Joulukalat

Kylmä kalapöytä aloittaa perinteisesti jouluaaton aterian. Perinteisiä joulukaloja ovat graavilohi ja graavisiika sekä lasimestarin silli. Joulupöytään sopivat myös lämminsavulohi- ja siika, silakat ja mädit. Varaa alkupalapöytään joulukaloja noin 100 grammaa syöjää kohden ja tarjoa kalojen kanssa keitettyjä perunoita tai saaristolaisleipää.

Graavikalat

Jouluna monelle maistuvat perinteiset graavilohi ja graavisiika. Uusia makuja kaipaava voi tuoda graavikaloihin uutta vivahdetta pienellä vaivalla: kokeile esimerkiksi konjakkisuolattua tai mustikkagraavattua lohta tai kirpakalla tyrnillä graavattua siikaa.

Joulupöydän graavikalat voi valmistaa helposti myös itse. Graavikalat eivät lisää jouluaaton ruoanlaiton kiireitä liikaa, sillä ne voi valmistella ja pakastaa jo pari viikkoa ennen joulua. Kun otat kalat jääkaappiin sulamaan pari päivää ennen tarjoamista, ne graavautuvat sulaessaan valmiiksi.

Katso kaikki graavikalat

Joulusillit ja -silakat

Myös joulusillit ja -silakat voi valmistaa itse. Valmista perinteistä lasimestarin silliä, täyteläistä smetanasilliä tai tarjoile silli aivan uudessa muodossa, pieneksi pilkottuna sillikaviaarissa. Joulupöytään sopivat myös silakat erilaisissa etikkaisissa kastikkeissa. Itse valmistettaessa joulusillien ja -silakoiden on hyvä antaa maustua jääkaapissa 1–2 päivää ennen tarjoilua.

Katso kaikki maustesillit

Joulun mätiherkut

Mäti on juhlava lisä joulupöytään. Tarjoa mäti sellaisenaan smetanan tai ranskankerman kanssa, punasipulin ja tillin kera tai osana maukkaita mätiherkkuja, kuten mätimoussea, kylmää mäti-kermakastiketta tai mäti-avokadoleipiä.

Katso kaikki mätireseptit