Kookos hurmaa ruoanlaitossa

Kookoksen lempeä ja miedosti makea maku hurmaa. Yllätä keittiössä ja kokeile kookosta niin suolaisiin kuin makeisiin ruokiin.

Kookospähkinä on trooppisissa maissa kasvavan kookospalmun hedelmä. Kovan ruskean kuoren sisällä on kookosvettä ja valkoista hedelmälihaa, joita voi käyttää ruoanlaitossa monessa muodossa.

Kookosvesi, kookosmaito, kookoskerma ja hiutaleet — mikä on mikäkin?

Kookosvesi on tuoreen, usein nuoren kookospähkinän sisältämää virkistävää nestettä. Kookosmaito valmistetaan kookosvedestä ja kookoshedelmän hienoksijauhetusta valkoisesta osasta. Kookoskerma on valmistettu pelkästään kookospähkinän valkoisesta, rasvaisesta osasta. Kookoshiutaleet ovat raastettua kookoksen hedelmälihaa ja kookosjauho hienojakoisempaa, jauhettua hedelmälihaa.

Kookos ruoanlaitossa

Kookosvesi on herkullinen janojuoma ja sitä juodaan usein sellaisenaan. Kookosmaito tuo ruokaan pehmeää kookoksen makua. Kookoskerma puolestaan on paksua ja rasvaisempaa ja tuo mukanaan täyteläistä rakennetta. Kookoshiutaleet sopivat leivontaan ja kookoksen makua tuoviksi koristeiksi esimerkiksi kookostryffeleissäperunaleivoksissa tai mokkapaloissa. Kookosjauhoa käytetään usein osana gluteenitonta ruoanvalmistusta.

Valio kermainen kookos ruokakerma

Kookosmaito maistuu myös Valio kermainen kookos ruokakermassa, joka on kerman, maidon ja kookosmaidon herkullinen yhdistelmä. Rakenteeltaan sileä ja tasainen kerma sopii ruoanlaittoon ja jälkiruokiin. Rasvaa siinä on 10 %, mikä on selvästi kookosmaitoa ja kermaa vähemmän. Uudelleensuljettavan korkin ansiosta sitä voi käyttää vähän kerrallaan ja tuoda uutta, mielenkiintoista makua suosikkiruokiin.

Missä ruoissa kookos on parhaimmillaan?

Eksoottinen kookos on alkuperänsä vuoksi yksi aasialaisen keittiön kulmakiviä chilin, korianterin ja inkiväärin tapaan. Kookoksen lempeä ja miedosti makea maku täydentää niin suolaisia kuin makeita ruokia. Kokeile kookosta keitoissa, curryissa ja kanaruoissa sekä jälkiruoissa ja herkuissa.

Kookoksen makuparit

Aasialaisessa ruoassa pyritään suolaisen ja makean, tulisen ja happaman makuharmoniaan, jossa kookos toimii tasapainottajana. Se taittaa tulisen ruoan pahimman poltteen ja pyöristää lempeästi ruoan makua. Kookos pehmentää myös intialaisten ruokien mausteisuutta.

Makeista mauista kookoksen kanssa makuparin luovat raikkaat hedelmät, pehmeä vanilja ja täyteläinen suklaa.

Parhaat kookosreseptit ruoanlaittoon

Näissä resepteissä on sopivasti mausteita ja herkullinen, tasapainottava kookoksen maku. Inspiroidu ja kokeile helppoa kanawokkia kookoksella. Kookos toimii mainiosti myös kasvisten kanssa esim. curryssa.

Kookos piristää myös tuttuja arkiruokia.

Loraus kookoskermaa tuo uutta makua sosekeittoihin. Kookos piristääkin mainiosti myös tuttuja arkiruokia, kuten tomaattikeittoa.

Kookos ja lime yhdessä tuovat suosittuun avokadopastaan uuden tuulahduksen. Uunibroilerille kookos luo upean eksoottisen makuparin mangon kanssa. Helppotekoinen kookosriisi sopii lisukkeeksi niin lihalle, kalalle kuin kasviksille ja tekee tavallisestakin arkiateriasta mielenkiintoisen.

Kookos maistuu herkuissa ja jälkiruoissa

Kookos on miedon makeutensa ansioista omiaan jälkiruokiin ja herkkuihin. Makeissa resepteissä kookoksen makua täydentävät hyvin raikkaat hedelmät, pehmeä vanilja ja täyteläinen suklaa. Helppotekoinen kookos panna cotta ja hedelmäsalaatti kookoskastikkeella syntyvät vain muutamasta raaka-aineesta.

Kookos sopii myös leivontaan, kuten banaanitäytteisiin kookoslettuihinsuklaa-kookospullaan ja kookospuusteihin. Kostean mehevä pinkki kookos-browniekakku sulattaa kookoksen ystävien sydämet.

Chiasiemenistä, kookoskermasta ja vadelmatuorejuustosta syntyy maistuva chiavanukas.

Valio Jäätelöfabriikin jäätelömaku passion-kookos on suussasulava yhdistelmä kookosta ja pirteää passionhedelmää. Eksoottisista hedelmistä koverretuista kipoista tarjoilemalla siitä syntyy oikea tropiikin jäätelö.

Katso tästä kaikki kookosreseptit

Kookoksen maku helpossa muodossa kannustaa kokkaamaan

Valio Koekeittiön Ilona on vannoutunut kermainen kookos -ruokakerman fani

Olen kookoksen rakastaja ja siten monesti päästänyt ärräpäitä käyttäessäni kookosmaitoa. Sen annostelu on hankalaa ja sillä saa usein sotkua aikaseksi, koska se on metallitölkissä kiinteässä ja nestemäisessä muodossa. Puolikkaan purkin käyttö se vasta epäkäytännöllistä onkin. Siksi tämä tuote on niiiiiin tervetullut käyttötarkoituksiini: siinä on intensiivinen kookoksen maku, rakenne on tasainen alusta loppuun ja sitä voi käyttää juuri tarvitsemani määrän mausteenomaisesti tuomaan kookoksen makua lempiruokiin. Lisäksi se on keveämpää kuin kookosmaidot ja -kermat. Nämä syyt inspiroivat minua usein kokkaamaan kookoksesta nopean lohilaksan. Kokeile sinäkin!

Katso resepti >

Tutustu myös muihin houkutteleviin raaka-aineisiin!

Kaali
Sienet
Kurpitsa
Omenaherkkuja loppukesän kunniaksi