Hapokkaan makea ja täyteläinen tomaatti on keittiön monitaituri. Se sopii salaatteihin, piirakoihin, pizzoihin, paistoksiin ja leipiin, ja on lisäksi mainio pohja kastikkeille, muhennoksille ja keitoille. Tomaatti sopii myös grillaukseen, ja niitä voi napsia sellaisenaan.
Tomaatin umaminen maku on täydellinen pari esimerkiksi sipulille, munakoisolle, kesäkurpitsalle basilikalle, chilille ja erilaisille juustoille.
Tomaattilajikkeet tutuiksi
Isot, miedot ja haaleat pihvitomaatit sopivat erityisesti ruoanlaittoon, makeat ja pienet kirsikkatomaatit maistuvat sellaisenaan tai salaatissa. Miniluumutomaatit ovat myös makeita, mutta hieman kirsikkatomaatteja happamampia. Helmitomaatit ovat samoin pieniä, kiinteitä ja erittäin makeita.
Lisäksi saatavilla on soikeita ja vähäsiemenisiä luumutomaatteja, makeita ja mehukkaita päärynätomaatteja, sekä erilaisia keltaisia ja oransseja lajikkeita, jotka ovat usein punaisia tomaatteja miedompia. Moni kasvattaa eri tomaattilajikkeita myös omassa puutarhassa tai parvekeviljelmällä.
Tavallisia, pyöreitä ja punaisia tomaattejakin on useita eri lajikkeita, vaikka kaikki myydään tomaatin nimellä. Siksi samasta laatikosta poimitut tomaatit voivatkin maistua ihan erilaisilta.
Kotimaiset tomaatit ovat parhaimmillaan kesällä, mutta tomaatteja saa kaupasta ympäri vuoden. Talven patoihin ja keittoihin sopivat säilykkeinä myytävät tomaattimurskat ja muut tomaattisäilykkeet.
Herkulliset tomaattireseptit
Aamu alkaa ihanasti tomaatin kruunaamalla aamiaisella: kokeille vaikka tomaatti-papukastikkeella täytettyä aamiaiskulhoa tai meksikolaista aamiaisherkkua, huevos rancherosia. Tomaatista syntyvät myös maukkaat iltapala- tai juhlatarjottavat, kuten Mifu Välimeren piiras ja mozzarellawienerit. Äläkä unohda täytettyjä pizzapiiraita, piada bresaolia, ja koukuttavan hyviä, paahdetuilla pikkutomaateilla täytettyjä dippisandwichejä.