Kookos hurmaa ruoanlaitossa

Kookoksen lempeä ja miedosti makea maku hurmaa. Yllätä keittiössä ja kokeile kookosta niin suolaisiin kuin makeisiin ruokiin.

Kookospähkinä on trooppisissa maissa kasvavan kookospalmun hedelmä. Kovan ruskean kuoren sisällä on kookosvettä ja valkoista hedelmälihaa, joita voi käyttää ruoanlaitossa monessa muodossa.

Kookosvesi, kookosmaito, kookoskerma ja hiutaleet — mikä on mikäkin?

Kookosvesi on tuoreen, usein nuoren kookospähkinän sisältämää virkistävää nestettä.

Kookosmaito valmistetaan kookosvedestä ja kookoshedelmän hienoksijauhetusta valkoisesta osasta.

Kookoskerma on valmistettu pelkästään kookospähkinän valkoisesta, rasvaisesta osasta.

Kookoshiutaleet ovat raastettua kookoksen hedelmälihaa ja kookosjauho hienojakoisempaa, jauhettua hedelmälihaa.

Kookos ruoanlaitossa

Kookosvesi on herkullinen janojuoma ja sitä juodaan usein sellaisenaan. Kookosmaito tuo ruokaan pehmeää kookoksen makua. Kookoskerma puolestaan on paksua ja rasvaisempaa ja tuo mukanaan täyteläistä rakennetta. Kookoshiutaleet sopivat leivontaan ja kookoksen makua tuoviksi koristeiksi esimerkiksi kookostryffeleissäperunaleivoksissa tai mokkapaloissa. Kookosjauhoa käytetään usein osana gluteenitonta ruoanvalmistusta.

Missä ruoissa kookos on parhaimmillaan?

Eksoottinen kookos on alkuperänsä vuoksi yksi aasialaisen keittiön kulmakiviä chilin, korianterin ja inkiväärin tapaan. Kookoksen lempeä ja miedosti makea maku täydentää niin suolaisia kuin makeita ruokia. Kokeile kookosta keitoissa, curryissa ja kanaruoissa sekä jälkiruoissa ja herkuissa.

Kookoksen makuparit

Aasialaisessa ruoassa pyritään suolaisen ja makean, tulisen ja happaman makuharmoniaan, jossa kookos toimii tasapainottajana. Se taittaa tulisen ruoan pahimman poltteen ja pyöristää lempeästi ruoan makua. Kookos pehmentää myös intialaisten ruokien mausteisuutta.

Makeista mauista kookoksen kanssa makuparin luovat raikkaat hedelmät, pehmeä vanilja ja täyteläinen suklaa.

Parhaat kookosreseptit ruoanlaittoon

Näissä resepteissä on sopivasti mausteita ja herkullinen, tasapainottava kookoksen maku. Inspiroidu ja kokeile helppoa kanawokkia kookoksella. Kookos toimii mainiosti myös kasvisten kanssa esim. curryssa.

Kookos piristää myös tuttuja arkiruokia.

Loraus kookosmaitoa tai -kermaa tuo uutta makua sosekeittoihin. Kookos piristääkin mainiosti myös helppoja arkiruokia, kuten maissi-kookoskeittoa.

Jogurtti- ja kermaviilipohjainen kookoskastike sopii niin lisukkeeksi, kastikkeeksi kuin raikkaaksi dipiksi. Uunibroilerille kookos luo upean eksoottisen makuparin mangon kanssa. Helppo ja täyteläinen kanakorma saa makunsa kookoksesta, chilistä ja kurkumasta. Herkulliset broilerivartaat tarjoillaan tavallisen riisin sijaan kookosriisipedillä,  jossa kookos ja lime muodostavat raikkaan makuparin.

Kookos maistuu herkuissa ja jälkiruoissa

Kookos on miedon makeutensa ansioista omiaan jälkiruokiin ja herkkuihin. Makeissa resepteissä kookoksen makua täydentävät hyvin raikkaat hedelmät, pehmeä vanilja ja täyteläinen suklaa. Helppotekoinen kookos panna cotta syntyy nopeasti vain muutamasta raaka-aineesta.

Kookos sopii myös leivontaan, kuten banaanitäytteisiin kookoslettuihinsuklaa-kookospullaan ja kookospuusteihin. Kostean mehevä pinkki kookos-browniekakku sulattaa kookoksen ystävien sydämet.

Chiasiemenistä, kookoskermasta ja vadelmatuorejuustosta syntyy maistuva chiavanukas.

Valio Jäätelöfabriikin jäätelömaku passion-kookos on suussasulava yhdistelmä kookosta ja pirteää passionhedelmää. Eksoottisista hedelmistä koverretuista kipoista tarjoilemalla siitä syntyy oikea tropiikin jäätelö.

Katso tästä kaikki kookosreseptit

Tutustu myös muihin houkutteleviin raaka-aineisiin!

Valkosipuli
Kokeile chiliä kotikeittiössä
Maistuvat kaurareseptit
Kaali
Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen. Lisätietoja ›