Joulun alkupalat

Jouluna herkutellaan pitkän kaavan mukaan. Jouluaaton aterian aloittavat joulun alkupalat, jotka kootaan salaateista, joulupöydän kaloista sekä pateista ja terriineistä. Myös kotimaiset juustot sopivat joulun alkupalapöytään. Kata joulun alkupalapöytään vanhoja suosikkeja ja uusia ideoita oman makusi mukaan.

Joulun alkupalat

Joulun alkupaloja nautitaan ajan kanssa hyvässä seurassa. Jouluna alkupalapöydässä maistuvat kylmät kalaherkut graavikalojen, sillien ja silakoiden muodossa. Kalojen lisäksi alkupalapöytään katetaan jouluisia salaatteja, pateita ja terrineitä yhdessä joululeivän kanssa. Mikäli kaipaat perinteiseen joulun alkupalapöytään vaihtelua, vaihtoehtoja löytää niin modernimpaan kuin kasvissyöjänkin makuun.

Joulukalat aloittavat juhla aterian

Kylmä kalapöytä aloittaa perinteisesti jouluaaton aterian. Perinteisiä joulukaloja ovat graavilohi ja graavisiika, lasimestarin silli sekä lämpimänä tarjottava lipeäkala, joka tarjoillaan kastikkeen kera. Joulupöytään sopivat myös lämminsavulohi- ja siika, silakat ja mädit. Varaa alkupalapöytään joulukaloja noin 100 grammaa syöjää kohden ja tarjoa kalojen kanssa keitettyjä perunoita tai saaristolaisleipää.

Katso reseptit joulukaloihin

Väriä ja makua joulusalaateista

Salaatit ovat raikas lisä joulupöytään. Värikäs rosolli kermavaahtokastikkeella on joulusalaattien klassikko. Myös sienisalaatti, waldorfin salaatti ja italiansalaatti ovat perinteisiä joulusalaatteja. Modernissa joulupöydässä niiden rinnalla maistuvat uudenlaiset, raikkaat joulusalaatit, kuten punajuuricarpaccio.

Tutustu joulusalaattien ohjeisiin

Pateet ja terriinit ovat maukas lisä alkupalapöydässä

Erilaiset kylmät pateet ja terriinit ovat juhlavaa tarjottavaa joulun alkupalapöytään. Pateita ja terriinejä voi valmistaa niin lihasta, kalasta kuin kasviksista. Maukas maksapatee kuuluu perinteisesti suomalaisiin joulu- ja juhlapöytiin, mutta myös lohiterriini ja punajuuripatee ovat vakiinnuttaneet paikkansa juhlatarjottavina. Voi ja kerma viimeistelevät pateiden ja terriinien mehevän maun.

Katso ohjeet pateisiin ja terriineihin

Jouluaattona herkutellaan pitkän kaavan mukaan

Jouluaaton aterian aloittavat joulun alkupalat. Joulun pääruokina tarjoillaan perinteisesti joululaatikoita sekä muhkea joulukinkku kastikkeineen ja lisukkeineen. Perinteisten pääruokien rinnalla tai tilalla voi tarjota myös moderneja joulupääruokia. Joulun jälkiruoka kruunaa pitkän ja herkullisen aterian.

Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen. Lisätietoja ›