Amerikkalaiset ruoat ja leivonnaiset

Kotoisan ja rennon yhdysvaltalaisen ruoan tuntevat kaikki: burgerit, hodarit, grilliribsit ja makeat piirakat sekä pirtelöt ovat monen suosikkeja. Isoon maahan mahtuu kuitenkin monta ruokakulttuuria, ja ruokaperinteet vaihtelevatkin osavaltiosta toiseen.

Yhdysvaltalainen ruokakulttuuri kattaa valtavan määrän makuja ja vaikutteita eri puolilta maailmaa. Siinä maistuvat muun muassa italialaisten sekä kiinalaisten siirtolaisten mukanaan tuomat ruokaperinteet, Amerikan alkuperäiskansojen ruoat sekä naapurimaa Meksikon maut.

Mantereen sisäosissa pöytään päätyy usein riistaa ja muuta lihaa sekä tuhteja patoja. Itärannikolla nautitaan kalaa ja muita mereneläviä. Kaakossa sekoittuvat karibialaiset ja kuubalaiset maut ja Meksikon ruokakulttuuri vaikuttaa vahvasti maan lounaisosaan. Meksikolaista ja amerikkalaista ruokakulttuuria yhdistävä tex-mex on peräisin Texasin ja Meksikon rajaseudulta, ja siihen kuuluvia tacoja, enchilladoja ja fajitaksia nautitaan ympäri maata.

Järjestä juhlat Amerikan malliin ja laita pöydät notkumaan burgereista, hodareista, grillivartaista sekä makeasta omenapiirakasta ja donitseista. Vai paistaisitko itsellesi aamupalaksi amerikkalaiset pannukakut vaahterasiirapin kera?

Rennosti käsin

Monen amerikkalaisen ruoan paras puoli on se, että niitä voi syödä ronskisti käsin. Kokoa kaverit puutarhapöydän tai takkatulen ääreen, ja tarjoa herkullisia fajitaksia, tacoja, lihapullavartaita tai ylellisiä burgereita, jotka täytetään naudanlihapihvillä, pekonilla ja sinappirelishillä. Tuhdiksi välipalaksi tai lounasnälkään käyvät perinteiset amerikkalaiset täytetyt kerrosleivät tai hodarit.

Helppoa ja kotoisaa illallispöytään

Illallispöytään amerikkalaisesta keittiöstä löytyy muun muassa patoja, pihvejä ja uuniruokia. Helppo, kattilassa valmistuva macaroni and cheese pelastaa kiireisen arki-illan, grillissä tai uunissa valmistuva tomahawk-pihvi sopii puolestaan viikonlopun kiireettömälle illalliselle. Kokeile myös chili con mifua tai herkullisia täytettyjä bataatteja tai kurpitsoja.

Kolme herkullista salaattia: coleslaw, caesar ja cobb

Amerikkalaiset klassikkosalaatit ovat melko tuhteja ja herkullisia esimerkiksi grilliruoan tai hampurilaisen kanssa nautittuna. Burgerin kylkeen sopii parhaiten kaalisalaatti coleslaw, jonka täyteläinen kastike syntyy tällä kertaa jogurtista. Cobb on näyttävä salaatti, joka yhdistää broileria, pekonia, AURA juustoa, munia ja avokadoa – se sopii ateriaksi yksistään tai lisukkeeksi muun ruoan oheen. Caesar-salaatti syntyy nopeasti vaikka lounaaksi.

Browniet, pirtelöt ja muut makeat

Kotoisa kurpitsapiirakka, makea banaanileipä ja kinuskinen juustokakku sopivat mihin tahansa kahvihetkeen. Juhlavieraat ilahtuvat taatusti makeista hodareista, unelmapirtelöstä, red velvet -kakusta tai suklaalla ja kinuskilla kuorrutetuista donitseista. Kun leivontahammasta kolottaa muuten vain, voi kokeilla vaikka ihanan suklaisia brownieita tai brownien ja cookien yhdistelmää, brookieita. Amerikkalaiset kanelikierteet yhdistävät ihanan mehevää pullaa ja rapeaa keksiä – nytkö löytyi haastaja tutulle korvapuustille?

Keittiössä nyt
Makumatkailua omassa keittiössä
Ilmiöt & ihmiset
Kun tilanne vaatii lohturuokaa
Sesonki
Arkiruokaa TexMex-mausteilla