
Perinteinen jouluruoka
Perinteinen jouluruoka on täynnä makuja ja tuoksuja, jotka tuovat mieleen lämpimiä muistoja vuosien varrelta. Tämä joulumenu kokoaa yhteen kaiken tämän – aina rosollista ja joulukinkusta porkkanalaatikkoon ja luumurahkaan saakka.
Riisipuuro – jouluruoka vailla vertaa
Jouluaatto aloitetaan perinteisesti riisipuurolla, jonka syömiseen liittyy perinne jos toinenkin. Jotkut ripottelevat puuronsa päälle kanelia ja sokeria, toiset nauttivat puuronsa voilla tai maidolla viimeisteltynä. Sekahedelmäkeitto sekä Valio luumu–rusinakeitto ovat niinikään tuttuja kyytipoikia. Yksi perinne kuitenkin on ja pysyy. Nimittäin puuroon piilotettu manteli.
Jouluaterian perinteiset alkupalat
Graavikalat ja sillit ovat tunnettuja suomalaisen joulupöydän alkuruokia. Etenkin graavilohi ja lasimestarin silli kuuluvat perinteiseen joulupöytään. Kalojen lisäksi alkuruokana maistuvat rosolli, sienisalaatti ja waldorfin salaatti, sekä saaristolaisleipä ja keitetyt perunat.
Kinkku ja muut perinteiset jouluruoat
Perinteinen joulukinkku on jouluruoka, jota odotetaan vuodesta toiseen. Joulukinkun paisto onkin monille tärkeä jouluaaton perinne. Ennen pöytään kantamista joulukinkku saa viimeisen silauksen sinappihunnusta ja mausteneilikoista. Joulupöydän lämpimiin ruokiin kuuluvat kinkun lisäksi tietysti myös lipeäkala sekä perinteiset joululaatikot: imelletty perunalaatikko, porkkanalaatikko, lanttulaatikko ja maksalaatikko. Joulukinkun ja laatikoiden kanssa maistuu itse keitetty joulusinappi tai mausteinen kinkun kastike.
Joulun perinteiset jälkiruoat
Jouluaterian päättää herkullinen jälkiruoka, jossa maistuvat luumut ja kaneli sekä muut ihanat joulumausteet. Raikas piparijäädyke on hyvä vaihtoehto jouluaterian jälkiruoaksi, sillä sen voi valmistaa pakkaseen jopa viikkoja ennen joulua. Piparin makua voi murustella myös herkulliseen jälkiruokamousseen. Perinteinen luumurahka taas syntyy helposti luumumarmeladia ja maustettua rahkaa käyttämällä. Taatelikakku on jouluklassikoiden klassikko, jolla voi herkutella pitkin joulua.
































