Helppoa mökkiruokaa

Mökillä otetaan rennosti myös ruoka-aikoina. Kokosimme yhteen simppelit mökkiruokareseptit, jotka syntyvät mökiltä löytyvillä keittiövälineillä ja ilman sen suurempia kommervenkkejä. Löytyisikö tästä mökkipäiväsi lounasresepti?

Mökillä nautiskellaan kesän raikkaista raaka-aineista ja yksinkertaisista resepteistä. Mökkikeittöstä ei välttämättä löydy viimeisimpiä vempaimia, joten mökkiruoka on suunniteltu valmistettavaksi perusvälineillä ja valmistustavoissa oikaisten.

Mökillä kesäruoka valmistuu aina sään salliessa grillissä tai nuotiolla. Ja jos äkkinälkä tai sadekuuro yllättävät, helpot pastat, maukkaat keitot ja yhden pannun ruoat pelastavat. Viimeistään hellepäivien koittaessa kauppaansa alkavat tehdä myös raikkaat salaatit. Ja mitä jälkiruokiin tulee, mutkia oiotaan mökillä ihan luvan kanssa. Mutta mikäs siinä, kun lopputuloksena on herkullista mökkikakkua, mökkijäätelöä ja muita vaivattomia kesäherkkuja.

Grilli- ja nuotioruokaa mökille

Mitä olisikaan mökkireissu ilman grilliruokaa! Pistele lempiraaka-aineesi grillivartaisiin tai kääräise grillinyyttiin. Nauti sesongin raaka-aineista ja kokeile grillattua varhaiskaalia, grillattua munakoisoa tai grillattuja uusia perunoita vaikkapa valkosipulilla tai Ndujalla maustettuna.

Monet grilliruoat voi valmistaa myös avotulella, varsinkin, jos saat viriteltyä ritilän hiilloksen päälle. Kasviksilla tai perunoilla ja juustolla täytetyt folionyytit kypsyvät hiilloksessa, myös ilman ritilää. Jos mökiltä löytyy muurinpohjapannu, valmistat pannulla niin suolaiset kuin makeatkin letut. Nuotio- tai grilliaterian jälkkärinä maistuvat lettujen lisäksi myös grillatu raparperi, tikkupullat tai grillattu hedelmäsalaatti.

Yksinkertaiset mökkiruoat

Yllättikö sade? Jos grillailu tai nuotion virittely ei sään takia onnistu, ota hella haltuun helpoilla keitoilla, pastoilla ja yhden pannun ihmeillä. Näistä resepteistä riittää hieman pidemmällekin mökkilomalle!

Kesäisiä salaatteja

Raikkaat ja nopeasti syntyvät salaatit ovat mainio mökkilounas tai kaveri tuhdille grilliruoalle. Yhdistä salaattiin suosikkikasviksesi tai kokeile Valio Koekeittiön herkulliseksi toteamia salaatteja: perunasalaattia uusista perunoista, AURA kesäsalaattia, grillijuusto-pastasalaattia tai salaattia grillikasviksista.

Mökkikauden helpot jälkiruoat

Mökkijälkkäreissä korostuu helppous ja "tee-se-itse" -meininki. Kun sormet alkavat syyhytä pikku puuhailun perään, valmista itse tehty mökkijäätelö, paista lettuja tai kokoa helppo mansikkakakku lasiin taikka yhden kulhon kerrosjälkkäri.

Pssst! Makeannälän ja mökin pihaan kurvaavien yllätysvieraiden varalle jääkaapissa kannattaa pitää Valio kuohukermaa, joka vaahtoutuu hetkessä herkulliseksi jälkiruoan pohjaksi, lettujen täytteeksi tai marjojen kaveriksi.

Mökkiruoan ABC

  • Suunnittele ruoat etukäteen niin, että jäljelle jää mahdollisimman vähän pois heitettävää tai takaisin kotiin tuotavaa.
  • Käytä huoneenlämmössä säilyviä elintarvikkeita: kuiva-aineita, säilykkeitä, kananmunia ja kasviksia sekä vihanneksia. Tuoreen maidon voit korvata maitojauheella tai lämpimässä säilyvillä UHT-maidoilla.
  • Valitse valmista. Mökillä on usein rajatummin mausteita ja ruoanlaittovälineitä kuin kotona. Mausteseokset ja käyttövalmiit kastikkeet, kuten Valio dippi & kastikkeet helpottavat ruoanlaittoa.
  • Muista kylmäketju. Osta kylmäsäilytystä vaativat elintarvikkeet mahdollisimman läheltä määränpäätä. Huolehdi kylmäketjusta koko matkan ajan. Ketjun katkeamattomuus on tärkeää etenkin lihan ja kalan kohdalla. Tuoreet raaka-aineet kannattaa käyttää heti mökkireissun alussa.
  • Hae raaka-aineet lähiluonnosta. Järvikalat, sienet ja marjat ovat kesäruokaa parhaimmillaan.
  • Ota tähteet hyötykäyttöön. Esimerkiksi keitetyt perunat käyvät perunasalaattiin tai espanjalaiseen munakkaaseen ja juustonkannikka tai ruokakermapurkin pohjalle jäänyt tilkka grillinyytteihin. Ideoita hävikkiruokaan löydät täältä.
Annetaan auringon porottaa, laineiden liplattaa ja ajatusten lipua lomatunnelmaan!