Lammasta vai karitsaa pääsiäispöytään?

Valitsitpa kumpaa vain, herkullisia valmistustapoja riittää. Neuvomme niistä parhaat ja vinkkaamme myös lihan seuralaiseksi sopivat kastikkeet ja lisukkeet.

Pääsiäisen lammas- ja karitsaherkut, kuten lammaspaisti, lampaanviulu, lammaspata, karitsan potka ja karitsan filee ovat pääsiäispöydän ehdottomia päätähtiä. Kokosimme yhteen reseptit ja vinkit, joilla onnistut!

Lammasta vai karitsaa?

Lampaanliha on parhaimmillaan pitkään haudutettuna ja reilusti maustettuna. Sen marinoimiseen ja kypsentämiseen kannattaa siis varata hyvin aikaa. Jos lampaanlihan voimakas maku ei miellytä, kannattaa pääsiäispöytään valita miedomman makuinen karitsa. Karitsanliha on lammasta mureampaa, hienosyisempää ja vähärasvaisempaa.

Lampaan sekä karitsan makua täydentävät valkosipuli, minttu ja muut yrtit.

Pääsiäisen parhaat lammasreseptit

Lampaanpaisti sekä reisiluullinen paisti eli lampaanviulu ovat suosittuja pääsiäispöydän herkkuja. Nyhtölammas puolestaan on yön yli Lähi-idän mauissa marinoitunut, pitkään kypsennetty lampaanpaisti, joka tarjoillaan raikkaan minttukastikkeen kera. Myös muut lampaan osat sopivat mainiosti pääsiäispyhien juhlaan. Lavasta sekä potkista syntyy pitkään hauduttamalla vastustamattoman maukas pataruoka.  Erilaiset lampaanjauhelihasta valmistetut ruoat, kuten pyörykät tai murekkeet, maistuvat myös lapsille.

Karitsa kruunaa pääsiäispöydän

Herkullinen karitsanpotka valmistuu hitaasti hauduttamalla. Karitsan paahtopaistista sekä kruunukyljyksistä eli kareesta puolestaan syntyy juhlavaa purtavaa nopeammin. Kokeile esimerkiksi herkullista yrtti-sinappikuorrutettua karitsankaretta.

Katso kaikki lammas- ja karitsareseptit

Lampaan valmistuksessa valmistustapa on puoli ruokaa

Näillä vinkeillä onnistut.

Sulata ajoissa

Suurin osa Suomessa kulutetusta lampaanlihasta on ulkomaista. Suomessa lampaat poikivat keväällä, ja karitsat saavuttavat teurasikänsä pääsääntöisesti vasta syksyllä noin puolen vuoden iässä. Tämän takia pääsiäisen aikaan myös kotimainen karitsa myydään usein pakasteena. Pakastettu paisti kannattaa ottaa hyvissä ajoin jääkaappiin sulamaan.

Mausta lammas yrteillä ja marinoi mureaksi

Karitsan- tai lampaanliha kannattaa maustaa valkosipulilla sekä yrteillä. Rosmariini, timjami sekä minttu sopivat erityisen hyvin lampaalle. Täysi-ikäisen lampaan liha kannattaa aina marinoida, sillä marinadi mureuttaa lihaa. Käytä marinadiin yrttien lisäksi myös happoa, kuten viiniä, etikkaa tai sitruunamehua. Myös Valio turkkilainen jogurtti sopii lihan marinoimiseen. Isokokoinen paisti tai viulu kannattaa laittaa marinoitumaan hyvissä ajoin, päivä tai pari ennen paistamista. Kokeile esimerkiksi raikasta jogurttimarinadia tai herkullista voi-valkosipulimarinadia.

Lampaan kypsennysaika ja -tavat

Lampaan tai karitsan eri osat vaativat erilaisen kypsennysajan. Kypsennä lihaa haluamaasi kypsyysasteeseen. Digitaalisen paistolämpömittarin avulla onnistuminen on varminta. Ota liha hyvissä ajoin huoneenlämpöön ja työnnä mittari lihan paksuimpaan osaan, joskaan se ei saa osua luuhun. Ison paistin tai viulun kohdalla varaa kypsennysaikaa 1–1,5 tuntia kiloa kohden.

