
Nautiskelijan joulumenu
Ruoanlaittoa rakastava kokkaa jouluna menun, joka yhdistelee ennakkoluulottomasti perinteisiä makuja ja uusia ideoita. Tämä menu kokataan pitkän kaavan mukaan, aikaa säästelemättä.
Naposteltavaksi
Ennen varsinaista jouluateriaa on ihana napostella pieniä suolaisia suupaloja. Lohella ja ravuilla ryyditetystä suolaisesta joulukranssista irtoaa useampikin hurmaava suupala, jotka maistuvat myös riisipuuron rinnalla jouluaamiaisella. Trendikkäät suolakurkkutortut, juustomoussella täyteyt keksituulihatut ja kanelicrostinit maistuvat jouluisten drinkkien seuralaisina.
Juusto-oliivimosaiikki, kylmä sipsipelti sekä AURA täytteiset taatelit ovat nappivalintoja pienempään suolaisen himoon. Mätidipin ja sienisalaattidipin voi kauhoa suuhunsa rapeilla perunalastuilla.
Alkuun
Kun naposteltavilla on taitettu pahin herkkuhimo, on aika valmistella alkupalat jouluaterialle. Näperrä runsas kattaus erilaisia vaihtoehtoja tai valitse paria eri sorttia. Perinteisten makujen rinnalle kannattaa valita tietysti myös vierailevia tähtiä.
Graavikalojen ja sienisalaatin seuralaiseksi sopii paitsi keitetyt perunat, myös muhkeat blinit. Kermainen saaristolaishyytelö maistuu toki sellaisenaankin, mutta on erityisen ihanaa saaristolaisleivälle sipaistuna. Ja entäpä siivu wanhanajan lihapiirakkaa joulusinapin kera herkuteltuna? Kyllä kiitos!
Jos alkupalalajitelman sijaan suosit valmiiksi pleitattuja annoksia, piparjuurismetanalla aateloitu lohitartar on oivallinen vaihtoehto. Lohitartarin lisänä maistuu fenkolinsiemenillä, aniksella ja sormisuolalla viimeistelty joulubriossi.
Pääruoaksi
Alkupalojen jälkeen pöytään kannetaan joulupöydän päätähti – tai päätähdet. Kinkulla, kalkkunalla, paahtopaistilla ja lohella on jokaisella omat kannattajansa, eikä suotta. Kasvissyöjiä hemmotellaan tryffelismetanan kera tarjoiltavalla paahdetulla sellerillä, tai Nyhtökauralla, sienillä ja omenoilla täytetyllä vegaanisella wellingtonilla. Valitse jouluaterian pääruoka tai pääruoat seurueen maun mukaan.
Lisukkeeksi
Entäpä sitten lisukkeet? Jos kaipaat perinteisten, alusta asti itse tehtyjen joululaatikoiden seuraksi uusia makuja, kokeile vaikkapa palsternakkalaatikkoa. Paahdetut AURA-rosmariiniperunat maistuvat ainakin kinkun ja vegaanisen wellingtonin seuralaisena. Pommes Anna sen sijaan on nappivalinta kalkkunalle ja paahtopaistille. Rapeat ruusukaalit taas sopivat joululohen seuraan.
Jälkiruoaksi
Ja mitäpä olisi jouluateria ilman jälkiruokaa? Jos rakastat kakkuja, leivo samettinen paistettu luumu-kanelijuustokakku tai puolukoilla ja kinuskilla ryyditetty britakääretorttu. Jos taas tykkäät annosmaljoihin koottavista jälkkäreistä, valitse pannacotta tai crème caramel. Glögikiisselillä viimeistelty viktorianvanukas on ihanan raikas päätös runsaalle jouluaterialle.












































