Lammasta vai karitsaa pääsiäispöytään?

Valitsitpa kumpaa vain, herkullisia valmistustapoja riittää. Neuvomme tässä niistä parhaat ja vinkkaamme myös pääsiäislampaan seuralaiseksi sopivat kastikkeet ja lisukkeet.

Karitsanpaahtopaistia, karitsankaretta, lammaspaistia, lammaspataa ja -viulua. Lammas ja karitsa ovat monen pääsiäispöydän tähtiä, eivätkä suotta. Oikein valmistettuna lammas sekä karitsa mureutuvat suussasulavan herkullisiksi.

Kannattaako ostaa lammasta vai karitsaa?

Kun pääsiäismenun suunnittelun aloittaa, kannattaa ensimmäisenä miettiä, haluaako pöytään lammasta vai karitsaa. Lampaanliha on parhaimmillaan pitkään haudutettuna ja reilusti maustettuna. Sen marinoimiseen ja kypsentämiseen kannattaa siis varata hyvin aikaa.

Jos lampaanlihan voimakas maku ei miellytä, voi pääsiäispöytään valita miedomman makuista karitsaa. Karitsanliha on lammasta mureampaa, hienosyisempää ja vähärasvaisempaa. Lampaan sekä karitsan makua täydentävät valkosipuli, minttu ja muut yrtit.

Pääsiäisen parhaat lammasreseptit

Lampaanpaisti sekä reisiluullinen paisti eli lampaanviulu ovat suosittuja pääsiäisruokia. Nyhtölammas puolestaan on yön yli Lähi-idän mauissa marinoitunut, pitkään kypsennetty lampaanpaisti, joka tarjoillaan raikkaan minttukastikkeen kera. Myös muut lampaan osat sopivat mainiosti pääsiäispyhien juhlaan. Lavasta sekä potkista syntyy pitkään hauduttamalla vastustamattoman maukas pataruoka.  Erilaiset lampaanjauhelihasta valmistetut ruoat, kuten ragu, pyörykät ja murekkeet, maistuvat myös lapsille.

Karitsa kruunaa pääsiäispöydän

Herkullinen karitsanpotka valmistuu hitaasti hauduttamalla. Karitsan paahtopaistista ja ulkofileestä sekä kruunukyljyksistä eli karitsankareesta puolestaan syntyy juhlavaa purtavaa nopeammin. Helppo ja nopea on myös lammaspelti, johon kootaa reippaasti niin karitsan paahtopaistia kuin kasviksiakin.

Katso kaikki lammas- ja karitsareseptit

Lammasruokien herkulliset lisukkeet

Lampaan ja karitsan lisukkeeksi sopivat paahdetut uunikasvikset, hasselbackan perunat, vihreät pavut tai raikas hernerisotto. Myös valkosipuli- ja kermaperunat ovat perinteisiä lisiä lampaalle. Äläkä unohda kevään sesonkiherkkua, parsaa.

Kastike lampaalle ja karitsalle

Kastike lampaalle syntyy helposti paistoliemestä. Keitä lientä kasaan ja viimeistele kastike Valio kuohukermalla. Myös kermakastike ja sen muunnokset, kuten pippurikastike sekä klassinen minttuhyytelö maistuvat hyvin lampaan kanssa. Perinteinen punaviinikastike saa ohjeessamme uutta ryhtiä vaniljasta. Juhlapöytään sopii myös konjakki-kermakastike. Helppotekoinen kastike lampaalle valmistuu rosmariinista, kardemummasta ja dijon-sinapista sekä smetanasta.

Lampaan valmistuksessa valmistustapa on puoli ruokaa

Oletko valmistamassa lammasta tai karitsaa ensimmäistä kertaa? Näillä vinkeillä onnistut!

