Mehukkaita appelsiineja, raikasta sitruunaa vai vihreää limeä? Sitrukset ovat keittiön moniottelijoita, jotka kannattaa nostaa sopivassa kohtaa myös aterian päärooliin.
Lisäätkö sitruunaviipaleen paistetun kalan kylkeen, nappaatko mandariinin välipalaksi tai laitatko lorauksen appelsiinimehua kakkuun? Sitrushedelmät maistuvat monille ihan sellaisenaan ja tuovat ruokaan kaivattua happoa. Onnistuneen ruoan salaisuus, kun on perusmakujen, eli suolaisen, makean, happaman, karvaan ja umamin sopiva tasapaino.
Sitrushedelmistä löytyy vaihtoehtoja jokaiselle. Siksi ostoskoriin kannattaakin seuraavalla kerralla nostaa perinteisten sitruunoiden ja appelsiinien lisäksi myös muita sitrushedelmiä, kuten limeä tai veriappelsiinia.
Tai miksi et tekisi sitrushedelmistä koko aterian tähteä? Kokeile vaikka ihanan kermaista sitruunapastaa tai makean marengin ja kirpeän sitruunatäytteen soljuvaa liittoa suositussa sitruunapaissa!
Jos kokeilta kysytään, sitruuna on raaka-aine, josta vain harva olisi valmis luopumaan. Hapokas sitruuna kun piristää ruoat ja leivonnaiset makeasta suolaiseen. Jos todella rakastat sitruunaa, kokkaa sitruunapastaa tai sitruunarisottoa – niissä sitruuna maistuu varmasti.
Appelsiini on monikäyttöinen herkku, sillä se sujahtaa niin makeaan kuin suolaiseenkin ruokaan. Plussaa appelsiinit saavat myös pitkästä sesongista: pohjoisen pallonpuoliskon ensimmäiset appelsiinit kypsyvät marras-joulukuulla ja myöhäisten lajikkeiden sato jatkaa kautta alkukesään saakka. Kyllästymään et kuitenkaan ehdi – siitä pitävät huolen appelsiinin monipuoliset käyttötavat salaateista pulliin ja jälkkäreihin!
Lime eli limetti on sitruunan tapaan keittiön moniottelija, mutta parhaimmillaan se on leivonnassa, juomissa, aasialaisissa ruoissa sekä mausteisten makujen seurana. Poimi ostoskoriin mahdollisimman tummanvihreät limet – väri kertoo hedelmän mehukkaasta ja kirpeästä mausta.
Sitrushedelmät eivät suinkaan rajoitu vain appelsiiniin, sitruunaan ja limeen vaan talven sitruskautta piristävät myös greippi, verigreippi, veriappelsiini, satsumat, mandariini ja klementiini. Erityisesti mielessä kannattaa pitää herkullisten punaoranssien veriappelsiinien lyhyehkö, alkuvuoteen sijoittuva sesonki.
Sitrushedelmistä voi hyödyntää myös kuoret, ne antavat ihanaa makua ruokaan esimerkiksi raastettuna.
Jos tiedät käyttäväsi sitruksista myös kuoren, valitse luomuhedelmä ja pese sekin huolellisesti esimerkiksi tiskiharjalla.
Kuoresta käytetään vain ohut pintakerros. Älä raasta valkeaan osaan asti, se maistuu karvaalta.
Kun käytät sitruksesta sekä kuoren että mehun, kannattaa kuori raastaa ensin.
Sitrushedelmät kannattaa leikata kalvottomiksi, kun käytät niitä esimerkiksi salaatissa tai lisukkeena.
Appelsiineista ja vaikkapa greipeistä saa kalvottomia lohkoja leikkaamalla hedelmän ylä- ja alaosasta ensin viipaleet. Sen jälkeen terävän veitsen terää liu'utetaan pitkin hedelmän pyöreää pintaa niin, että kuoren valkoinen osa lähtee kokonaan pois.
Täysin kalvottomia lohkoja saat, kun leikkaat hedelmän pyöreän pinnalla erottuvien valkoisten raitojen välistä hedelmälihan irti. Tähtää viistosti kohti hedelmän keskustaa.