Lammaspaisti kannattaa kypsentää matalassa, noin 120 asteen, lämpötilassa. Halutessasi voit valella lihaa paiston aikana marinadiliemellä, punaviinillä tai esimerkiksi kahvin ja kuohukerman seoksella.

Paahtopaistin, fileiden sekä karitsan kareen kypsennys on nopeaa. Ruskista marinoitu liha ensin pannulla ja kypsennä sen jälkeen haluttuun kypsyysasteeseen uunissa.

Kääri liha paistamisen jälkeen folioon vetäytymään. Viipaloi liha aina poikkisyin.

Lampaan ja karitsan paistolämpötilat

Lampaanviulu tai -paisti: 75–80° täysin kypsä

Kruunukyljys eli kare: 55–58 medium, 64° täysin kypsä

Paahtopaisti: 52–55° medium, 62° täysin kypsä

Karitsan sisä-/ulkofilee: 52–55° medium, 62° täysin kypsä

Potkat, lapa: parhaimpia ylikypsinä, pitkään haudutettuna

Lammasruokien herkullisimmat lisäkkeet

Lampaan ja karitsan lisäkkeeksi sopivat paahdetut uunikasvikset, hasselbackan perunat, vihreät pavut tai raikas hernerisotto. Myös valkosipuli- ja kermaperunat ovat perinteisiä lisiä lampaalle. Äläkä unohda kevään klassikkoherkkua, parsaa.

Kastike lampaalle

Kastike lampaalle syntyy helposti paistoliemestä. Keitä lientä kasaan ja viimeistele kastike Valio kuohukermalla. Myös kermakastike ja sen muunnokset, kuten pippurikastike sekä klassinen minttuhyytelö maistuvat hyvin lampaan kanssa. Perinteinen punaviinikastike saa ohjeessamme uutta ryhtiä vaniljasta. Juhlapöytään sopii myös konjakki-kermakastike. Helppotekoinen kastike lampaalle syntyy myös rosmariinista, kardemummasta ja dijon-sinapista sekä smetanasta.

Minimoi hävikki herkullisesti

Myös pääsiäislampaan rippeet kannattaa hyödyntää. Pääsiäispyhien jälkeen niistä syntyy ruokaisa salaatti ylikypsästä lampaasta tai esimerkiksi herkullinen täyte pitaleiville. Lammaspaistista jäljelle jääneen paistoliemen voi pakastaa sellaisenaan jatkokäyttöä varten. Liemen voi myös keittää ensin kokoon ja pakastaa tiivistettynä kastikkeiden ja patojen pohjaksi.

Pieni lammassanasto

Karitsa: alle vuoden ikäinen lammas

Juottokaritsa: parin kuukauden ikäinen karitsa

Pässi: uroslammas

Uuhi: naaraslammas

Oinas: kuohittu pässi

Lampuri: lammaskarjan kasvattaja

Lampola: lammaskarjan kasvatustila

Onko mausteista nyhtölammasta helpompaa ja herkumpaa?

Ensin tuli pulled pork, sitten bulled beef ja nyt pulled lamb eli nyhtölammas

Voisiko lampaanpaistin valmistus olla enää vaivattomampaa, kuin laittaa liha mausteineen paistopussiin ja antaa uunin hoitaa loput?

Lähi-idän ras el hanout -mausteseos on kuin omiaan maustamaan lampaanlihan. Lähi-idässä syödään runsaasti lammasruokia, joten erilaisten pippurien, kardemumman, inkiväärin ja muiden mausteiden seos on todellakin kuin sille luotu.

Lukuisia tunteja uunissa mureutunut liha tarjotaan nimensä mukaisesti haarukalla riivittynä, paistoliemen kostuttamana. Mausteisen lihan kylkeen sopii lisuke kuin lisuke, kun se tarjotaan mintulla ja hunajalla maustetun viilentävän jogurttikastikkeen kanssa.

Loihdi ohjeellamme herkullinen pääsiäisasteria isommallekin ruokalijamäärälle. Aromikkaan liharuoan helppous voi jäädä joko kotikokin salaisuudeksi tai jos jaat ohjeen, saat ehkä myöhemmin kutsun nyhtölammasaterialle.

Katso resepti
Karitsanpaisti mämmikastikkeella glaseerattuna
Mari Kokko
Näin onnistut: karitsan marinointi ja rosmariinikylpy
Ilona Köckritz-Perkiö
Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen.Lisätietoja ›