Siirry sisältöön
Salaattien ABC – lajikkeet ja reseptit
Raaka-aine

Salaattien ABC – lajikkeet ja reseptit

Salaatista on moneksi: sitä voi valmistaa niin pääruoaksi kuin alkuruoaksi, tarjoilla lisukkeena, pistää leivän päälle tai käyttää wokeissa ja muissa lämpimissä ruoissa.

Rucola

Rucola on pienilehtinen, mutta suurimakuinen lajike. Siinä on hieman pähkinäinen, täyteläinen maku, joka antaa hyvän lisän niin salaatteihin kuin lämpimiin ruokiin. Italiassa sitä käytetään yrttien tapaan niin pizzoissa kuin pastoissa. Rucolasta on erilaisia versioita, kuten hieman vahvempi villirucola ja jopa tulisen polttava wasabirucola.

Friseesalaatti

Frisee on makehko ja hieman kirpeä lajike ja se tuo pirteää makua salaattiin. Frisee sopii ihan sellaisenaan leivän päälle ja on loistava lisä vaikkapa voileipäkakkuun. Kauniin muotonsa vuoksi se sopii erinomaisesti koristeluun.

Tammenlehtisalaatti

Tammenlehtisalaatin nimi tulee lehden mallista ja tummasta väristä, joka muistuttaa hieman tammenlehteä. Salaatti on mieto ja kestävä, joten se sopii erilaisten tuoresalaattien lisäksi myös vaikkapa ruokien koristeluun. Tammenlehtisalaattia on saatavilla sekä vihreä- että punalehtisenä.

Roomansalaatti eli romaine

Roomansalaatti on alkujaan kreikasta ja sen mieto maku sopii erinomaisesti Caesar-salaatin vahvojen makujen seuraksi. Rapsahteleva koostumus antaa salaattiin rakennetta. Roomansalaatti kestää kevyttä kypsennystä, joten se sopii myös wokkeihin, muihin lämpimiin ruokiin sekä grilliin.

Keräsalaatit

Erittäin rapea ja ryhdikäs keräsalaatti eli jäävuorisalaatti sopii erinomaisesti salaattisekoituksiin. Tiukan kerän ansiosta se on myös hyvin säilyvä lajike. Rapea keräsalaatti kestää kevyen kuumennuksen, joten se sopii myös wokkeihin ja keittoihin. Pehmeän keräsalaatin lehdet ovat ohuet ja miedon makuiset, ja se on yksi suosituimpia ja käytetyimpiä salaatteja Suomessa.

Vuonankaali

Nimestään huolimatta vuonankaali kuulu lehtisalaatteihin. Sen maku on hienostuneen pähkinäinen ja se tuo mukavan lisän salaattiin kuin salaattiin. Vuonankaali ei säily kovin pitkään, joten se kannattaa käyttää nopeasti.

Babypinaatti

Babypinaatti on miedon makuinen, kypsennystä kestävä lajike ja se sopii tuorekäyttöön kuten lehtisalaattikin. Pinaatti on varsinainen vitamiinipommi, joten se tuo hyvän lisän erilaisiin salaattisekoituksiin, ruokiin tai smoothieen.

Cosmopolitan

Cosmopolitan on kehitetty roomansalaatista ja jäävuorisalaatista. Se on rapea ja makea salaatti, jonka veneenmuotoiset lehdet ovat jämäkät. Niitä voi halutessaan käyttää tacokuppien tapaan.

Tip icon

Tiesitkö tämän salaateista?

Esimerkiksi keräsalaatti säilyy paremmin, kun pussiin tipauttaa muutaman pisaran vettä kuivumisen ehkäisemiseksi.

Salaatinkastike kannattaa lisätä vasta juuri ennen tarjoilua, jotta salaatinlehden eivät vety.


Search