Valloittava vanilja
Upea-arominen vanilja on suosittu raaka-aine leivonnassa ja ruoanlaitossa. Vaniljan herkullinen maku sopii erityisesti leivonnaisiin, jälkiruokiin ja jäätelöihin.
Vanilja maustaa kakut ja juustokakut
Vaniljaiset kakkupohjat, pehmeä vaniljakermavaahto ja erilaiset vaniljanmakuiset kreemit ja täytteet ovat monen kakun herkullisuuden salaisuus. Vanilja maustaa täyte- ja britakakkujen pohjat ja sopii erinomaisesti myös juustokakkujen täytteisiin. Pehmeänmakuinen mauste on mainio lisä myös marjoille ja hedelmille: kokeile vaniljaa vaikkapa omenoiden, herukoiden, raparperin, luumun ja sitruunan kanssa.
Vaniljaista pullaa ja piirakkaa
Pehmoiset pullat ja suloisenmakuiset piirakat valmistuvat nekin vaniljaa käyttämällä. Parhaiten vaniljan puhdas maku pääsee oikeuksiinsa italialaisissa kermapullissa eli maritozzeissa. Myös mustikka ja pistaasi ovat pullassa perinteinen pari vaniljalle. Piirakoiden täytteissä vain taivas on rajana – kokeile vaniljan kanssa vaikka päärynää, aprikoosia tai mansikkaa!
Herkullisen vaniljaisia leivoksia
Kaikenlaiset leivokset nauttivat vaniljan seurasta. Ihastuneilta huokauksilta ei voi välttyä, kun täyttää tuulihatut, viinerit ja munkit vaniljaisilla kreemeillä ja vaahdoilla tai viimeistelee kuppikakut pehmeällä vaniljakuorrutuksella. Vaniljakreemillä täytetyt leivokset ovat monille tuttuja etenkin ulkomaanmatkoilta, sillä monella maalla on niistä oma perinteinen versionsa. Tunnetuimpia lienevät portugalilaiset pastel de natat, jotka ovat yllättävän helppoja tehdä myös itse. Kotoisan suomalainen vaniljatäytteinen leivonnainen on mustikkakukko, joka herkutellaan vaniljajäätelön kanssa.
Leipurin luottotäytteet vaniljasta
Näiden helppojen ohjeiden avulla opit tekemään kolme vaniljaista täytettä, joita voi käyttää monipuolisesti kakuissa, muffinssien päälle pursotettuna tai helppona jälkiruokana marjojen kanssa.
Kylmiä vaniljaherkkuja
Vaniljajäätelö on toki jäätelöiden kruunaamaton kuningatar ja täydellistä ihan sellaisenaan, mutta vaniljan maku sopii upeasti myös muihin jäädytettyihin herkkuihin. Jäädykkeet ja itse tehdyt jäätelöt vievät kielen mennessään, kun lisäät niihin tujauksen vaniljaa. Mansikka, lakka, basilika, pipari ja jopa kuusi ovat kylmissä jälkiruoissa maistuvia makupareja vaniljalle.
Mitä eroa on vaniljasokerilla, vanilliinisokerilla, vaniljajauheella ja vaniljaesanssilla?
- Vaniljasokeri sisältää aitoa, vaniljakasveista saatavaa vaniljaa.
- Vanilliini on aromaattinen yhdiste, jota valmistetaan synteettisesti. Vanilliinisokeri on yhdistelmä tätä keinotekoista vaniljanmakuista aromia sekä tomusokeria.
- Luonnollinen vaniljasokeri on väriltään vaalean- tai kullanruskeaa, vanilliinisokeri puhtaan valkoista. Vaniljasokeri ja vanilliinisokeri sopivat molemmat yhtä hyvin leipomiseen ja ruoanlaittoon.
- Vaniljaesanssi eli vaniljauute on vaniljatangoista uutettu neste, joka maistuu vahvasti vaniljalta. Yksi teelusikallinen vaniljauutetta vastaa noin 8 grammaa vaniljasokeria.
- Vaniljajauhe on puhdasta vaniljaa, joka ei sisällä lainkaan sokeria. Vaniljajauheen voi korvata leivonnassa vaniljauutteella tai vaniljatangon siemenillä.
Näillä onnistut
Helpota leivontaa valmiiksi maustetuilla vaniljaisilla tuotteilla! Käyttövalmis, paistonkestävä Valio vaniljakreemi tuo pehmeää täyteläisyyttä kaikkeen leivontaan. Se sopii pulliin, piirakoihin ja kakun väliin sekä kermavaahdon sekaan. Valio maustettu rahka vanilja sopii monenlaiseen herkutteluun, kuten ihaniin jälkiruokiin ja leivonnaisiin. Maustettu rahka on hyvää myös ihan sellaisenaan. Valio Viola® vanilja on lempeän makuinen tuorejuusto, joka sekoittuu leivonnassa helposti erilaisiin taikinoihin ja massoihin ja sopii hyvin esimerkiksi juustokakkuihin ja kuorrutuksiin.