Jäikö jouluruokia yli? Niin ihania kuin jouluruoat ovatkin, ei niitäkään syö loputtomiin. Kokosimme yhteen hävikkireseptit ja vinkit, joilla jalostat joulukinkun, pipareiden ja muiden jouluruokien tähteet uusiksi suosikeiksi!
Joulun maut unohtuvat, kun laatikoista valmistaa maittavan sosekeiton tai meheviä lämpimäisiä. Porkkanalaatikosta tehty keitto saa makua inkivääristä ja appelsiinista, lanttulaatikosta valmistetun keiton maustavat kaneli ja hapokkaat omenat.
Ylijääneistä laatikoista voi valmistaa myös nopeat ja rapeat juuresrieskat. Päälle vain sipaisu voita ja nautinto on valmis!
Joulun jälkeen maistuu taas mutkaton arkiruoka. Juurespyttipannussa kinkuntähteet katoavat parempiin suihin taatusti!
Jäikö pakkaseen voitaikinaa ja jääkaappiin kinkkua? Niistä pyörätät hetkessä rapsakat kinkkuhyrrät. Pellilliseen kinkkupiirakkaa upotat sekä reilun palan ylijäänyttä kinkkua että joulun juustotarjoilujen rippeet. Hehkupossu-reseptillä taiot kinkusta nyhtöpossua vaikka välipäivien tacoihin.
Piparicrumblea, vaahterasiirappifraichea, hedelmiä ja Valio AURA® sinihomejuustoa? Oi kyllä!
AURA pipari-hedelmäpeltiin piilotat myös loput konvehdit. Tarjoile herkku välipäivien jälkiruokana tai uudenvuoden brunssilla.
Taikinajämäcrumble on kuin taikinarippeiden pappilan hätävara. Lämmin jälkiruokapaistos maistuu kermavaahdon tai vaahtoutuvan vaniljakastikkeen kanssa. Voit katsoa valmistusohjeet myös videolta.
Mitä, jos muuttaisit joulupuuron jämät ihastuttavaksi banaani-pähkinäjoulupuuroksi tai kerrosvanukkaaksi? Tosin nämä jälkkärit ovat niin herkullisia, että puuroa keittelee mielellään ihan vain näitä reseptejä varten.
Joululta ylijääneestä kylmäsavulohesta valmistat helpon munakkaan tai lohi-avokadoleivät. Lämminsavulohi puolestaan sopii helppoon lämminsavulohipastaan. Lohesta valmistuu myös lasten uuniruokasuosikki: pasta-lohivuoka.
Joululta ylijääneet juustot sopivat loistavasti välipäivien pizzaan. Tarvittaessa pizzaan uppoavat myös muut joulun jämät, kuten kinkku ja lohi. Tuhdin juustoinen herkku on myös supernopea mac and cheese eli juustomakaroni. Malttamattomalle kokkaajalle sopivat myös lämpimät voileivät.
Ehtikö leipä kuivahtaa joulupöydässä? Kanelicrostinit ovat makoisa yhdistelmä paahdettua leipää, juustoja, jouluhedelmiä ja pähkinöitä. Vaalea leipä korvaa hyvin makaronin, joten voit valmistaa siitä vuokaruoan makaronilaatikon tyyliin. Laatikossa voi hyödyntää myös juuston jämät.
Joulun tunnelma vaihtuu jo uudenvuoden juhlien odotukseksi, kun perunat löytyvät pizzan päältä tai sipulisesta perunasalaatista.
Jos joku perheestä suuntaa välipäivinä töihin tai harrastuksiin, kokoa jäljelle jääneistä perunoista evässalaatti.
Jos glögi ei enää maistu, varioi juomasta kuohuva juoma uudenvuodenjuhliin! Glögiskumpan pohjaksi käy sekä tumma että vaalea glögi. iimeistele juomat tuoreella rosmariinilla, appelsiinikuorisuikaleilla ja jäisillä puolukoilla.
Jäljelle jääneistä piparkakuista saa taiottua ihania jälkiruokia ja herkkuja! Piparinmuruset maistuvat ihanilta juustokakkujen pohjissa, mousseissa tai jäädykkeissä. Jos joulun mauista ei ole vielä saanut tarpeekseen, on piparit ja glögin yhdistävä glögijuustokakku varma valinta herkutteluun. Pipari rocky roadit ilahduttavat niin uudenvuodenjuhlissa kuin niiden jälkeenkin.
Herkullisia hetkiä hävikkireseptien parissa!