Kookos hurmaa keittiössä

Kauppojen hyllyt notkuvat kookostuotteita, kahvilan tarjoilija suosittelee kookosraakakakkua ja somevaikuttajat vannovat trendikkään kookosveden nimeen. Lue, mikä kookoksesta tekee yhden tämän hetken puhutuimmista hedelmistä!

Kookoksen kova, ruskea kuori pitää sisällään valkoista hedelmälihaa eli maltoa sekä kookosvettä. Mallosta ja kookosvedestä syntyvä kookosmaito tuo moniin suolaisiin sekä makeisiin ruokiin pehmeän eksoottista makua. Murskatusta mallosta syntyvää ja kookosmaitoa rasvaisempaa sekä paksumpaa kookoskermaa puolestaan käytetään silloin, kun ruokaan halutaan täyteläistä makua ja rakennetta. Sellaisenaan juotava, herkullinen kookosvesi vaatii nuoren, vielä vihreän kookospähkinän.

Kuivatut kookoshiutaleet ovat parhaimmillaan leivonnassa ja ruokien sekä leivonnaisten koristelussa. Kookosjauho taas sopii erityisen hyvin tavalliseen sekä gluteenittomaan leivontaan. Yllätä keittiössä ja anna kookoksen maustaa niin makeat kuin suolaisetkin ruoat ja leivonnaiset!

Kookos ruoanlaitossa

Eksoottinen kookos on yksi aasialaisen keittiön kulmakivistä chilin, korianterin ja inkiväärin ohella. Kookos toimii myös ruoan mainiona tasapainottajana, sillä se taittaa tulisen ruoan pahimman poltteen ja pyöristää lempeästi ruoan makua.

Loraus kookosmaitoa tai -kermaa tuo uutta makua myös sosekeittoihin ja muihin arkiruokiin.  Jogurtti- ja kermaviilipohjainen kookoskastike taas sopii niin lisukkeeksi, kastikkeeksi kuin raikkaaksi dipiksikin. Helppo ja täyteläinen kanakorma saa makunsa kookoksesta, chilistä ja kurkumasta. Herkulliset broilerivartaat tarjoillaan tavallisen riisin sijaan kookosriisipedillä, jossa kookos ja lime muodostavat raikkaan makuparin.

Kookosta leivonnaisissa ja jälkiruoissa

Kookos on miedon makeutensa ansioista omiaan jälkiruokiin ja herkkuihin. Makeissa resepteissä kookoksen makua täydentävät erityisen hyvin raikkaat hedelmät, pehmeä vanilja ja täyteläinen suklaa. Kokeile kookosta kakuissa ja leivo brownietyyppinen, kostean mehevä pinkki kookos-browniekakku, klassikkodrinkin makuja lainaava Piña colada -kakku tai pehmoinen vegaaninen maustekakku. Lettujen ystävälle suosittelemme kookokselta ja banaanilta maistuvia kookoslettuja. Tai jos mieli tekee pullaa, pistä uuniin herkullisella kookostäytteellä viimeistellyt kookospuustit.

Katso kaikki kookosreseptit

Kaipaatko lisää luettavaa? Tutustu myös muihin raaka-aineisiin!

Raaka-aine
Monipuolinen banaani ihastuttaa
Raaka-aine
Makeimmat mangoreseptit
Raaka-aine
Rakastu sitrushedelmiin