Salaattien ABC – lajikkeet ja reseptit

Salaatista on moneksi: sitä voi valmistaa niin pääruoaksi kuin alkuruoaksi, tarjoilla lisukkeena, pistää leivän päälle tai käyttää wokeissa ja muissa lämpimissä ruoissa.

Erilaisia salaattilajikkeita on paljon, joten salaatti valitessa kannattaa miettiä sen käyttötarkoitusta. Jotkut lajikkeet sopivat paremmin salaatin pohjaksi ja toiset tuomaan lisämakua ja -väriä. Muutamat salaatit kestävät myös kypsennystä ja sopivat lämpimiin ruokiin.

Salaattilajikkeissa ei kannata tyytyä vain tuttuun ja turvalliseen vaan kokeilla ja sekoittaa erilaisia makuja. Tässä tunnetumpia ja vähän vieraampiakin lajikkeita. Tutuimmat salaattilajikkeet voit poimia ostoskoriin pienestäkin marketista, harvinaisemmat löytyvät isompien kauppojen valikoimista.

Rucola

Rucola on pienilehtinen, mutta suurimakuinen lajike. Siinä on hieman pähkinäinen, täyteläinen maku, joka antaa hyvän lisän niin salaatteihin kuin lämpimiin ruokiin. Italiassa sitä käytetään yrttien tapaan niin pizzoissa kuin pastoissa. Rucolasta on erilaisia versioita, kuten hieman vahvempi villirucola ja jopa tulisen polttava wasabirucola.

Friseesalaatti

Frisee on makehko ja hieman kirpeä lajike ja se tuo pirteää makua salaattiin. Frisee sopii ihan sellaisenaan leivän päälle ja on loistava lisä vaikkapa voileipäkakkuun. Kauniin muotonsa vuoksi se sopii erinomaisesti koristeluun.

Tammenlehtisalaatti

Tammenlehtisalaatin nimi tulee lehden mallista ja tummasta väristä, joka muistuttaa hieman tammenlehteä. Salaatti on mieto ja kestävä, joten se sopii erilaisten tuoresalaattien lisäksi myös vaikkapa ruokien koristeluun. Tammenlehtisalaattia on saatavilla sekä vihreä- että punalehtisenä.

Roomansalaatti eli romaine

Roomansalaatti on alkujaan kreikasta ja sen mieto maku sopii erinomaisesti Caesar-salaatin vahvojen makujen seuraksi. Rapsahteleva koostumus antaa salaattiin rakennetta. Roomansalaatti kestää kevyttä kypsennystä, joten se sopii myös wokkeihin, muihin lämpimiin ruokiin sekä grilliin.

Jääsalaatti

Jääsalaatti on hyvin säilyvä, rapealehtinen, mieto ja hieman makeahko salaattilajike. Se kestää myös kevyen lämmittämisen, joten sitä voi käyttää esimerkiksi wokeissa.

Keräsalaatit

Erittäin rapea ja ryhdikäs keräsalaatti eli jäävuorisalaatti sopii erinomaisesti salaattisekoituksiin. Tiukan kerän ansiosta se on myös hyvin säilyvä lajike. Rapea keräsalaatti kestää kevyen kuumennuksen, joten se sopii myös wokkeihin ja keittoihin. Pehmeän eräsalaatin lehdet puolestaan ovat ohuet ja miedon makuiset. Pehmeä keräsalaatti on yksi suosituimpia ja käytetyimpiä salaatteja Suomessa.

Vuonankaali

Nimestään huolimatta vuonankaali kuulu lehtisalaatteihin. Sen maku on hienostuneen pähkinäinen ja se tuo mukavan lisän salaattiin kuin salaattiin. Vuonankaali ei säily kovin pitkään, joten se kannattaa käyttää nopeasti.

Babypinaatti

Babypinaatti on miedon makuinen, kypsennystä kestävä lajike ja se sopii tuorekäyttöön kuten lehtisalaattikin. Pinaatti on varsinainen vitamiinipommi, joten se tuo hyvän lisän erilaisiin salaattisekoituksiin, ruokiin tai smoothieen.

Cosmopolitan

Cosmopolitan on kehitetty roomansalaatista ja jäävuorisalaatista. Se on rapea ja makea salaatti, jonka veneenmuotoiset lehdet ovat jämäkät. Niitä voi halutessaan käyttää tacokuppien tapaan.

Kokoa tasapainoinen salaatti

Monipuolinen salaatti rakennetaan käyttämällä erilaisia raaka-aineita, kuten kasviksia, juustoja, kalaa, kanaa, papuja, hedelmiä sekä kaaleja. Etenkin pääruokana tarjottavan salaatin ravintopitoisuus on tärkeä ja salaatissa tulisi olla riittävästi proteiinia. Ruokaisampaan salaattiin voi lisätä myös vaikkapa pastaa, perunaa, kvinoaa tai nuudeleita.

Salaattipohjan ja täytteiden lisäksi salaattiin saa rakennetta, makua ja ravintopitoisuutta näillä lisukeilla:

  1. Pähkinät, kuten cashewpähkinä, saksanpähkinä, maapähkinä ja hasselpähkinä. Pähkinät maistuvat sellaisenaan, mutta niiden kevyt paahtaminen pannulla tuo maut vielä paremmin esiin.
  2. Siemenet, kuten kurpitsansiemenet, pinjansiemenet, auringonkukansiemenet, seesaminsiemenet tai pellavansiemenet.
  3. Idut ja versot, kuten sinimailanen, mungopapu tai herneenverso. Ituja ja versoja voi kasvattaa itse, mutta niitä löytyy hyvin myös markettien vihanneshyllystä.
  4. Syötävät kukat sopivat koristamaan etenkin kesäisiä salaatteja sekä juhlapöytää.

Viimeinen silaus salaatin pinnalle saadaan tietenkin erilaisilla öljyillä, viinietikalla ja salaatinkastikkeilla. Vielä ripaus sormisuolaa ja pippuria – salaatti on valmis nautittavaksi!

Salaattiklassikot

Näillä suosikkiresepteillä syntyvät salaatit niin lounaaksi, alkupalaksi kuin lisukkeeksi.

Lämpimät salaatit

Salaatin voi valmistaa myös lämpimänä ja vieläpä grillissä. Valitse lämpimään salaattiin kuumennusta kestäviä lajikkeita, kuten jäävuorisalaattia tai roomansalaattia.

Hedelmäiset salaatit

Melonia, omenaa, päärynää, viinirypäleitä ja mansikoita. Hedelmäisiä salaatteja yhdistää raikkaus ja makujen monipuolisuus.

Salaatinkastikkeet

Herkullinen salaatti kruunataan tietenkin kastikkeella. Itse tehty kastike syntyy helposti esimerkiksi kermaviilipohjaan. Salaattilajike vaikuttaa myös kastikkeen valintaan: vahvan makuinen salaattilajike vaatii voimakkaamman kastikkeen kuin miedompi lajike.

Tiesitkö tämän salaateista?

Esimerkiksi keräsalaatti säilyy paremmin, kun pussiin tipauttaa muutaman pisaran vettä kuivumisen ehkäisemiseksi.

Salaatinkastike kannattaa lisätä vasta juuri ennen tarjoilua, jotta salaatinlehden eivät vety.

Raaka-aine
Makeat melonit
Raaka-aine
Haukkaa rouskuvaa retiisiä
Raaka-aine
Takuuvarma kesän merkki: uudet perunat