Kotimainen kala on kesän paras saalis

Kesällä maistuu kotimainen kala. Nouseepa se järvikalana mökkijärvestä, raikkaana merestä tai eettisenä valintana kalatiskistä, nautiskele se parhaiden kalareseptien avulla hyvässä seurassa #yhdessäpöydässä.

Kotimaiset kalalajit ovat nostaneet suosiotaan kesän ruokapöydissä. Suomi tunnetaan tuhansien järvien maana  ja vesistöissämme viihtyy maukkaita kaloja. Kokosimme yhteen vinkit vastuullisiin kalavalintoihin sekä reseptejä ja vinkkejä kalansaaliin hyödyntämiseen mahdollisimman maukkaalla tavalla. Löydät jutun lopusta myös vinkit kalan käsittelyyn perkauksesta paistamiseen!

Hyvä omatunto on puoli ruokaa – vastuullisia kalavalintoja

WWF:n Kalaopas opastaa vastuullisiin valintoihin ja onneksemme moni kotimainen kala löytyy oppaan "vihreältä listalta".  Vihreän listan kalat on pyydystetty kestävistä kalakannoista, joten niillä voi herkutella hyvällä omatunnolla.

Haukea hyvillä mielin

Haukia riittää Suomen vesissä, ja ammattikalastuksessa niitä nousee muun kalastuksen ohessa myös sivusaaliina. Nykyinen kaupallinen kalastuskaan ei vaaranna haukikantoja, joten haukea voi käyttää ruokakalana hyvillä mielin.  Kalaonnen osuessa kohdalle haukea nousee mökkivesistä tai sen voi hyvin napata kalatiskiltä kokeiluun tutun lohen sijaan.

Hauen liha on valkoista, suhteellisen rasvatonta ja miedon makuista. Se sopii mainiosti keittoihin ja erityisen hyvin kalamurekkeeseen tai kalapyöryköihin.

Haukireseptit

Haukipullat ovat pääruoan lisäksi mitä mahtavinta suomalaista sormiruokaa. Haukimurekevartaissa murekkeen sisältä löytyy juustoinen sisus. Uunihauki muhii maukkaaksi sipulin kanssa ja maistuu kesäperunoiden kanssa. Haukipullien ohjeella voit tehdä myös haukipihvit ja koota kotimaisen kalan burgerin!

Kuha – kotimaisten ruokakalojen kuningas?

Suomenlahdelta ja Suomen sisävesistä pyydystetty kuha on WWF:n Kalaoppaan vihreän listan valinta. Saaristo- ja Selkämereltä pyydettyä kuhaa puolestaan kannattaa käyttää vain harkiten.  Osta ja pyydä mahdollisimman suuria, yli 45 cm mittaisia kuhia, jotka ovat ehtineet kutea.  Löydät lisää tietoa kestävistä kuhavalinnoista WWF:n Kalaoppaasta.

Monen mielestä kuha on kotimaisten ruokakalojemme kuningas. Se on maukasta ja mietoa maultaan ja sen ruodot on helppo poistaa. Poimi siis reseptit valmiiksi seuraavaa kalansaalista varten!

Kuha ois kesä ja tuoretta kuhaa

Kuhareseptit

Kuha on loistava ruokakala. Grillatut kuhavartaat maistuvat 100 % kesältä. Yrttiöljyllä kruunattu kuhakeitto on hienostunut versio kalakeitosta. Kuha Walewska on perinteinen kuharesepti, joka täyteläisyydessään sopii myös sunnuntaipäivälliselle.

reseptit kuhalle

Anna ahvenen napata

Ahven on Suomen yleisin kala ja sitä esiintyy koko Suomen vesissä pohjoisinta käsivarren Lappia lukuun ottamatta. Ahvenen yleisyyden ansiosta nykyinen kalastus ei heikennä ahvenkantoja, joten se löytyy Kalaoppaan vihreältä listalta.

Ahvenen liha on vaaleaa, kiinteää ja vähärasvaista. Ahvenessa on vain vähän isoja ruotoja, ja ne on helppo poistaa ahvenesta jo raakana, mikä tekee sen käsittelystä ja käytöstä ruoanlaittoon helppoa.

Ahvenen sanotaan tarttuvan kaikkiin pyydyksiin ja siksi se onkin yleinen harrastuskalastajien saalis. Tartu siihen myös nähdessäsi ahventa kalatiskillä ja kokeile herkullisia ahvenreseptejä!

Ahvenreseptit

Suositun ja maukkaan ruokakalan hyödyntäminen onnistuu herkullisilla resepteillä! Paista, täytä, rullaa tai kokeile rohkeasti risotossa!

