Joulun jälkiruoat

Joulun parhaat jälkiruoat maistuvat piparilta, luumuilta ja kanelilta. Joulun jälkiruoka kruunaa pitkän ja herkullisen aterian. Kun vatsa on täynnä rosollia ja kinkkua, joulun jälkiruoaksi sopii tarjota jotain raikasta tai hedelmäistä, kuten piparkakkujäädykettä, suklaamoussea, luumurahkaa tai kiisseliä.

Joulun jäädykkeet

Jäädyke on raikas päätös jouluaterialle. Tarjoa joulun jälkiruokana jouluista piparkakkujäädykettä puolukkakastikkeella, kauniin vaaleanpunaista puolukkajäädykettä, raikasta vadelma-sitruunajäädykettä, juhlavaa lakkajäädykettä tai tyylikästä suklaajäädykettä. Jäädyke sopii hyvin jouluaterian jälkiruoaksi siitäkin syystä, että sen voi tehdä etukäteen valmiiksi pakkaseen. Valion maustettuja rahkoja käyttämällä saat jäädykkeisiin helposti herkullista makua. Kokeile myös jäätelömäistä kirsikkasemifreddoa.

Katso kaikki jäädykkeet

Joulun rahkat, mousset ja panna cotat

Ilmavat, mutta täyteläiset rahkat ja mousset valmistuvat helposti ja maistuvat raskaan jouluaterian jälkeen. Perinteisin joulupöydän rahka on tietenkin luumurahka, joka syntyy helposti vaniljanmakuisesta maustetusta rahkasta, vispikermasta ja luumumarmeladista. Juhlavia mousseja joulupöytään ovat perinteinen suklaamousse ja lumenvalkoinen valkosuklaamousse. Raikas vaihtoehto joulun jälkiruoaksi on myös piimään tehty jouluinen panna cotta.

Katso kaikki mousset
Katso kaikki panna cotat

Joulun kiisselit

Kiisseli on perinteinen juhlajälkiruoka. Joulun kiisseleissä maistuvat kuivatut hedelmät ja jouluiset mausteet. Perinteinen luumukiisseli on joulujälkiruokien klassikko. Sekahedelmäkiisseliä tarjotaan yleensä riisipuuron kanssa, mutta se sopii jälkiruoaksi myös sellaisenaan. Sekahedelmäkiisselistä tulee entistä herkullisempi, kun keität sen Valion vaaleaan glögiin. Tarjoile kiisseli kauniista annosmaljoista ja koristele nokareella kermavaahtoa.

Löydä lisää ohjeita kiisseleille

Jouluaattona herkutellaan pitkän kaavan mukaan

Jouluaaton aterian aloittavat joulun alkupalat. Joulun pääruokina tarjoillaan perinteisesti joululaatikoita sekä muhkea joulukinkku kastikkeineen ja lisukkeineen. Perinteisten pääruokien rinnalla tai tilalla voi tarjota myös moderneja joulupääruokia.

Juustotarjottimen voi tarjota pääruoan jälkeen tai sillä voi korvata jälkiruoan kokonaan. Valitse tarjottimelle erityyppisiä juustoja sekä tarjoile pähkinöitä, hillokkeita ja keksejä juustojen kaveriksi.