Rouhea brunssi kotona

Brunssi on hyvä syy kutsua ystäviä ja sukulaisia yhteiseen viikonlopun viettoon.

Brunssibuumi on miltei syrjäyttämässä perinteisen aamiaisen. Ja miksipä ei, sillä brunssilla syödään ruokaisaa ja herkullista ruokaa pidemmän kaavan mukaan. Kata siis pöytään simppeleitä makuja ja koristele brunssipöytä rennolla otteella vastaanottamaan vieraat. Valion resepteillä onnistut varmasti!

Simppelit herkut brunssipöytään

Hyvä ruoka ja juoma ovat onnistuneen brunssin A ja O.  Pienemmällä porukalla brunssivieraat hurmataan yksinkertaisilla, mutta maukkailla ruoilla, jotka voi tarjoilla brunssiravintoloissa yleistyneinä, kauniina lautasannoksina. Silloin tarjolla ei tarvitse olla sen seitsemää sorttia, vaan muutama hyvin harkittu, ruokaisa suolainen tarjottava jälkiruoan ja hyvän juoman kera riittää.

Jos brunssivieraita on useampi, kannattaa pöytä kattaa buffethenkeen herkuista, joiden valmistaminen ei vaadi emännältä tai isännältä liikoja. Brunssiruoat kannattaa suunnitella niin, että mahdollisimman paljon voi tehdä valmiiksi etukäteen. Niin myös järjestäjälle jää aikaa rentoutua ja nauttia kiireettömästä tunnelmasta vieraiden kera.

Brunch tulee sanoista breakfast ja lunch

Brunssi on useimmiten viikonloppuisin vietettävä ateria aamiaisen ja lounaan välimaastossa. Pöytään voi silloin kattaa klassisia, ruokaisia aamiaisruokia. Esimerkiksi nakkien ja pekonin lisukkeeksi sopivat mainiosti erilaiset ruokaisat salaatit.

Brunssipöytä kaikilla herkuilla

Näillä resepteillä katat herkullisen brunssin juhlien tai ihan vain viikonloppuaamun kunniaksi. Nämä ruoat voi kattaa pöydän keskipisteeksi tai buffethenkeen sivupöydälle, josta jokainen voi täyttää lautastaan mielensä mukaan.

Toastit, bagelit ja patongit tarjoilevat maukkaita makuyhdistelmiä

Myös erilaiset toastit, bagelit ja täytetyt leivät ovat mitä mainiointa brunssitarjottavaa. Kokeile vaikka mozzarellatoasteja, kana-guacamolepatonkeja tai parmankinkkupatonkeja. Runsaiden bageleiden salaisuus on reilusti levitetty tuorejuusto ja toistensa makua täydentävät täytteet.

Sanoiko joku eggs benedict? Kananmunaruoat ovat brunssiklassikoita

Kananmunaruoat ovat omiaan brunssille! Pehmeä kananmuna ja rapsakka, lämmitetty leipä luovat täydellisen makuelämyksen. Benedictin munat kruunataan lisäksi päälle valutetulla hollandaise-kastikkeella.

Munakas on ruokaisa ja monelle maistuva valinta, joka muokkaantuu täytteitä vaihtelemalla. Kokeile munakasmassan maustamiseen erilaisia maustettuja ruokakermoja, kuten maukasta, kolmesta juustosta makunsa saavaa Valio ruokakermaa. Munakkaan lisäksi brunssille sopii huevos rancheros, joka on meksikolainen aamiaistortilla.

Katso kaikki munakkaat

Brunssin voi koota myös tietyn teeman ympärille. Viime aikoina suosituiksi nousseet erilaiset kulhoruoat ovat näppärä tarjottava, sillä jokainen vieras voi valita niihin täytteitä oman makunsa mukaan. Kulhosta voi tarjota myös suolaisen puuron tai suolaisilla täytteillä höystettyä jogurttia.

Juustoja ei myöskään pidä unohtaa. Kokoa juustotarjottimelle erilaisia juustoja, jolloin jokainen löytää oman suosikkinsa joko leivän päälle, tai muuten vain herkutteluun. Keksit, hillot ja hedelmät ovat juustojen parhaita kavereita.

Jälkiruoka kruunaa brunssin

Brunssin päättää makea herkku. Se voi olla kakku, piirakka, jäätelöannos tai vaikkapa vohvelibaari. Kesällä valmistuu sesongin raaka-aineista moderni raparperipiiras tai rapea mansikkapiirakka. Jokaiselle vieraalle voi myös valmistaa oman pienen jälkiruoan. S’mores juustokakku kupissa on näyttävä, herkullinen ja taatusti erilainen päätös brunssille.

Maustetuista rahkoista ja kermavaahdosta syntyy nopeasti jälkiruoka isommallekin porukalle: kokeile vaikka raikasta appelsiininmakuista Valio maustettua rahkaa tuoreiden marjojen ja granolan kera. Jälkkärirahkan voi tarjoilla vaihtelun vuoksi kauniista juomalasista.

Yllätä juomavalinnoilla

Kahvi ja tee kuuluvat brunssille yhtä lailla kuin aamiaisellekin. Perinteisen kahvin sijaan voit tarjota esimerkiksi cold brew -kahvia, intialaista kahvia tai erikoiskahveja. Teen ystäville voi tarjota vaihteeksi japanilaista matcha lattea.

Kahvin ja teen lisäksi pöytään katetaan kylmiä juomia. Vesikannut saavat kaunista ilmettä, ja vesi hyvää makua kurkkuviipaleista, sitruunalohkoista tai mintun oksista. Erilaiset Valio tuoremehut, kuten Valio Hedelmätarha® täysmehut, ovat helppo valinta, joista vähällä vaivalla loihdit mieleenpainuvia juomasekoituksia. Tarjoile brunssin alkuun päärynäroscat alkoholilla tai ilman. Kesäinen persikkajuoma ja mojito jäätee ovat näyttävän näköisiä kannuun rakennettuna ja raikastavat kuumemmankin kesäbrunssin.

Kattaus on puoli ruokaa

Kotibistrossa kattaus noudattelee ruokien kanssa samaa linjaa: simppeliä, rouheaa ja kotoisaa. Poimi tästä vinkit brunssikattaukseen:

Rentous on avainsana. Nosta kaikki tarjottavat pöytään isoissa tarjoiluastioissa ja leikkuulaudoilla. Vieraat voivat koota omannäköiset annokset, ja täyttää leivät haluamillaan täytteillä. Valmiit leivät voi tarjota vaikka hauskasti paperipusseista.

Leikittele astioilla. Eripariset astiat luovat rentoa tunnelmaa. Pienemmistä lasipurkeista voit tarjoilla juomia.

Koristele kukkasin. Maljakoissa olevien leikkokukkien sijaan voit koristella kotisi lasipurkkeihin asetelluin oksin ja luonnonkukkasin. Kukkasen voit sitoa narulla serviettien ympärille.

Vie brunssi ulos. Kata kauniisti puutarhaan tai terassille. Levitä sateen sattuessa piknikhuopa vaikka olohuoneen lattialle. Tärkeintä on hauska yhdessäolo.

Tee itse helpot koristeet. Internet on pullollaan ohjeita erilaisten viirien ja pompomien valmistamiseen. Kotoisaa tunnelmaa tuovat myös kynttilät, paperipillit, ilmapallot ja lyhdyt.

Juuttinaru on myös oiva kotibistromaisen tunnelman tuoja: kieritä narua tarjoiluastioiden ympärille tai merkkaa sen avulla kuohuviinilasit.