Joulun alkupalapöytä kutsuu herkuttelemaan

Rosollia, graavilohta, silliä, sienisalaattia, waldorfinsalaattia, hyytelöä ja juustoja. Joulun alkupaloista nautitaan pitkän kaavan mukaan. Katso ikisuosikit sekä uudet ideat joulun alkupalapöytään!

Tavallisesti jouluateria aloitetaan kylmästä kalapöydästä, jonne voi kattaa esimerkiksi graavilohta tai graavisiikaa, lasimestarin silliä ja erilaisia silakoita. Lisäksi joulupöytään sopivat monet savustetut kalat, silakat, mädit sekä tietysti lämpimänä valkokastikkeen kanssa tarjottava lipeäkala. Alkupalapöydän kasvisvaihtoehtona maistuu herkullinen kasvistartar.

Graavikala kuuluu joulupöytään

Ei joulua ilman graavikalaa. Ja hyvä niin, sillä tätä herkkua ei tule arkena tehtyä tarpeeksi usein. Seurakseen graavikala kaipaa vain tilliä, keitettyjä perunoita, voita ja tummaa saaristolaisleipää. Jos graavilohen säilyvyys pohdituttaa, ota kalaa jääkaappiin vain muutaman päivän tarpeiksi ja pakasta loput. Pakastettuna graavikala säilyy jopa 2–3 kuukautta.

katso kaikki graavikalat

Silliä ja silakkaa alkupalaksi

Lasimestarin silli ja sinappisilakat ovat joulupöydän perinteisiä suosikkeja. Vartissa valmistuvaa sillikaviaaria on ihana sipaista leivän päälle jouluillan myöhäisinä tunteina.

Lisää sillireseptejä

Mätiä joulupöytään

Yksinkertaisimmillaan herkullisen mädin kaveriksi riittää smetana, crème fraîche tai kermavaahto sekä sipulisilppu, suola ja pippuri. Lisäksi mäti sopii erilaisiin dippeihin, mousseihin ja pikkusuolaisiin. Mätimoussen ja -dipin kaverina maistuu rapsakka joulunäkkäri.

Lisää mätireseptejä

Joulusalaatit ja alkupalapöydän kasvisruoat

Salaatit ovat raikas lisä joulupöytään. Värikäs rosolli kermavaahtokastikkeella on joulusalaattien klassikko. Myös sienisalaatti ja waldorfinsalaatti ovat perinteisiä joulusalaatteja. Modernissa joulupöydässä niiden rinnalla maistuvat uudenlaiset, raikkaat joulusalaatit, kuten punajuuricarpaccio ja persimonsalaatti. Uunirosollia voi tarjota sekä alkupalana että joulun pääruokien lisukkeena.

Lisää jouluisia salaatteja

Pateet ja hyytelöt ovat maukas lisä alkupalapöydässä

Erilaiset kylmät pateet ja hyytelöt ovat juhlavaa tarjottavaa joulun alkupalapöytään. Pateita ja hyytelöitä voi valmistaa niin lihasta, kalasta kuin kasviksista. Maukas maksapatee kuuluu perinteisesti suomalaisiin joulu- ja juhlapöytiin, mutta myös lohiterriini ja punajuuripatee ovat vakiinnuttaneet paikkansa juhlatarjottavina. Saaristolaishyytelö on kuin suolainen juustokakku ilman pohjaa.

Katso lisää pateereseptejä

Kotitekoinen juhlajuusto

Itse tehty kotijuusto on nykyään harvinainen herkku. Juuston voi valmistaa perinteisellä puisella juustomuotilla, mutta muotti ei ole edellytys juuston tekemiselle, sillä juuston valutus onnistuu myös siivilässä. Juhlajuusto sopii kylmien kala- ja liharuokien seuraan tai sen voi tarjoilla myös jälkiruokana hillon tai chutneyn kanssa.

Lisää jouluisia alkupaloja
Sesonki
Jouluinen jälkiruoka saa suut hymyyn
Sesonki
Joulun pääruoat
Sesonki
Joulukakku kruunaa juhlan