Siika haastaa lohen

Suuri osa Suomessa myytävästä siiasta on verkkoaltaissa kasvatettua kalaa, joka on hyvä vihreän listan valinta kalatiskillä. Sisävesistä pyydettyä siikaa on tarjolla vähemmän,  joten myös sen pyynti on kalakantoihin nähden kestävällä tasolla. Sisävesistä itse nostettu siika on iloa aiheuttava saalis, jota monet kalastajat pitävät parhaana ruokakalana.

Pääosa merialueen siikasaaliista puolestaan on vaellussiikaa, joka on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi ja sitä on syytä välttää. Valitse siis lautaselle Suomen sisävesistä pyydettyä tai kasvatettua siikaa.

Vähärasvainen, mutta maukas lohikaloihin kuuluva siika on erinomainen ruokakala. Sitä voi käyttää monella tapaa kuin lohta. Kokeilisitko siis tutun lohen sijaan seuraavaksi siikaa?

Siikareseptit

Siika maistuu niin grillattuna kuin grillinyyttiin käärittynä. Kokeile myös graavata siikaa. Jos graavattua siikaa jää yli, nauti loput saaristolaisleivän ja siian mahtavana makuyhdistelmänä siikatartarleipien reseptillä toteutettuna.

Katso kaikki siikareseptit

Silakka nappaa kalatiskillä

Silakka on monikäyttöinen ja edullinen ruokakala, jota on saatavilla ympäri vuoden.

Silakka on saalismäärältään Suomen tärkein kala. Suomalainen silakka on kalastettu troolilla pääosin Selkämereltä, jossa silakkakanta on tällä hetkellä vahva ja kalastus on kestävällä tasolla, minkä ansiosta silakka löytyy vihreältä listalta. Silakka syö eläinplanktonia, joten harrastekalastelijan syöttiin se ei tahdo napata. Saaliin voi sen sijaan poimia hyvillä mielin suoraan kalatiskiltä.

Silakkareseptit

Silakka on ollut tärkeä osa pohjoista ruokavaliotamme jo monien sukupolvien ajan - siksi silakkapihvit löytyvätkin monen klasikkoravintolan ruokalistalta.

Kaikki silakkareseptit

Muikku, mitä mainioin kansallisruoka

Muikku on hyvä esimerkki siitä, kuinka pientä kotimaista kalaa on osattu hyödyntää suuresti. Voissa paistetut muikut ovat melkeinpä Suomen kansallisruokaa.

Muikkua elää suurissa järvissä ja merenlahdissa lähes kaikkialla Suomessa. Muikkua on osattu hyödyntää pääosin kestävästi ja suomalainen muikku löytyy Kalaoppaan vihreältä listalta. Ei muuta kuin kauhaisemaan perunamuusia paistettujen muikkujen kylkeen tai kokeilemaan alta löytyvät muikkureseptit!

Muikkureseptit

Muikku on perinteinen ruokakala. Muikkukiekot on moderni tapa tarjoilla muikut ja ne maistuvat vaikka mökkilaiturilla. Muikkupiirakka on mukaelma perinteisestä muikkukukosta.

Kaikki muikkureseptit

Lohi loiskahtaa

Lohi on yksi suomalaisten suosikkikaloista, mistä kertoo muun muassa se, että uunilohen resepti keikkuu Suomen googlatuimpien reseptien listalla vuodenajasta riippumatta.

Suomalainen verkkoallaskasvatettu kirjolohi on hyvä valinta kalatiskillä, sillä sen kasvatuksen ympäristövaikutuksia on onnistuttu vähentämään tuntuvasti. Itämeren lohen kalakannat on kuitenkin luokiteltu vaarantuneiksi, joten Itämeren lohta kannattaa välttää. Ulkomailla kasvatettuun loheen liittyy lukuisia luontoa kuormittavia tekijöitä, joiden vuoksi vain luomumerkittyä tai ASC-sertifioitua ulkomaista lohta kannattaa suosia.

Lohireseptit

Kaikki lohireseptit

Vinkit kalojen käsittelyyn

Jos kalaonni on myötä, tarttuu kesäinen kala omaan pyydykseen. Alta löydät vinkit kalojen käsittelyyn.

 • Kuhan fileointi

  Kuhan fileointi onnistuu näppärästi näillä vinkeillä! Katso video.

 • Hauen fileointi

  Näin fileoit hauen ja poistat Y-ruodon.

 • Muikun perkaus

  Katso Valion keittiömestarin Jani Lamminperän vinkki muikkujen perkaaamiseen.

 • Kalan paistaminen pannulla

  Kumpi puoli kalasta kannattaa paistaa ensin? Katso tämä ja muut niksit kalan paistamiseen!

Savustaminen sopii kesän herkkuihin
Kalan grillaus

Sisällössä on hyödynnetty WWF:n kalaoppaan tietoja heinäkuulta 2019. Kalaopasta ja kalojen luokittelua kalastuksen kestävyyden suhteen päivitetään säännöllisin väliajoin. Löydät  ajankohtaiset tiedot suoraan kalaoppaasta.

Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen.Lisätietoja ›