Karitsankare

Lammas ja karitsa

Lammas ja karitsa ovat pääsiäispöydän päätähtiä – eikä suotta! Oikein valmistettuna lammas on suurta herkkua. Miedomman makuisen karitsan valmistaminen onnistuu hieman kokemattomaltakin kokilta. Lampaan ja karitsan makua täydentävät valkosipuli, minttu ja muut yrtit.

Lammasta vai karitsaa pääsiäispöytään?

Lampaanliha on parhaimmillaan pitkään haudutettuna ja reilusti maustettuna. Sen marinoimiseen ja kypsentämiseen kannattaa siis varata hyvin aikaa. Mikäli lampaanlihan voimakas maku ei miellytä, kannattaa pääsiäispöytään valita miedomman makuinen karitsa.  Karitsanliha on maultaan miedompaa ja mureampaa, minkä lisäksi liha hienosyisempää ja vähärasvaisempaa.

Valitsitpa pääsiäspöytääsi kumpaa vain, herkullisia valmistustapoja riittää. Lampaanpaisti sekä reisiluullinen paisti eli lampaanviulu ovat suosittuja pääsiäispöydän herkkuja. Myös muut lampaan osat sopivat mainiosti pääsiäispyhien juhlapöytään. Lavasta sekä potkista syntyy pitkään hauduttamalla vastustamattoman maukas pataruoka. 

Erilaiset lampaanjauhelihasta valmistetut ruoat, kuten pyörykät tai murekkeet, maistuvat yleensä myös lapsille.

Karitsasta voi valmistaa hitaasti hauduttamalla karitsanpotkaa. Sen sijaan paahtopaistista sekä kruunukyljyksistä eli kareesta syntyy juhlavaa purtavaa nopeammin. Kokeile esimerkiksi herkullista yrtti-sinappikuorrutettua karitsankaretta tai karitsanpaistia.

Kypsennysajat ja -tavat

Lampaan tai karitsan eri osat vaativat erilaisen kypsennysajan. Kypsennä lihaa haluamaasi kypsyysasteeseen. Digitaalisen paistolämpömittarin avulla onnistuminen on varminta. Ota liha hyvissä ajoin huoneenlämpöön ja työnnä mittari lihan paksuimpaan osaan, joskaan se ei saa osua luuhun. Ison paistin tai viulun kohdalla varaa kypsennysaikaa 1–1,5 tuntia kiloa kohden.

Lammaspaisti kannattaa kypsentää matalassa, noin 120 asteen, lämpötilassa. Halutessasi voit valella lihaa paiston aikana marinadiliemellä, punaviinillä tai esimerkiksi kahvin ja kuohukerman seoksella.

Paahtopaistin, fileiden sekä karitsan kareen kypsennys on nopeaa. Ruskista marinoitu liha ensin pannulla ja kypsennä sen jälkeen haluttuun kypsyysasteeseen uunissa.

Kääri liha paistamisen jälkeen folioon vetäytymään. Viipaloi liha aina poikkisyin.

Lampaan ja karitsan paistolämpötilat

Lampaanviulu tai -paisti:  75–80° täysin kypsä
Kruunukyljys eli kare: 55–58 medium, 64° täysin kypsä
Paahtopaisti: 52–55° medium, 62° täysin kypsä
Karitsan sisä-/ulkofilee: 52–55° medium, 62° täysin kypsä
Potkat, lapa: parhaimpia ylikypsinä, pitkään haudutettuna

Lisukkeeksi lammasruoille

Lisäkkeeksi lammasruoille sopivat esimerkiksi uunijuurekset, valkosipuliperunat tai maalaiskermaperunat.

Myös pääsiäislampaan rippeet kannattaa hyödyntää. Pääsiäispyhien jälkeen niistä syntyy ruokaisa salaatti ylikypsästä lampaasta tai esimerkiksi herkullinen täyte pitaleiville.

Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi