Graavikalaa, mätiä, saaristolaisleipää, kinkkua ja joululaatikkoa, jos jonkinlaista. Kuulutko koulukuntaan, jonka mielestä juhlatarjoilujen kuuluu olla ihanan runsaat? Näistä resepteistä kokoat joulupöydän, josta löytyy jokaiselle jotakin.
Runsasta, tunnelmallista ja ehkä jopa hieman romanttista. Oletko samaa mieltä, että jouluna pöytään pistetään parasta niin ruoan kuin kattauksen puolesta? Näillä vinkeillä luot ihanan tunnelmallisen joulun, jonka muisto lämmittää pitkälle talveen.
Mätidippiä, lohimoussea ja graavikalaa ja rosollia – joko perinteisesti tai hienostuneen kasvistartarin muodossa tarjoiltuna. Kylkeen vielä itse leivottua saaristolaisleipää ja ei voi muuta kuin pohtia, voiko parempaa ollakaan.
Runsaasta joulupöydästä löytyy tietysti näyttävä pääruoka: joko kinkku tai vegaaninen Wellington. Lisukkeina maistuvat perinteiset laatikot sekä herkulliset uunissa paahdetut kasvikset. Jos syöjiä on vähemmän, tai aikaa vähän, voi laatikot ostaa hyvällä omallatunnolla valmiina, ja tuunata tuunaa lorauksella kuohukermaa.
Saisiko olla ihanan omenaista pavlovaa, marengilla kuorrutettua uunijäätelöä tai upeaa britakakkua? Vai olisiko vatsassa ennen jälkiruokaa tilaa vielä välijuustoille? Juustoilla tai ilman, muista, että runsas jälkiruokakattaus ei vaadi montaa sorttia, jos herkut viimeistelee huolella ja asettelee esille näyttävästi.
Runsaan romanttinen joulukattaus ei tarkoita turhaa hävikkiä. Siksi runsauden vaikutelmaa kannattaa huijata myös kattauksella: asettele herkut ennemmin pieniin kuin turhan suuriin tarjoiluastioihin, ja käytä mahdollisuuksien mukaan myös jalallisia tarjoiluvateja. Jos ruokaa jää yli, hyödynnä näppärät hävikkivinkit, joilla taiot herkut uuteen, taas maistuvaan muotoon.