Hyppää sisältöön
Rakastu sitrushedelmiin
Raaka-aine

Rakastu sitrushedelmiin

Mehukkaita appelsiineja, raikasta sitruunaa vai vihreää limeä? Sitrukset ovat keittiön moniottelijoita, jotka kannattaa nostaa sopivassa kohtaa myös aterian päärooliin.
Tip icon

Vinkkejä sitrusten käsittelyyn

Kuoret käyttöön!

Sitrushedelmistä voi hyödyntää myös kuoret, ne antavat ihanaa makua ruokaan esimerkiksi raastettuna.

Jos tiedät käyttäväsi sitruksista myös kuoren, valitse luomuhedelmä ja pese sekin huolellisesti esimerkiksi tiskiharjalla.

Kuoresta käytetään vain ohut pintakerros. Älä raasta valkeaan osaan asti, se maistuu karvaalta.

Kun käytät sitruksesta sekä kuoren että mehun, kannattaa kuori raastaa ensin.

Kalvottomat lohkot sitrushedelmistä

Sitrushedelmät kannattaa leikata kalvottomiksi, kun käytät niitä esimerkiksi salaatissa tai lisukkeena.

Appelsiineista ja vaikkapa greipeistä saa kalvottomia lohkoja leikkaamalla hedelmän ylä- ja alaosasta ensin viipaleet. Sen jälkeen terävän veitsen terää liu’utetaan pitkin hedelmän pyöreää pintaa niin, että kuoren valkoinen osa lähtee kokonaan pois.

Täysin kalvottomia lohkoja saat, kun leikkaat hedelmän pyöreän pinnalla erottuvien valkoisten raitojen välistä hedelmälihan irti. Tähtää viistosti kohti hedelmän keskustaa.

Tip icon

Tiesitkö, että…

  • Sitrushedelmät ovat erinomaisia C-vitamiinin lähteitä.
  • Appelsiinit ovat herkkiä etyleenille, joten niitä ei kannata säilyttää lähellä runsaasti etyleeniä tuottavia vihanneksia ja hedelmiä, kuten tomaattia, omenoita ja banaania.
  • Lisää makua ruokaan saat raastamalla mukaan myös sitrushedelmän kuoren. Käytä tällöin luomuhedelmiä ja pese kuori hyvin ennen raastamista.

Etsi