Makoisa tomaatti

Tomaatti on suolaisten leivonnaisten, salaattien, patojen ja kastikkeiden kantava raaka-aine, jonka hapokas, makea ja umaminen maku lumoaa aina vain uudelleen. Ei siis ihme, sillä tomaatti on yksi suomalaisten suosikkikasviksista.

Hapokkaan makea ja täyteläinen tomaatti on keittiön monitaituri. Se sopii salaatteihin, piirakoihin, pizzoihin, paistoksiin ja leipiin, ja on lisäksi mainio pohja kastikkeille, muhennoksille ja keitoille. Tomaatti sopii myös grillaukseen, ja niitä voi napsia sellaisenaan.

Tomaatin umaminen maku on täydellinen pari esimerkiksi sipulille, munakoisolle, kesäkurpitsalle basilikalle, chilille ja erilaisille juustoille.

Tomaattilajikkeet tutuiksi

Isot, miedot ja haaleat pihvitomaatit sopivat erityisesti ruoanlaittoon, makeat ja pienet kirsikkatomaatit maistuvat sellaisenaan tai salaatissa. Miniluumutomaatit ovat myös makeita, mutta hieman kirsikkatomaatteja happamampia. Helmitomaatit ovat samoin pieniä, kiinteitä ja erittäin makeita.

Lisäksi saatavilla on soikeita ja vähäsiemenisiä luumutomaatteja, makeita ja mehukkaita päärynätomaatteja, sekä erilaisia keltaisia ja oransseja lajikkeita, jotka ovat usein punaisia tomaatteja miedompia. Moni kasvattaa eri tomaattilajikkeita myös omassa puutarhassa tai parvekeviljelmällä.

Tavallisia, pyöreitä ja punaisia tomaattejakin on useita eri lajikkeita, vaikka kaikki myydään tomaatin nimellä. Siksi samasta laatikosta poimitut tomaatit voivatkin maistua ihan erilaisilta.

Kotimaiset tomaatit ovat parhaimmillaan kesällä, mutta tomaatteja saa kaupasta ympäri vuoden. Talven patoihin ja keittoihin sopivat säilykkeinä myytävät tomaattimurskat ja muut tomaattisäilykkeet.

Herkulliset tomaattireseptit

Aamu alkaa ihanasti tomaatin kruunaamalla aamiaisella: kokeille vaikka tomaatti-papukastikkeella täytettyä aamiaiskulhoa tai meksikolaista aamiaisherkkua, huevos rancherosia. Tomaatista syntyvät myös maukkaat iltapala- tai juhlatarjottavat, kuten Mifu Välimeren piiras ja mozzarellawienerit. Äläkä unohda täytettyjä pizzapiiraita, piada bresaolia, ja koukuttavan hyviä, paahdetuilla pikkutomaateilla täytettyjä dippisandwichejä.

Luottoreseptit tomaatin voimalla

Tomaatti on tunnetusti elementissään mehevissä pastaruoissa. Tomaatin parhaita kavereita ovat juusto ja muut maitotuotteet: hapokkaan täyteläinen tomaatti pelaa hyvin yhteen esimerkiksi AURA juuston ja MiFun kanssa, ja ruokakerma pyöristää tomaatin maun keitoissa ja kastikkeissa.

Tomaatti taipuu myös mausteiseen ruokaan. Kokeile kokata lounaaksi vaikkapa mausteista shaksukaa, jossa kananmunat kypysyvät mehevässä tomaatti-papukastikkeessa. Kun haluat jotain maukasta ja täyttävää, tee tomaattipohjainen ja mausteisen lämmittävä kanacurry eli butter chicken, tai shahi paneer, kotijuustolla ja cashewpähkinöillä pehmennetty curry.

Katso lisää tomaattireseptejä

Näin säilöt tomaatteja

Jos tomaattisatoa on tullut omasta puutarhasta tai parvekkeelta runsaasti, tomaatteja voi myös säilöä. Keitä tomaattimurskaa, pikkelöi pikkutomaatteja tai paahda pieniä tomaatteja uunissa ja säilö öljyyn. Kokonainen tomaatti ei kestä pakastamista, mutta tomaattimurskaa voi säilöä pakastimeen.

Pikkelöidyt, happamat pikkutomaatit piristävät mitä tahansa ateriaa. Pikkelöinnin perusteet löydät täältä.

Miten tomaatti kaltataan?

Toisinaan resepteissä kehotetaan kalttaamaan eli kuorimaan tomaatit. Esimerkiksi tomaattikeitossa tomaattien kuoriminen takaa samettisen rakenteen. Kalttaaminen onnistuu näin:

  1. Kuumenna kattilallinen vettä kiehuvaksi.
  2. Tee tomaattien päälle ristiviillot veitsellä.
  3. Laske tomaatit kiehuvaan veteen noin 15 sekunniksi.
  4. Nosta tomaatit kylmään veteen jäähtymään.
  5. Irrota viiltojen reunoista kipristelevä kuori sormin tai veitsen avulla.

Miten tomaatit kannattaa säilyttää?

Tomaatille ihanteellinen säilytyslämpötila on +13 astetta, mutta jos vaihtoehtoina ovat jääkaappi ja huoneenlämpö, lämmin on parempi valinta. Jääkaapissa tomaatin maku ja kiinteys kärsivät.

Tomaatti tuottaa runsaasti etyleeniä, joka kypsyttää hedelmiä ja kasviksia. Siksi tomaatit kannattaa säilyttää etäällä etyleenille aroista tuotteista, kuten kurkusta, salaateista ja yrteistä.

Raaka-aine
Haukkaa rouskuvaa retiisiä
Raaka-aine
Pirteät porkkanat
Raaka-aine
Herkulliset herneet