentoa teemaa. Rahkalla, kermavaahdolla ja marjoilla täytetyt tötteröt ovat hauska ja herkullinen syötävä, josta ei juuri tiskiä tule.

5. Uudenvuoden cocktail-palat

Cocktail-palat tai tapakset ovat hyvä vaihtoehto uudenvuoden juhliin, sillä ne voi valmistaa etukäteen eikä tarjoiluun tarvitse mittavaa astiastoa. Herkullinen kokonaisuus syntyy esimerkiksi karjalanpiirakoista munavoilla, lohimoussella kuorrutetuista saaristolaisleipäviipaleista, pienistä poropiirakoista, tapasrullista ja kasviswrapeista. Lisää kokonaisuuteen vielä herkullinen juustotarjotin, niin juhlava tunnelma on taattu.

Lisää ideoita ja reseptejä pikkusuolaisten tarjoiluun löydät sivuiltamme.

Hyvää uutta vuotta!

Energiatarpeesi