Intialainen ruoka on täynnä makuelämyksiä

Intialaisessa ruoassa tuliset ja lempeät maut kohtaavat sopuisalla tavalla. Intialaisen keittiön sydän on tandooriksi kutsuttu saviuuni, mutta eksoottiset herkut syntyvät helposti myös suomalaisessa kotikeittiössä.

Yksi maa, monta keittiötä

Intian tuhansia vuosia vanha ruokakulttuuri on yhtä monimuotoinen ja värikäs kuin maa itse. Alueellisia keittiöitä on yli 30 ja niistä jokaisella on omat erityispiirteensä. Kasvisruokien tarjonta on laaja, sillä Intiassa on paljon uskonnollisista syistä kasvisruokavaliota noudattavia. Pohjois-Intiassa ruoka on tuhdimpaa. Ruokalistalla on usein tandooriuunissa valmistettua kanaa tai lammasta. Etelässä käytetään paljon kasviksia, kalaa ja äyriäisiä sekä suositaan tulisia makuja ja kookosta.

Tunnettuja intialaisia ruokia ovat esimerkiksi kanaruoat tikka masala ja kanakorma, tuorejuustosta tehdyt palak paneer ja saag paneer, korkeassa lämpötilassa paistettava naan-leipä, kasviksilla tai lihalla täytetyt samosat, raikas raita-kastike sekä jogurttijuoma lassi.

Mausteet ovat ruoan sielu

Alueellisista eroista huolimatta intialaista ruokakulttuuria yhdistää kaikkialla yksi asia – runsas mausteiden käyttö. Ruoalle antavat aromia ja väriä chili, kardemumma, kurkuma, muskotti, inkivääri, juustokumina eli jeera, korianteri, neilikka, kaneli, cayennepippuri, valkosipuli, sahrami sekä monet muut mausteet.

Mausteseoksista tunnetuin lienee garam masala, jossa maistuvat mm. kardemumma, kaneli ja neilikka. Suomalaiseenkin keittiöön kotiutunut curry on sekin alun perin mausteseos. Curry on myös suosittu ruokalaji, jossa mausteinen kastike yhdistyy lihaan tai kasviksiin: maista esimerkiksi tomaattista broilericurrya, karitsa-munakoisocurrya, kasvis-linssicurrya tai mifu currya.

Ghee avaa mausteiden aromit

Olennainen osa mausteiden käyttöä on niiden kuumentaminen kirkastetussa voissa eli gheessä, josta lähes kaikkien intialaisten ruokien valmistus alkaa. Kullankeltainen ghee saa mausteiden aromit avautumaan ja antaa ruokaan pähkinäistä makua. Gheetä on helppo valmistaa myös itse Valion voista: sulata voi kattilassa ja anna sen seistä muutama minuutti. Kuori pinnalle noussut vaahto pois. Kaada kirkas voirasva varovasti toiseen astiaan. Ghee säilyy hyvin jääkaapissa ja sitä voi käyttää ruokaöljyn tapaan.

Katso videosta miten kirkastettu voi tehdään ››

Intialainen ateria on maistuva tapa koota ystävät yhteen.

Intialainen kattaus on runsas ja monipuolinen. Kaikki ruokalajit tuodaan pöytään yhtä aikaa ja asetellaan keskelle pöytää. Jokainen voi koota lautaselleen makuja mielensä mukaan. Ruokapöytään katetaan myös riisiä, suussa sulavaa naan-leipää, erilaisia kirpeitä pikkelsejä, tulisenmakeita chutneyta ja lempeää raita-kastiketta. Jälkiruoaksi nautitaan usein tuoreita hedelmiä kuten papaijaa, mangoa, ananasta tai vesimelonia. Jälkiruoakan voi kokeilla myös lämmintä masala lattea tai appelsiini-mangolassia. Tärkeintä intialaisessa ateriassa on silti jakaminen ja kiireetön yhdessäolo.

Lisää intialaishenkisiä reseptejä


Energiatarpeesi