Sulata pakastettu liha ajoissa

Suurin osa Suomessa myytävästä lampaanlihasta on ulkomaista. Suomessa lampaat poikivat keväällä, ja karitsat saavuttavat teurasikänsä pääsääntöisesti vasta syksyllä noin puolen vuoden iässä. Tämän takia pääsiäisen aikaan myös kotimainen karitsa myydään usein pakasteena. Pakastettu paisti kannattaa ottaa hyvissä ajoin jääkaappiin sulamaan.

Mausta lammas yrteillä ja marinoi mureaksi

Karitsan- tai lampaanliha on hyvä maustaa valkosipulilla sekä yrteillä. Rosmariini, timjami sekä minttu sopivat erityisen hyvin lampaalle. Täysi-ikäisen lampaan liha kannattaa aina marinoida, sillä marinadi mureuttaa lihaa. Käytä marinadiin yrttien lisäksi myös happoa, kuten viiniä, etikkaa tai sitruunamehua. Myös Valio turkkilainen jogurtti sopii lihan marinoimiseen. Isokokoinen paisti tai viulu kannattaa laittaa marinoitumaan hyvissä ajoin, päivä tai pari ennen paistamista. Kokeile esimerkiksi raikasta jogurttimarinadia tai herkullista voi-valkosipulimarinadia.

Lampaan kypsennysaika ja -tavat

Lampaan tai karitsan eri osat vaativat erilaisen kypsennysajan. Ison paistin tai viulun kohdalla varaa kypsennysaikaa 1–1,5 tuntia kiloa kohden. Lammaspaisti kannattaa kypsentää matalassa, noin 120 asteen, lämpötilassa. Halutessasi voit valella lihaa paiston aikana marinadiliemellä, punaviinillä tai esimerkiksi kahvin ja kuohukerman seoksella.

Paahtopaistin, fileiden sekä karitsan kareen kypsennys on nopeaa. Ruskista marinoitu liha ensin pannulla ja kypsennä sen jälkeen haluttuun kypsyysasteeseen uunissa.

Oikea sisälämpötila lampaalle ja karitsalle

  • Lampaanviulu tai -paisti: 75–80° täysin kypsä
  • Kruunukyljys eli kare: 55–58 medium, 64° täysin kypsä
  • Paahtopaisti: 52–55° medium, 62° täysin kypsä
  • Karitsan sisä-/ulkofilee: 52–55° medium, 62° täysin kypsä
  • Potkat, lapa: parhaimpia ylikypsinä, pitkään haudutettuna

Digitaalisen paistolämpömittarin avulla onnistuminen on varminta. Ota liha hyvissä ajoin huoneenlämpöön ja työnnä mittari lihan paksuimpaan osaan, joskaan se ei saa osua luuhun.

Kääri liha paistamisen jälkeen folioon vetäytymään. Viipaloi liha aina poikkisyin.

Minimoi hävikki herkullisesti

Myös pääsiäislampaan rippeet kannattaa hyödyntää. Pääsiäispyhien jälkeen niistä syntyy ruokaisa salaatti tai esimerkiksi herkullinen täyte pitaleiville. Lammaspaistista jäljelle jääneen paistoliemen voi pakastaa sellaisenaan jatkokäyttöä varten. Liemen voi myös keittää ensin kokoon ja pakastaa tiivistettynä kastikkeiden ja patojen pohjaksi.

Pieni lammassanasto

Karitsa: alle vuoden ikäinen lammas

Juottokaritsa: parin kuukauden ikäinen karitsa

Pässi: uroslammas

Uuhi: naaraslammas

Oinas: kuohittu pässi

Lampuri: lammaskarjan kasvattaja

Lampola: lammaskarjan kasvatustila

Ruokavinkit
Karitsanpaisti mämmikastikkeella glaseerattuna – näin onnistut yllättämään pääsiäispöydässä
Ruokavinkit
Näin onnistut: karitsan marinointi ja rosmariinikylpy
Sesonki
Perinteinen pääsiäismenu