Joulun alkupalapöytä kutsuu herkuttelemaan

Jouluateriasta nautitaan pitkän kaavan mukaan. Kata alkupalapöytään suosikkejasi ja uusia ideoita oman makusi mukaan: salaatteja, joulukaloja, pateeta ja juustoja. Nam!

Kylmä kalapöytä aloittaa perinteisesti jouluaaton aterian. Perinteisiä joulukaloja ovat graavilohi tai -siika sekä lasimestarin silli ja erilaiset silakat.  Joulupöytään sopivat myös savustettu kala, silakat, mädit sekä tietysti lämpimänä valkokastikkeen kanssa tarjottava lipeäkala. Varaa alkupalapöytään joulukaloja noin 100 grammaa syöjää kohden.

Graavikala kuuluu joulupöytään

Ei joulua ilman graavikalaa. Ja hyvä niin, sillä tätä herkkua ei tule arkena tehtyä tarpeeksi usein. Jos joulupöytään saapuu väkeä ulkomailta, tekee graavikala taatusti vaikutuksen. Sen makua myös moni ulkosuomalainen kaipaa. Seurakseen se kaipaa vain tilliä, keitettyjä perunoita, voita ja tummaa saaristolaisleipää. Jos graavilohen säilyvyys pohdituttaa, ota kalaa jääkaappiin vain muutaman päivän tarpeiksi ja pakasta loput. Pakastettuna graavikala säilyy jopa 2–3 kuukautta.

katso kaikki graavikalat

Silliä ja silakkaa alkupalaksi

Lasimestarin silli ja sinappisilakat ovat joulupöydän perinteisiä suosikkeja. Sillikaviaaria on ihana sipaista leivän päälle jouluillan myöhäisinä tunteina.

Lisää sillireseptejä

Mätiä joulupöytään

Mäti on herkullista sellaisenaan, mutta monen joulupöydässä se saa seurakseen joko smetanaa, crème fraîchea tai kermavaahtoa. Sipulisilppu, suola ja ripaus pippuria riittävät mausteeksi. Kannattaa kokeilla myös herkullisia mätireseptejä! Hienorakeinen muikunmäti on varma valinta, mutta myös siianmäti ja kirjolohen mäti sopivat mainiosti juhlapöytään.

Väriä ja makua joulusalaateista

Salaatit ovat raikas lisä joulupöytään. Värikäs rosolli kermavaahtokastikkeella on joulusalaattien klassikko. Myös sienisalaatti suolasienistä, waldorfin salaatti ja italiansalaatti ovat perinteisiä joulusalaatteja. Modernissa joulupöydässä niiden rinnalla maistuvat uudenlaiset, raikkaat joulusalaatit, kuten punajuuricarpaccio.

Lisää jouluisia salaatteja

Pateet ja terriinit ovat maukas lisä alkupalapöydässä

Erilaiset kylmät pateet ja terriinit ovat juhlavaa tarjottavaa joulun alkupalapöytään. Pateita ja terriinejä voi valmistaa niin lihasta, kalasta kuin kasviksista. Maukas maksapatee kuuluu perinteisesti suomalaisiin joulu- ja juhlapöytiin, mutta myös lohiterriini ja punajuuripatee ovat vakiinnuttaneet paikkansa juhlatarjottavina. Kasvis- tai juurespatee täydentää mukavasti kasvisruokailijan jouluateriaa.

Katso ohjeet pateisiin ja terriineihin

Kotitekoinen juhlajuusto

Itse tehty kotijuusto on nykyään harvinainen herkku. Juuston voi valmistaa perinteisellä puisella juustomuotilla, mutta muotti ei ole edellytys juuston tekemiselle, sillä juuston valutus onnistuu myös siivilässä. Juhlajuusto sopii kylmien kala- ja liharuokien seuraan tai sen voi tarjoilla myös jälkiruokana hillon tai chutneyn kanssa.

Jouluaattona herkutellaan pitkän kaavan mukaan

Jouluaaton aterian aloittavat joulun alkupalat. Joulun pääruokina tarjoillaan perinteisesti joululaatikoita sekä muhkea joulukinkku kastikkeineen ja lisukkeineen. Perinteisten pääruokien rinnalla tai tilalla voi tarjota myös moderneja joulupääruokia. Joulun jälkiruoka kruunaa pitkän ja herkullisen aterian.

Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen.Lisätietoja ›