Kiehtova sipuli ihastuttaa ja vihastuttaa. Mutta ilman sitä tulisi toimeen vain harva kotikokki ja keittiömestari.
Sipulit kuuluvat monen suomalaisen keittiön vakioraaka-aineisiin: edullinen ja vuoden vihanneksenakin palkittu sipuli maustaa niin arkiset kotiruoat kuin juhlavat illalliset. Eikä sipulia kannata jättää vain sivurooliin, sillä mikä estää nostamasta sitä aterian päätähdeksi esimerkiksi ranskalaisen sipulikeiton muodossa?
Sipuliin ei pääse helposti kyllästymään, sillä valittavana on useita eri sipuleita, joista suositumpia ovat keltasipuli eli kepasipuli, punasipuli, salottisipuli, valkosipuli eli kynsilaukka, ruohosipuli ja kevätsipuli.
Ruoanlaitossa sipulin valttikortteina ovat aromaattiset öljyt, jotka tuovat ruokaan täyteläistä makua. Sipuleista ruoka saa myös ruoan muita makuja tehostavaa, syvää aromia. Sipuleita siis saa ja kannattaa käyttää monipuolisesti.
Keltasipuli, kepasipuli ja ruokasipuli. Suomalaisille tutuimmalla sipulilla on monta nimeä ja vielä enemmän käyttötarkoituksia. Keltasipulin maku muuttuu kypsentäessä lempeän makeaksi.
Kaunis punasipuli sopii keltasipulia miedomman makunsa ansiosta erityisesti salaatteihin ja ruokiin, joissa sipuli syödään raakana. Lisäksi punasipuli maistuu herkulliselta esimerkiksi paahdettuna, hillottuna, keitettynä ja karamellisoituna.
Ranskalaisen keittiön peruselintarvikkeisiin kuuluva salottisipuli tunnetaan hienostuneesta ja vivahteikkaasta mausta, joka sopii erityisen hyvin liemiin ja kastikkeisiin. Kuullotuksessa sipulin maku muuttuu pehmeämmäksi.
Miedon makuinen ruohosipuli käy sekä ruokien maustamiseen että koristeluun. Tutuimmillaan se maistuu salaateissa, kalaruoissa, keitoissa ja voileipäkakkujen sekä muiden kesäherkkujen koristeena. Ruohosipulin makua ruokaan saat myös Valio Viola® kevyt ruohosipuli tuorejuustolla.
Maultaan mietoa purjosipulia käytetään sekä mausteena että raaka-aineena. Purjosipuli sopii erityisen hyvin piirakoihin, keittoihin, pataruokiin ja paistoksiin, mutta käy sellaisenaan myös salaatteihin.
Sipulin tavallisin kypsennystapa on kuullotus. Kypsentämisessä kannattaa käyttää malttia ja lempeää lämpöä, sillä liian kuumalla pannulla sipuli palaa ja sen maku muuttuu kitkeräksi.
Sipulin maku pääsee esille myös muilla kypsennystavoilla. Keitoissa, uuniruoissa ja padoissa sipulia voidaan hauduttaa huolella ja pitkään, friteerattuna sipuli sopii dippailtavaksi tai hampurilaisen väliin ja karamellisointi nostaa sipulin ihan uudelle tasolle.
Eikä sipulin kypsentäminenkään ole välttämätöntä. Raa’an sipulin terävä ja hieman kirpeä maku on omiaan mädin, blinien ja hernekeiton kanssa. Raakana syötäväksi sipuliksi kannattaa valita mietoa sipulia tai huuhtaista sipulisilppu ennen tarjoilua siivilässä.
Sipulin makua ruokaan helposti ja ilman kyyneliä? Kyllä kiitos! Näillä tuotteilla onnistut: