Salaattien ABC – lajikkeet ja reseptit
Salaatista on moneksi: sitä voi valmistaa niin pääruoaksi kuin alkuruoaksi, tarjoilla lisukkeena, pistää leivän päälle tai käyttää wokeissa ja muissa lämpimissä ruoissa.
Rucola
Rucola on pienilehtinen, mutta suurimakuinen lajike. Siinä on hieman pähkinäinen, täyteläinen maku, joka antaa hyvän lisän niin salaatteihin kuin lämpimiin ruokiin. Italiassa sitä käytetään yrttien tapaan niin pizzoissa kuin pastoissa. Rucolasta on erilaisia versioita, kuten hieman vahvempi villirucola ja jopa tulisen polttava wasabirucola.
Friseesalaatti
Frisee on makehko ja hieman kirpeä lajike ja se tuo pirteää makua salaattiin. Frisee sopii ihan sellaisenaan leivän päälle ja on loistava lisä vaikkapa voileipäkakkuun. Kauniin muotonsa vuoksi se sopii erinomaisesti koristeluun.
Tammenlehtisalaatti
Tammenlehtisalaatin nimi tulee lehden mallista ja tummasta väristä, joka muistuttaa hieman tammenlehteä. Salaatti on mieto ja kestävä, joten se sopii erilaisten tuoresalaattien lisäksi myös vaikkapa ruokien koristeluun. Tammenlehtisalaattia on saatavilla sekä vihreä- että punalehtisenä.
Roomansalaatti eli romaine
Roomansalaatti on alkujaan kreikasta ja sen mieto maku sopii erinomaisesti Caesar-salaatin vahvojen makujen seuraksi. Rapsahteleva koostumus antaa salaattiin rakennetta. Roomansalaatti kestää kevyttä kypsennystä, joten se sopii myös wokkeihin, muihin lämpimiin ruokiin sekä grilliin.
Jääsalaatti
Jääsalaatti on hyvin säilyvä, rapealehtinen, mieto ja hieman makeahko salaattilajike. Se kestää myös kevyen lämmittämisen, joten sitä voi käyttää esimerkiksi wokeissa.
Keräsalaatit
Erittäin rapea ja ryhdikäs keräsalaatti eli jäävuorisalaatti sopii erinomaisesti salaattisekoituksiin. Tiukan kerän ansiosta se on myös hyvin säilyvä lajike. Rapea keräsalaatti kestää kevyen kuumennuksen, joten se sopii myös wokkeihin ja keittoihin. Pehmeän keräsalaatin lehdet ovat ohuet ja miedon makuiset, ja se on yksi suosituimpia ja käytetyimpiä salaatteja Suomessa.
Vuonankaali
Nimestään huolimatta vuonankaali kuulu lehtisalaatteihin. Sen maku on hienostuneen pähkinäinen ja se tuo mukavan lisän salaattiin kuin salaattiin. Vuonankaali ei säily kovin pitkään, joten se kannattaa käyttää nopeasti.
Babypinaatti
Babypinaatti on miedon makuinen, kypsennystä kestävä lajike ja se sopii tuorekäyttöön kuten lehtisalaattikin. Pinaatti on varsinainen vitamiinipommi, joten se tuo hyvän lisän erilaisiin salaattisekoituksiin, ruokiin tai smoothieen.
Cosmopolitan
Cosmopolitan on kehitetty roomansalaatista ja jäävuorisalaatista. Se on rapea ja makea salaatti, jonka veneenmuotoiset lehdet ovat jämäkät. Niitä voi halutessaan käyttää tacokuppien tapaan.
Salaattiklassikot
Näillä suosikkiresepteillä syntyvät salaatit niin lounaaksi, alkupalaksi kuin lisukkeeksi.
Ruokaisat salaatit
Salaatin voi valmistaa myös lämpimänä ja vieläpä grillissä. Valitse lämpimään salaattiin kuumennusta kestäviä lajikkeita, kuten jäävuorisalaattia tai roomansalaattia.

Grillattu salaatti

Texmex uunisalaatti

Grillattu nizzansalaatti

Lämmin Mifu-kasvissalaatti

Grillattu tomaattisalaatti

Lämmin AURA punajuurisalaatti

Grillisalaatti

Thai Nyhtökaura varhaiskaalisalaatti

Pasta-parmankinkkusalaatti

Grillifenkoli-salaatti

Lehtikaali-parsa caesar

Grillikasvis-couscoussalaatti
Hedelmäiset salaatit
Melonia, omenaa, päärynää, viinirypäleitä ja mansikoita. Hedelmäisiä salaatteja yhdistää raikkaus ja makujen monipuolisuus.
Salaatinkastikkeet
Herkullinen salaatti kruunataan tietenkin kastikkeella. Itse tehty kastike syntyy helposti esimerkiksi kermaviilipohjaan. Salaattilajike vaikuttaa myös kastikkeen valintaan: vahvan makuinen salaattilajike vaatii voimakkaamman kastikkeen kuin miedompi lajike.
Tiesitkö tämän salaateista?
Esimerkiksi keräsalaatti säilyy paremmin, kun pussiin tipauttaa muutaman pisaran vettä kuivumisen ehkäisemiseksi.
Salaatinkastike kannattaa lisätä vasta juuri ennen tarjoilua, jotta salaatinlehden eivät vety.