Siirry sisältöön
Edullinen joulumenu

Ruokajuhlat

Edullinen joulumenu

Joulusta voi nauttia myös ilman isoa budjettia ja pyhien jälkeistä lovea lompakossa. Tässä vinkit ja reseptit, joilla valmistat pienen budjetin joulumenun mausta tinkimättä.

Edullisia alkuruokia joulupöytään

Sillit ja silakat ovat varsin edukkaita joulukaloja. Graavilohikin mahtuu pienempään budjettiin, kun nappaat tarjouslohen tiskistä hyvissä ajoin ja graavaat kalan itse. Valmiiksi graavattujen kalojen kilohinta on tavallisesti tuoretta kalaa huomattavasti korkeampi. Kurkkaa vinkit graavilohen valmistukseen täältä. Pakastettuna graavikala säilyy jopa 2–3 kuukautta.

Myös rosolli on hyvä esimerkki siitä, ettei jouluruokien tarvitse maksaa maltaita. Sienisalaattikin mahtuu hyvin pienempäänkin budjettiin ja vielä edullisemmaksi se tulee, jos suolasieniä löytyy omasta takaa. Joululeivät, kuten saaristolaisleipä, briossi ja karjalanpiirakat ovat niinikään edullisia jouluruokia, jotka maistuvat juhlallisen, mutta huokean ruskistetun voin kera.

Huokeita pääruokia

Jouluaterian suurin menoerä on kinkku. Mieti, syödäänkö teillä kinkkua vain tavan vuoksi vai onko se joulupöydän tähti? Hyviä vaihtoehtoja kinkulle nimittäin löytyy. Porsaan kasslerista valmistuva hehkupossu muhii meheväksi uunissa melkein itsestään. Porsaan ulkofilee naamioituu kinkuksi, kun sen kuorruttaa karamellisoidulla kinkunkuorrutteella. Paahdettu selleri ja vegaaninen Wellington ovat maukkaita kasvisvaihtoehtoja.

Ja kuten alkupalapöydän rosolli, myös joululaatikot valmistuvat edullisista juureksista – porkkanasta, lantusta, perunasta ja palsternakasta. Pääruokien lisukkeena maistuvat myös paahdetut AURA-rosmariiniperunat tai kuuden raaka-aineen siirappi-kermaperunat.

Jos kaipaat perinteisten makujen rinnalle jotain uutta, kokeile juuriselleririsottoa tai karamellisoitua sipulipastaa.